Ουκρανία: Εκκενώθηκε πλήρως το Αζοφστάλ στη Μαριούπολη, ανακοίνωσε η Ρωσία

Ουκρανία: Εκκενώθηκε πλήρως το Αζοφστάλ στη Μαριούπολη, ανακοίνωσε η Ρωσία
Ουκρανοί μαχητές εγκαταλείπουν το εργοαστάσιο χαλυβουργίας Αζοφστάλ 2022 Alexei Alexandrov, File/AP Photo

Υπό τον πλήρη έλεγχο των ρωσικών δυνάμεων βρίσκεται η Μαριούπολη, καθώς σύμφωνα με ανακοίνωση του υπ. Άμυνας της χώρας, το εργοστάσιο της χαλυβουργίας Αζοφστάλ εκκενώθηκε πλήρως.

Το υπουργείο Άμυνας της Ρωσίας ανακοίνωσε την Παρασκευή (20/05) πως το εργοστάσιο της χαλυβουργίας Αζοφστάλ στη Μαριούπολη εκκενώθηκε πλήρως, ύστερα από εβδομάδες πολιορκίας.

“Η περιοχή του μεταλλουργικού εργοστασίου Αζοφστάλ έχει απελευθερωθεί στο σύνολό της”, αναφέρει η ανακοίνωση του ρωσικού υπουργείου Άμυνας. Σύμφωνα με την ίδια πηγή, 531 Ουκρανοί μαχητές παραδόθηκαν συνολικά 2.439 από τις 16 Μαΐου.

Η πλήρης εκκένωση των καταφυγίων και των υπόγειων σηράγγων του βομβαρδισμένου εργοστασίου σηματοδοτεί τον επίλογο της πιο καταστροφικής πολιορκίας αυτού του πολέμου, που ξεκίνησε με την εισβολή των ρωσικών στρατευμάτων στην Ουκρανία πριν από σχεδόν τρεις μήνες.

Η ουκρανική κυβέρνηση έδωσε τη Δευτέρα εντολή στους τελευταίους υπερασπιστές της Μαριούπολης να εγκαταλείψουν τη μάχη, χωρίς να δοθούν περισσότερες λεπτομέρειες από τότε για το θέμα αυτό που χαρακτηρίζεται ως προσπάθεια διάσωσης των μαχητών από το Αζοφστάλ, το τελευταίο οχυρό της ουκρανικής αντίστασης στο κατεστραμμένο λιμάνι.

Ο υπουργός Άμυνας Σεργκέι Σοϊγκού ενημέρωσε τον πρόεδρο της Ρωσίας Βλαντίμιρ Πούτιν ότι το σύνολο της Μαριούπολης, συμπεριλαμβανομένης της περιοχής όπου βρίσκεται η χαλυβουργία Αζοφστάλ, βρίσκεται πλέον υπό τον πλήρη έλεγχο των ρωσικών δυνάμεων.

Νωρίτερα, ο διοικητής του ουκρανικού τάγματος Αζόφ δήλωσε σε βίντεο που δόθηκε στη δημοσιότητα ότι οι άμαχοι και οι βαριά τραυματίες έχουν απομακρυνθεί από το εργοστάσιο χαλυβουργίας της Μαριούπολης Αζοφστάλ, χωρίς να δώσει περαιτέρω λεπτομέρειες για την τύχη των υπολοίπων μαχητών.

Διαρκώς θέταμε με έμφαση τους τρεις πιο σημαντικούς όρους για μας, που είναι οι άμαχοι, οι τραυματίες και οι νεκροί“, δήλωσε ο αντισυνταγματάρχης Ντενίς Προκοπένκο, διοικητής του τάγματος, στο βίντεο που αναρτήθηκε στην εφαρμογή μηνυμάτων Telegram.

Ακολουθήστε το News247.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα
Exit mobile version