Ουκρανία: Ελπίδα για εξομάλυνση της κρίσης – Λαβρόφ: “Η Μόσχα δεν θέλει πόλεμο”

Ουκρανία: Ελπίδα για εξομάλυνση της κρίσης – Λαβρόφ: “Η Μόσχα δεν θέλει πόλεμο”
Άντονι Μπλίνκεν και Σεργκέι Λαβρόφ 2022 Alex Brandon, Pool, File/AP Photo

Θετικός στις προτάσεις ασφαλείας που έλαβε από τις ΗΠΑ εμφανίστηκε ο ρώσος ΥΠΕΞ. Ο Πούτιν θα είναι αυτός που θα αποφασίσει για το πως θα απαντηθούν.

Ο ρώσος υπουργός Εξωτερικών Σεργκέι Λαβρόφ δήλωσε σήμερα πως η Μόσχα δεν θέλει πόλεμο με την Ουκρανία και μίλησε θετικά για τις προτάσεις ασφαλείας που έλαβε από τις Ηνωμένες Πολιτείες.

Οι αμερικανικές προτάσεις είναι καλύτερες από τις προτάσεις που διατυπώθηκαν από το ΝΑΤΟ, δήλωσε ο Λαβρόφ, ο οποίος πρόσθεσε πως περιμένει ότι θα συναντηθεί με τον αμερικανό υπουργό Εξωτερικών Άντονι Μπλίνκεν μέσα στις επόμενες δύο εβδομάδες.

Ο Λαβρόφ δήλωσε πως ο πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν θα αποφασίσει πώς θα απαντηθούν οι προτάσεις.

Οι ΗΠΑ έστειλαν τις απαντήσεις τους στη Ρωσία την Τετάρτη – Τι δήλωσαν οι δύο πλευρές

Οι Ηνωμένες Πολιτείες έδωσαν στη Μόσχα τις γραπτές προτάσεις τους την Τετάρτη, τις οποίες παρέδωσε αυτοπροσώπως στο ρωσικό Υπουργείο Εξωτερικών ο πρεσβευτής των ΗΠΑ στη Ρωσία, Τζον Σάλιβαν.

Οι γραπτές απαντήσεις των ΗΠΑ στη Ρωσία αφορούν τομείς όπου οι ΗΠΑ δήλωσαν ότι βλέπουν δυνατότητες προόδου με τη Ρωσία, όπως ο έλεγχος των όπλων, η διαφάνεια και σταθερότητα, είπε ο εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ, Νεντ Πράις σε δημοσιογράφους.

Ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Άντονι Μπλίνκεν δήλωσε ότι η γραπτή απάντηση της Ουάσινγκτον στις απαιτήσεις της Ρωσίας αναφορικά με την ασφάλεια καθορίζει μια διπλωματική πορεία προς τα εμπρός αν η Μόσχα την προσεγγίσει σοβαρά, καθώς οι Ηνωμένες Πολιτείες προσπαθούν να αποτρέψουν μια στρατιωτική κλιμάκωση κατά της Ουκρανίας, όπως ισχυρίζεται.

Ο Μπλίνκεν είπε ότι η γραπτή επιστολή, που παραδόθηκε σήμερα στη Ρωσία, έχει μια «αρχική και ρεαλιστική» αξιολόγηση των ανησυχιών που έχει εγείρει η Μόσχα, προσθέτοντας ότι η απάντηση συντάχθηκε πλήρως συντονισμένα με την Ουκρανία και τους Ευρωπαίους συμμάχους της Ουάσινγκτον.

«Όλα όσα αναφέρονται χαράζουν μια σοβαρή διπλωματική πορεία προς τα εμπρός, αν η Ρωσία το επιλέξει», είπε ο Μπλίνκεν σε δημοσιογράφους, προσθέτοντας ότι αναμένει να έχει επακόλουθη συζήτηση με τον Ρώσο υπουργό Εξωτερικών Σεργκέι Λαβρόφ μέσα στις επόμενες ημέρες.

Ο Αμερικανός ΥΠΕΞ σημείωσε ότι η απάντηση των ΗΠΑ στα αιτήματα της Ρωσίας αντικατοπτρίζει ότι η Ουάσινγκτον είναι ανοιχτή στον διάλογο και επιλέγει τη διπλωματία, αλλά ότι εναπόκειται στη Ρωσία να απαντήσει. Προειδοποίησε ότι οι ΗΠΑ θα είναι έτοιμες για κάθε ενδεχόμενο.

Ο Μπλίνκεν δήλωσε ότι δεν θα υπάρξει αλλαγή στη θέση των ΗΠΑ σχετικά με την πολιτική ανοιχτών θυρών του ΝΑΤΟ.

Ενώ η πρεσβεία των ΗΠΑ στο Κίεβο θα παραμείνει ανοιχτή, είπε ο Μπλίνκεν, προειδοποίησε ότι οι Αμερικανοί στην Ουκρανία να εξετάσουν το ενδεχόμενο να φύγουν.

«Κατά την διάρκεια της συνάντησης ο επικεφαλής της αμερικανικής διπλωματικής αποστολής παρέδωσε τις γραπτές απαντήσεις της αμερικανικής κυβέρνησης στο σχέδιο της διμερούς συμφωνίας που είχε παρουσιάσει νωρίτερα η ρωσική πλευρά», αναφέρεται στην ανακοίνωση του ρωσικού υπουργείου Εξωτερικών, επισημαίνοντας ότι η συνάντηση έγινε έπειτα από παράκληση του Αμερικανού πρέσβη.

Ο Σάλιβαν παρέμεινε στο υπουργείο Εξωτερικών λίγο περισσότερο από μισή ώρα, μεταδίδει το πρακτορείο TASS, αναφέροντας ότι δεν προέβη σε κανέναν σχόλιο τόσο κατά την άφιξή του στο υπουργείο όσο και κατά την αναχώρησή του από αυτό.

ΗΠΑ: Ζήτησαν τη σύγκληση του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ

Οι Ηνωμένες Πολιτείες ζήτησαν να συνεδριάσει τη Δευτέρα το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ για να συζητήσει «την απειλή για την παγκόσμια ειρήνη και την ασφάλεια που αντιπροσωπεύει η συσσώρευση ρωσικών στρατευμάτων στα σύνορα της Ουκρανίας».

«Περισσότεροι από 100.000 Ρώσοι στρατιώτες έχουν αναπτυχθεί κοντά στα ουκρανικά σύνορα και η Ρωσία προχωρά σε περαιτέρω αποσταθεροποιητικές ενέργειες με στόχο την Ουκρανία, κάτι το οποίο συνιστά ξεκάθαρη απειλή για την παγκόσμια ειρήνη και ασφάλεια και τον Χάρτη των Ηνωμένων Εθνών», αναφέρει σε δελτίο Τύπου η πρέσβειρα των ΗΠΑ στον ΟΗΕ, Λίντα Τόμας-Γκρίνφιλντ.

Οι απειλές των ΗΠΑ για τον Nord Stream 2 – Σύμφωνη η Γερμανία

Ο εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ, ο Νεντ Πράις, διεμήνυσε την Τετάρτη ότι ο αγωγός φυσικού αερίου Nord Stream 2, ο οποίος συνδέει τη Ρωσία με τη Γερμανία, δεν θα λειτουργήσει εάν η Ρωσία προχωρήσει σε εισβολή στην Ουκρανία.

«Θέλω να είμαι πολύ σαφής: εάν η Ρωσία προχωρήσει σε εισβολή στην Ουκρανία με τον έναν ή τον άλλο τρόπο, ο Nord Stream 2 δεν θα προχωρήσει», τόνισε ο εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών των ΗΠΑ στο NPR.

Η Έμιλι Χάμπερ, πρεσβευτής της Γερμανίας στην Ουάσιγκτον, φάνηκε να υποστηρίζει τη σκλήρυνση της θέσης σε σχόλιό της την Πέμπτη. Σημείωσε στο Twitter ότι «οι ΗΠΑ και η Γερμανία το δήλωσαν από κοινού το περασμένο καλοκαίρι: εάν η Ρωσία χρησιμοποιήσει την ενέργεια ως όπλο ή εάν υπάρξει άλλη παραβίαση της κυριαρχίας της Ουκρανίας, η Ρωσία θα πρέπει να πληρώσει υψηλό τίμημα».

Ο γερμανός καγκελάριος, Όλαφ Σολτς, και η υπουργός Εξωτερικών, Annalena Baerbock, το κατέστησαν επίσης σαφές. «Τίποτα δεν θα είναι εκτός τραπεζιού, συμπεριλαμβανομένου του Nord Stream 2», είπε η Χάμπερ.

Ακολουθήστε το News247.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα
Exit mobile version