Ουκρανία: Ενώπιον μιας από τις χειρότερες ήττες της η Ρωσία – Αποσύρεται από πόλη-κλειδί

Ουκρανία: Ενώπιον μιας από τις χειρότερες ήττες της η Ρωσία – Αποσύρεται από πόλη-κλειδί
Ουκρανικές δυνάμεις στον πόλεμο με τη Ρωσία 2022 Kostiantyn Liberov/AP

Νέα επιτυχία των ουκρανικών δυνάμεων στο πεδίο της μάχης, καθώς στα χέρια τους φαίνεται ότι περνάει και πάλι η πόλη Λιμάν, κόμβος υλικοτεχνικής υποστήριξης για την ανάπτυξη των ρωσικών στρατευμάτων και προμήθειας πυρομαχικών.

Ο ουκρανικός στρατός «εισήλθε» το Σάββατο (01/10) στην πόλη Λιμάν, στην ανατολική Ουκρανία, έναν σιδηροδρομικό κόμβο κρίσιμης σημασίας για τη Μόσχα, ανακοίνωσε το ουκρανικό υπουργείο Εξωτερικών.

«Οι ουκρανικές αερομεταφερόμενες δυνάμεις εισήλθαν στη Λιμάν, στην επαρχία Ντονέτσκ», ανέφερε στο Twitter το υπουργείο.

Σε βίντεο διάρκειας ενός λεπτού που συνοδεύει την ανάρτηση εμφανίζονται δύο Ουκρανοί στρατιώτες που κουνούν και στη συνέχεια κρεμούν την ουκρανική σημαία σε μια ταμπέλα που γράφει «Λιμάν», στην είσοδο της πόλης.

«Ξεδιπλώνουμε τη σημαία μας και την τοποθετούμε στη γη μας. Η Λιμάν θα είναι πάντα μέρος της Ουκρανίας», ακούγεται να λέει ένας από τους δύο χαμογελώντας.

Νωρίτερα την ίδια μέρα ο στρατός της Ουκρανίας ανακοίνωσε ότι έχει «περικυκλώσει» πολλές χιλιάδες Ρώσους στρατιώτες στην πόλη Λιμάν η οποία βρίσκεται στην επαρχία Ντονέτσκ, την οποία προσάρτησε την Παρασκευή η Ρωσία.

Ο κυβερνήτης της γειτονικής επαρχίας Λουχάνσκ Σέρχιι Γκαϊντάι είχε δηλώσει ότι οι Ρώσοι στρατιώτες που βρίσκονται «στο καζάνι» της Λιμάν «έχουν τρεις επιλογές: να φύγουν, να πεθάνουν όλοι μαζί ή να παραδοθούν».

Λίγες ώρες αργότερα ωστόσο, το ρωσικό υπουργείο Άμυνας ανακοίνωσε ότι απέσυρε τα στρατεύματά του από τη Λιμάν. “Λόγω της απειλής να περικυκλωθούν, τα στρατεύματα έχουν αποσυρθεί από τη Λιμάν σε καλύτερες θέσεις” τονίζεται στην ανακοίνωση, σύμφωνα με τα κρατικά πρακτορεία ειδήσεων της Ρωσίας.

Η σημασία της Λιμάν

Από τα τέλη Μαΐου, τα ρωσικά στρατεύματα έχουν μετατρέψει την πόλη Λιμάν στην περιοχή του Ντονέτσκ σε σημαντικό κόμβο υλικοτεχνικής υποστήριξης για την ανάπτυξη στρατευμάτων και τις προμήθειες πυρομαχικών.

Η πόλη είναι επίσης ένα βασικό σιδηροδρομικό κέντρο, που συνδέει τις περιοχές Ντονέτσκ, Λουχάνσκ και Χάρκοβο στα ανατολικά και βορειοανατολικά της Ουκρανίας.

Έως και 5.000 Ρώσοι στρατιώτες έχουν αναπτυχθεί στη Λιμάν και η ανακατάληψή της από την Ουκρανία θα είναι μια από τις χειρότερες στρατιωτικές ήττες της Ρωσίας από την έναρξη της εισβολής της στις 24 Φεβρουαρίου, σύμφωνα με τους ειδικούς.

Θα επιτρέψει στα ουκρανικά στρατεύματα να καθαρίσουν πλήρως το βόρειο τμήμα της περιοχής του Ντονέτσκ και να προχωρήσουν περαιτέρω στη γειτονική περιοχή του Λουχάνσκ.

Η απώλεια της Λιμάν θα αποτελέσει νέο πλήγμα για τον ρωσικό στρατό μετά τις πολλές στρατιωτικές ήττες που έχει υποστεί από τις αρχές Σεπτεμβρίου και την έναρξη της αντεπίθεσης του Κιέβου στο νότιο και ανατολικό τμήμα της Ουκρανίας.

Ακολουθήστε το News247.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα
Exit mobile version