Ουκρανία: Νέες διακοπές ρεύματος σε όλη τη χώρα - Συνεχίζονται οι ρωσικές επιθέσεις σε ενεργειακές υποδομές

Νοσοκομείο στη Χερσώνα
Νοσοκομείο στη Χερσώνα AP PHOTO/BERNAT ARMANGUE

Συνεχείς διακοπές ηλεκτροδότησης αντιμετωπίζουν δεκάδες πόλεις της Ουκρανίας. Για "εικόνες αποκάλυψης" προειδοποίησε ο δήμαρχος του Κιέβου "αν συνεχιστούν τα ρωσικά χτυπήματα από αέρος σε υποδομές".

Σημαντικές ελλείψεις στην παροχή ενέργειας συνεχίζουν να αντιμετωπίζουν δεκάδες ουκρανικές πόλεις αναγκάζοντας τις τοπικές αρχές να προχωρούν σε νέες διακοπές ηλεκτροδότησης στην προσπάθεια να αποκαταστήσουν τις ζημιές που υπέστησαν οι υποδομές ενέργειας και ύδατος από ρωσικά πυραυλικά χτυπήματα.

Από την αρχή της εβδομάδας η Ρωσία συνεχίζει να σφυρκοπεί τις ενεργειακές υποδομές της Ουκρανίας σε μια περίοδο που οι κάτοικοι αναζητούν τρόπους για τη θέρμανση, λόγω του χειμώνα.

ADVERTISING

«Έως τις 11.00 π.μ. στις 8 Δεκεμβρίου, λόγω των ζημιών που προκάλεσαν πυραυλικά χτυπήματα σε εργοστάσια ενέργειας και το δίκτυο υψηλής τάσης, το σύστημα έχει σημαντική έλλειψη ηλεκτρικής ενέργειας», ανέφερε η εταιρία διαχείρισης του δικτύου Ukrenergo.

Η εταιρία ανέφερε ότι η κατάσταση περιπλέκεται από τις καιρικές συνθήκες, με τις δυτικές περιοχές να αντιμετωπίζουν παγετό, βροχή, χιόνι και ισχυρούς ανέμους που έχουν ως αποτέλεσμα να πιάνουν πάγο τα καλώδια, αλλά η δυσκολότερη κατάσταση είναι στις ανατολικές περιοχές όπου οι συγκρούσεις είναι σφοδρότερες.

«Σε όλες τις περιοχές, υπάρχει έλλειψη ενέργειας –έως το ένα τρίτο αυτής που απαιτείται», δήλωσε ο Ολεξάντρ Σταρούχ, κυβερνήτης στην περιοχή της Ζαπορίζια στη νοτιοανατολική Ουκρανία.

Οι επιθέσεις της Δευτέρας ξεκίνησαν ενώ επρόκειτο να τελειώσουν οι έκτακτες διακοπές ρεύματος καθώς είχαν αποκατασταθεί οι προηγούμενες ζημιές. Η DTEK, η μεγαλύτερη στην Ουκρανία ιδιωτική εταιρία παραγωγής ενέργειας, δήλωσε ότι τώρα γίνονται έκτακτες διακοπές ρεύματος στο Κίεβο και την ευρύτερη περιοχή της πρωτεύουσας, στη νότια περιοχή της Οδησσού και στην πόλη Ντνιπρό στην κεντρική Ουκρανία.

Η Ρωσία, που εισέβαλε στην Ουκρανία τον Φεβρουάριο, έχει αυξήσει τις επιθέσεις σε ενεργειακές υποδομές τις τελευταίες εβδομάδες, λέγοντας ότι τα πλήγματα σε βασικές υποδομές είναι στρατιωτικά αποδεκτές. Η Ουκρανία λέει ότι οι επιθέσεις που έχουν στόχο να προκαλέσουν προβλήματα σε αμάχους αποτελούν εγκλήματα πολέμου.

Ο δήμαρχος του Κιέβου Βιτάλι Κλίτσκο προειδοποίησε για εικόνες «αποκάλυψης» στην ουκρανική πρωτεύουσα φέτος τον χειμώνα, εάν συνεχιστούν τα ρωσικά χτυπήματα από αέρος σε υποδομές. Ο ίδιος δήλωσε στο Reuters ότι δεν υπάρχει καμία ανάγκη οι κάτοικοι να εγκαταλείψουν τα σπίτια τους, αλλά θα πρέπει να είναι έτοιμοι για ένα τέτοιο ενδεχόμενο.

Οι διακοπές ρεύματος έχουν γίνει συχνό φαινόμενο και η κυβέρνηση έχει καλέσει τους πολίτες να εξοικονομούν ενέργεια, μειώνοντας τη χρήση οικιακών συσκευών όπως φούρνοι και πλυντήρια.

Ακολουθήστε το News247.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ: Πόλεμος στην Ουκρανία, Ηλεκτρική Ενέργεια, Ρωσία
SHARE:

24Media Network