Ουκρανία: Νεκρός Αμερικανός πολίτης που πολεμούσε στο πλευρό των Ουκρανών

Ουκρανία: Νεκρός Αμερικανός πολίτης που πολεμούσε στο πλευρό των Ουκρανών
Βομβαρδισμοί στην Ουκρανία AP

Ο 52χρονος Αμερικανός Στίβεν Ζαμπίλσκι, πατέρας πέντε παιδιών, άφησε την τελευταία του πνοή πολεμώντας στην Ουκρανία.

Αμερικανός πολίτης σκοτώθηκε σε μάχη στην Ουκρανία τον Μάιο, σύμφωνα με νεκρολογία του στον Τύπο και ανακοίνωση του αμερικανικού υπουργείου Εξωτερικών.

Όπως και άλλοι ξένοι εθελοντές, πολεμούσε στο πλευρό του ουκρανικού στρατού μετά την εισβολή των ενόπλων δυνάμεων της Ρωσίας στη χώρα αυτή την 24η Φεβρουαρίου.

Το ΑΠΕ-ΜΠΕ μεταδίδει ότι ο Στίβεν Ζαμπίλσκι, 52 ετών, σκοτώθηκε σε μάχη στην Ουκρανία τη 15η Μαΐου, σύμφωνα με τη νεκρολογία του που δημοσίευσε η εφημερίδα The Recorder, η οποία εκδίδεται και κυκλοφορεί στο βόρειο τμήμα της πολιτείας της Νέας Υόρκης, νωρίτερα αυτόν τον μήνα. Πληροφορίες για τον θάνατό του μετέδωσαν άλλα ΜΜΕ τη Δευτέρα.

Ο Ζαμπίλσκι, γεννημένος στη Νέα Υόρκη, κατοικούσε στη Φλόριντα τα τελευταία χρόνια, ήταν παντρεμένος και είχε πέντε θετά παιδιά κι ένα εγγόνι, μεταξύ άλλων.

Το αμερικανικό υπουργείο Εξωτερικών επιβεβαίωσε τον θάνατό του στην Ουκρανία και πρόσθεσε πως βρίσκεται σε επαφή με την οικογένεια και παρέχει «κάθε δυνατή προξενική συνδρομή».

Το Στέιτ Ντιπάρτμεντ επανέλαβε εξάλλου την προειδοποίησή του στους αμερικανούς πολίτες να μην ταξιδεύουν στην Ουκρανία, εξαιτίας της σύρραξης και του ενδεχομένου να μπουν στο στόχαστρο του ρωσικού στρατού. Παρότρυνε όποιον πολίτη των ΗΠΑ βρίσκεται στην Ουκρανία να αποχωρήσει αμέσως.

Παρά τις επανειλημμένες οδηγίες και προειδοποιήσεις της αμερικανικής διπλωματίας, αρκετοί Αμερικανοί έχουν πάει στην Ουκρανία, όπου μάχονται στο πλευρό των ένοπλων δυνάμεων της χώρας.

Πεσκόφ: Οι δύο Αμερικανοί διέπραξαν εγκλήματα

Ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου Ντμίτρι Πεσκόφ επιβεβαίωσε σε συνέντευξή του στο NBC News, πως ο Άντι Γουέν, 27 ετών, και ο Αλεξάντερ Ντρούκι, 39 ετών, και οι δύο από την πολιτεία Αλαμπάμα, αιχμαλωτίστηκαν ενώ μάχονταν στο πλευρό του ουκρανικού στρατού. Τους χαρακτήρισε μισθοφόρους, που «έθεσαν σε κίνδυνο τη ζωή ρώσων στρατιωτικών» και πρόσθεσε πως θα πρέπει να «λογοδοτήσουν» για τα «εγκλήματά τους».

Δύο Αμερικανοί, οι οποίοι αιχμαλωτίστηκαν ενώ πολεμούσαν στις τάξεις των ένοπλων δυνάμεων του Κιέβου, «έθεσαν σε κίνδυνο» τη ζωή ρώσων στρατιωτικών και θα πρέπει να «λογοδοτήσουν για τα εγκλήματα» που διέπραξαν, δήλωσε χθες Δευτέρα ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου, ο Ντμίτρι Πεσκόφ, κατά τη διάρκεια συνέντευξης που παραχώρησε στο αμερικανικό τηλεοπτικό δίκτυο NBC News.

Πρόκειται για το πρώτο δημόσιο σχόλιο της ρωσικής προεδρίας για την υπόθεση των δύο αμερικανών πρώην στρατιωτικών, σύμφωνα με το NBC.

«Πρόκειται για μισθοφόρους, οι οποίοι ενεπλάκησαν σε παράνομες δραστηριότητες στο έδαφος της Ουκρανίας», είπε ο Ντμίτρι Πεσκόφ, που παραχώρησε τη συνέντευξη στα αγγλικά. «Ενέχονταν σε πυροβολισμούς και πυρά πυροβολικού» εναντίον ρώσων στρατιωτικών, «έθεσαν τη ζωή τους σε κίνδυνο», συνέχισε.

«Θα πρέπει να λογοδοτήσουν για τα εγκλήματα που διέπραξαν», πρόσθεσε ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου, «αυτά τα εγκλήματα θα πρέπει να αποτελέσουν το αντικείμενο έρευνας».

Ερωτηθείς για τη φύση των εγκλημάτων που προσάπτονται στους δύο Αμερικανούς, ο Ντμίτρι Πεσκόφ αναγνώρισε πως δεν είναι ακόμη γνωστές ακριβείς λεπτομέρειες, ωστόσο τόνισε πως δεν καλύπτονται από τις συμβάσεις της Γενεύης για τους αιχμαλώτους πολέμου.

Οι δύο άνδρες «δεν ανήκουν στον ουκρανικό στρατό, επομένως δεν υπόκεινται στις Συμβάσεις της Γενεύης», επιχειρηματολόγησε.

Την περασμένη εβδομάδα, ρωσικό τηλεοπτικό δίκτυο μεταφόρτωσε βίντεο που εικονίζουν τους Άλεξ Ντρούκι και Άντι Γουέν σε ιστότοπους κοινωνικής δικτύωσης. Ούτε οι περιστάσεις υπό τις οποίες αιχμαλωτίστηκαν οι δύο πρώην στρατιωτικοί, ούτε το πού κρατούνται έχει ξεκαθαριστεί. Ο κ. Πεσκόφ περιορίστηκε να πει πως βρίσκονται στα χέρια των «αρχών».

Ερωτηθείς εάν κινδυνεύουν να τους επιβληθεί η θανατική ποινή, ο εκπρόσωπος της ρωσικής προεδρίας απάντησε: «Αυτό θα εξαρτηθεί από την έρευνα».

Ακολουθήστε το News247.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα