Ουκρανία: Στον “πάγο” οι διαπραγματεύσεις με Ρωσία – Νέες απειλές Πούτιν κατά Ευρώπης

Ουκρανία: Στον “πάγο” οι διαπραγματεύσεις με Ρωσία – Νέες απειλές Πούτιν κατά Ευρώπης
Ο ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν ap

Ο Βλαντίμιρ Πούτιν προειδοποίησε την Ευρώπη ότι αυτή θα είναι που θα βγει ζημιωμένη σε περίπτωση εμπάργκο στο ρωσικό πετρέλαιο. Συνεχίζονται οι κυρώσεις της Δύσης, ενώ δεν σημειώνεται κανένα προχώρημα στις διαπραγματεύσεις για τον τερματισμό του πολέμου.

Ο ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν προειδοποίησε την Ευρώπη ότι θα πληρώσει υψηλό τίμημα για την ενέργεια εάν η Δύση επιβάλει εμπάργκο στο ρωσικό πετρέλαιο.

Όπως διαμήνυσε, οι κυρώσεις της Δύσης και το πιθανό εμπάργκο στο ρωσικό πετρέλαιο θα έχει ως αποτέλεσμα να αυξηθούν παγκοσμίως οι τιμές πετρελαίου.

Ο Πούτιν μιλούσε με Ρώσους αρχηγούς πετρελαίου και κυβερνητικούς αξιωματούχους, σε τηλεοπτική ομιλία, για τον αντίκτυπο των δυτικών κυρώσεων στην ενεργειακή βιομηχανία.

Ο Ρώσος ηγέτης ισχυρίστηκε ότι οι κυρώσεις, οι οποίες επιβλήθηκαν μετά την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία τον Φεβρουάριο, είχαν επιβληθεί από τη Δύση για πολιτικούς λόγους.

Αλλά κατέληξε στο συμπέρασμα ότι θα ήταν αδύνατο για ορισμένες ευρωπαϊκές χώρες, οι οποίες εξαρτώνται σε μεγάλο βαθμό από την ενέργεια από τη Ρωσία, να αποφύγουν εντελώς το ρωσικό πετρέλαιο.

Οκτώ νεκροί από ρωσικό πλήγμα σε χωριό στα βόρεια του Κιέβου

Οκτώ άνθρωποι σκοτώθηκαν και 12 τραυματίστηκαν σήμερα από ρωσικό πλήγμα στην Ντέσνα, ένα ουκρανικό χωριό που απέχει περίπου 60 χιλιόμετρα βόρεια του Κιέβου και είναι γνωστό ότι φιλοξενεί ένα μεγάλο στρατόπεδο εκπαίδευσης.

«Οκτώ νεκροί, 12 τραυματίες», είπε στο Γαλλικό Πρακτορείο ο Αλεξάντρ Ιφτσένκο, ο εκπρόσωπος του τοπικού παραρτήματος της υπηρεσίας αντιμετώπισης εκτάκτων καταστάσεων.

Τουλάχιστον πέντε τραυματίες στην περιοχή Σούμι

Συνεχίζονται οι μάχες στην ανατολική Ουκρανία, με ρωσικά χτυπήματα να έχουν αναφερθεί στην πόλη Οκτούρκα στη βορειοανατολική περιοχή Σούμι.

Ο περιφερειακός κυβερνήτης Ντμίτρο Ζιβίτσκι είπε ότι κτίρια, μεταξύ των οποίων ένα νηπιαγωγείο και μια εκκλησία, υπέστησαν ζημιές.

Ο βομβαρδισμός της περιοχής από ρωσικές δυνάμεις συνεχίζεται από σήμερα το πρωί, είπε μέσω του Telegram.

Τουλάχιστον πέντε άνθρωποι τραυματίστηκαν, αναφέρουν οι αρχές.

Το ρωσικό υπουργείο Άμυνας δήλωσε ότι οι πύραυλοι του «κατέστρεψαν εχθρικές εφεδρείες» που ολοκλήρωναν ασκήσεις μάχης σε εκπαιδευτικά κέντρα στην περιοχή Οχτύρκα.

Στον “πάγο” οι ειρηνευτικές διαπραγματεύσεις

Οι ειρηνευτικές διαπραγματεύσεις ανάμεσα στην Ουκρανία και τη Ρωσία βρίσκονται σε «παύση», διότι η Μόσχα δεν επιδεικνύει κανενός είδους «κατανόηση» της κατάστασης, κατήγγειλε ο Μιχαΐλο Ποντολιάκ, σύμβουλος του προέδρου της Ουκρανίας Βολοντίμιρ Ζελένσκι και μέλος της ουκρανικής διαπραγματευτικής ομάδας.

«Η διαπραγματευτική διαδικασία βρίσκεται σε παύση», δήλωσε, σύμφωνα με ανακοίνωση της ουκρανικής προεδρίας. «Η Ρωσία δεν επιδεικνύει ένα στοιχείο κλειδί: την κατανόηση αυτού που συμβαίνει αυτήν την στιγμή στον κόσμο και τον εξαιρετικά αρνητικό της ρόλο», συνέχισε προσθέτοντας ότι η Μόσχα «δεν κατανοεί ότι ο πόλεμος δεν εξελίσσεται πλέον σύμφωνα με τους κανόνες της, το χρονοδιάγραμμά της ή τα σχέδιά της».

«Ο στρατηγικός στόχος των Ρώσων είναι όλα ή τίποτε», δήλωσε ο Μιχαΐλο Ποντολιάκ. Οι ρωσικές πολιτικές ελίτ, «φοβούνται να πουν την αλήθεια, δηλαδή ότι πρέπει να αποσυρθούν από τον πόλεμο υπό συνθήκες τελείως διαφορετικές από αυτές που είχαν ανακοινωθεί αρχικά».

Η σειρά των συναντήσεων ανάμεσα σε ουκρανούς και ρώσους διαπραγματευτές δεν οδήγησαν σε κανένα αποτέλεσμα. Η τελευταία συνάντηση ανάμεσα στους επικεφαλής των αντιπροσωπειών, του Βλαντίμιρ Μεντίνσκι από την ρωσική πλευρά και του Νταβίντ Αραχαμία από την ουκρανική πλευρά, πραγματοποιήθηκε στις 22 Απριλίου, σύμφωνα με τα ρωσικά πρακτορεία ειδήσεων.

Ο υπουργός Εξωτερικών της Ρωσίας Σεργκέι Λαβρόφ κατηγόρησε στις 25 Απριλίου την Ουκρανία ότι «υποκρίνεται» πως διαπραγματεύεται, διαβεβαιώνοντας την Μόσχα ότι θέλει να συνεχίσει τις συνομιλίες.

“Η Ουκρανία δε θα δώσει εδάφη της για την επίτευξη της ειρήνης”

Η Ουκρανία θεωρεί απαράδεκτες τις πρωτοβουλίες να δοθούν στους Ρώσους ορισμένα εδάφη της για την επίτευξη ειρήνης, δήλωσε ο σύμβουλος του Ουκρανού προέδρου Μιχαήλο Ποντολιάκ, κατά την διάρκεια ενημερωτικού μαραθωνίου με την συμμετοχή ουκρανικών τηλεοπτικών δικτύων, μεταδίδει το ουκρανικό πρακτορείο ειδήσεων Ukrinform.

«Το τίμημα του πολέμου είναι πολύ μεγάλο. Έχουν σκοτωθεί πολλοί άμαχοι. Και δεν έχουν απλά σκοτωθεί, αλλά έχουν βασανιστεί, κυνικά, επειδή αυτή είναι η φιλοσοφία της Ρωσικής Ομοσπονδίας: να έρθει στην Ουκρανία και να σκοτώνει κυνικά ανθρώπους. Όχι απλά να σκοτώνει, αλλά να το κάνει αυτό με τρόπο κυνικό και μαζικό, να βιάζει. Αυτή η κοσμοθεωρία είναι απαράδεκτη για μας, να δώσουμε κάτι στην Ρωσική Ομοσπονδία και να υποκρινόμαστε ότι έγινε κάποιος μικρός πόλεμος. Αυτό είναι αδύνατο», δήλωσε ο Ποντολιάκ.

Επίσης χαρακτήρισε απαράδεκτες τις προτάσεις για δήθεν κατάπαυση του πυρός χωρίς την αποχώρηση των ρωσικών στρατευμάτων, επειδή στην περίπτωση αυτή, η Ρωσία θα ελέγχει μέρος του ουκρανικού εδάφους.

Ο σύμβουλος του Ουκρανού προέδρου, διαβεβαίωσε ότι υπογραφές συμφωνιών τύπου Μινσκ-2 δεν θα υπάρξουν, καθώς παρόμοιες αποφάσεις θα αναστείλουν τον πόλεμο για κάποιο διάστημα.

Παράλληλα ο Ποντολιάκ, ανέφερε ότι η Ρώσοι εξακολουθούν εμμένουν στα δικά τους στερεότυπα σκέψης, στην ουσία δεν έχουν αλλάξει τις οδηγίες όσον αφορά στις διαπραγματεύσεις από την αρχή της ευρείας κλίμακας εισβολής ενώ οι διαπραγματεύσεις με την Ρωσική Ομοσπονδία έχουν διακοπεί.

«Ζουν (οι Ρώσοι-σ.σ) σ έναν κόσμο, όπου τάχα υπάρχει ο ‘ουκρανικός φασισμός’. Ο κόσμος όμως το αντιλαμβάνεται και αυτό. Στην ουσία έχει αποδειχθεί με ντοκουμέντα ότι αυτή τη στιγμή στον κόσμο υπάρχει ένας είδος ναζισμού, του ρωσικού ναζισμού. Όμως εκείνοι δεν το έχουν καταλάβει… Ασφαλώς θα περάσει κάποιο χρονικό διάστημα, για να περάσουμε σε πιο θεμελιώδη συζήτηση για το πρόβλημα αυτό, το πρόβλημα της αποναζιστικοποίησης της Ρωσίας, στο πλαίσιο των διαπραγματεύσεων», δήλωσε ο Ποντολιάκ.

Ο πρόεδρος της Γαλλίας Εμμανουέλ Μακρόν είχε δηλώσει ότι καμία από τις πλευρές δεν πρέπει μετά τον πόλεμο να βγει μειωμένη και ότι τάσσεται υπέρ της αναζήτησης δρόμων για να βγουν οι Ρώσοι από την κατάσταση αυτή.

Ο πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκι απαντώντας υπογράμμισε ότι η Ουκρανία δεν προτίθεται και δεν θα επιδιώξει «να διατηρήσει το πρόσωπο του Πούτιν» προχωρώντας σε κάποιες υποχωρήσεις ως προς την κυριαρχία της για να τελειώσει ο πόλεμος.

Ακολουθήστε το News247.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα