Ουκρανία: Συμφωνία για εφαρμογή εκεχειρίας

default image

Συμφωνία για την εφαρμογή εκεχειρίας από τις 15 Φεβρουαρίου και για την απόσυρση των βαρέων όπλων ανακοίνωσε από το Μινσκ ο πρόεδρος της Ρωσίας Βλαντιμίρ Πούτιν

Το Κίεβο και οι φιλορώσοι αντάρτες υπέγραψαν οδικό χάρτη για την ειρήνευση στην Ουκρανία, ανακοίνωσαν χωριστά οι πρόεδροι της Ρωσίας Βλαντίμιρ Πούτιν, της Ουκρανίας Βίκτορ Ποροσένκο και από κοινού ο πρόεδρος της Γαλλίας Φρανσουά Ολάντ με την καγκελάριο της Γερμανίας Αγγελα Μέρκελ.

“Η Ομάδα Επαφής υπέγραψε έγγραφο που ετοιμάσαμε εν μέσω μεγάλης έντασης”, δήλωσε ο Πέτρο Ποροσένκο. Η δήλωσή του επιβεβαιώθηκε από τον πρόεδρο της Ρωσίας.

“Αυτό το κείμενο αντιμετωπίζει όλα τα ζητήματα και υπεγράφη από την Ομάδα Επαφής και τους αυτονομιστές”, δήλωσε ο Φρανσουά Ολάντ στην κοινή δήλωσή του με την Άνγκελα Μέρκελ.

Μιλώντας στους δημοσιογράφους έπειτα από συνομιλίες 16 ωρών , ο πρόεδρος της Ρωσίας ανακοίνωσε: “Κατορθώσαμε να συμφωνήσουμε στα κύρια ζητήματα” προσθέτοντας ότι η κατάπαυση του πυρός θα τεθεί σε ισχύ στις 15 Φεβρουαρίου.

Οι ηγέτες της Ουκρανίας, της Ρωσίας, της Γερμανίας και της Γαλλίας δεσμεύθηκαν ως προς τον σεβασμό της εθνικής κυριαρχίας και της εδαφικής ακεραιότητας της Ουκρανίας, σύμφωνα με το κείμενο του κοινού ανακοινωθέντος που δόθηκε στη δημοσιότητα από το Κρεμλίνο.

Οι τέσσερις ηγέτες συμφώνησαν στην πραγματοποίηση τακτικών συναντήσεων για τη διασφάλιση της εφαρμογής των συμφωνιών του Μινσκ.

Η συμφωνία ανάμεσα στους ηγέτες της Ρωσίας, της Ουκρανίας, της Γερμανίας και της Γαλλίας για την επίλυση της ουκρανικής κρίσης προσφέρει ελπίδες για την εφαρμογή κατάπαυσης του πυρός από τις 15 Φεβρουαρίου και στη συνέχεια για την απόσυρση των βαρέων όπλων, δήλωσε μέσω του Twitter ο εκπρόσωπος της γερμανικής κυβέρνησης Στέφεν Ζάιμπερτ μετά την ολοκλήρωση των μαραθώνιων διαπραγματεύσεων στο Μινσκ.

Ο πρόεδρος της Ουκρανίας Πέτρο Ποροσένκο δήλωσε ότι στη συμφωνία περιλαμβάνεται δέσμευση για την απόσυρση όλων των ξένων στρατιωτικών δυνάμεων από το έδαφος της Ουκρανίας.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα