Οργή και θρήνος για τη τραγωδία στη Κύπρο

default image

Τα πρωτοσέλιδα της Κύπρου, και όχι μόνο, κατακλύζονται με εκτενές φωτορεπορτάζ της ανείπωτης τραγωδίας που έπληξε τη ναυτική βάση της Εθνικής Φρουράς με 12 νεκρούς και 62 τραυματίες. Οργή και θρήνος σε όλη τη χώρα. "Έγκλημα" είναι η λέξη που συναντά κανείς σε κάθε εφημερίδα (Vids)

Βυθισμένη στο πένθος και με πολλά αμείλικτα ερωτήματα για την έκρηξη στα εμπορευματοκιβώτια με την πυρίτιδα να παραμένουν αναπάντητα, βρίσκει την Κύπρο η επόμενη ημέρα της τραγωδίας στη ναυτική Βάση της Εθνικής Φρουράς (Ε.Φ) “Ευάγγελος Φλωράκης”, η οποία είχε ως αποτέλεσμα το θάνατο δώδεκα ανθρώπων και τον τραυματισμό άλλων εξήντα δύο.

Σήμερα θα ολοκληρωθεί με τη μέθοδο του DNA η ταυτοποίηση των 12 νεκρών της φονικής έκρηξης, αφού των περισσοτέρων τα σώματα είναι διαμελισμένα.

Ο διευθυντής του Ινστιτούτου Νευρολογίας και Γενετικής Φίλιππος Πατσαλής δήλωσε στο ΡΙΚ ότι μέχρι το μεσημέρι θα έχει ολοκληρωθεί η ταυτοποίηση σχεδόν όλων των θυμάτων της χθεσινής τραγωδίας.

Ο κύριος Πατσαλής είπε ότι μέχρι τη μία μετά τα μεσάνυκτα είχαν παραλάβει δείγματα και συνέχισαν τη διαδικασία ταυτοποίησης καθ’ όλη τη διάρκεια της νύκτας. Ανέφερε, επίσης, ότι υπήρξε κάποια καθυστέρηση με ορισμένους συγγενείς, οι οποίοι όμως θα δώσουν δείγματα σήμερα. Για την πορεία της διαδικασίας, πρόσθεσε, έχει ενημερωθεί ο πρόεδρος της Δημοκρατίας.

Εξαιρετικά κρίσιμη χαρακτήρισε την κατάσταση δύο τραυματιών, που νοσηλεύονται ο ένας στο Γενικό Νοσοκομείο Λευκωσίας και ο άλλος στο Γενικό Νοσοκομείο Λεμεσού, ο υπουργός Υγείας Χρίστος Πατσαλίδης.

Ο υπουργός ανέφερε ότι αναμένεται σήμερα στην Κύπρο κλιμάκιο γιατρών από το εξωτερικό, ενώ ζητήθηκε και η εμπλοκή γιατρών από το Ισραήλ.

Πενήντα τραυματίες, από τους 62 συνολικά, περιλαμβανομένων εργαζομένων στον ηλεκτροπαραγωγό σταθμό του Βασιλικού και διερχόμενων οδηγών, αφού έτυχαν των πρώτων βοηθειών πήραν εξιτήριο από το νοσοκομείο.

Παγκύπρια οργή

Η τραγωδία που έπληξε την Κύπρο αποτελεί το μόνο θέμα στα πρωτοσέλιδα των σημερινών εφημερίδων με εκτενές φωτορεπορτάζ.

Η ” Αλήθεια” με τίτλο “Είναι έγκλημα”, γράφει ότι οι αρμόδιοι είχαν επανειλημμένως προειδοποιηθεί και τελευταία γραπτώς από τον αδικοχαμένο Διοικητή του Ναυτικού, έκαναν σύσκεψη αλλά δεν βρήκαν χρόνο για μέτρα. Αλλού γράφει ότι οι κάτοικοι της περιοχής νόμισαν ότι γινόταν σεισμός και ότι το ωστικό κύμα παρέσυρε πόρτες και παράθυρα.

Η εφημερίδα ” Πολίτης” δημοσιεύει πρωτοσέλιδα φωτογραφίες από τον χώρο της τραγωδίας με κύριο τίτλο “ΕΓΚΛΗΜΑΤΙΕΣ”.

“Η Σημερινή” υπό τον τίτλο “Έγκλημα” και ολοσέλιδη φωτογραφία από την καταστροφή, γράφει ότι 12 είναι οι νεκροί, 62 οι τραυματίες και πολλά τα “γιατί” της τραγωδίας, με την οργή να ξεχειλίζει για τις ευθύνες των αρμοδίων. Η εφημερίδα γράφει ότι ξημέρωσε μια μαύρη Δευτέρα για την Κύπρο και ότι το κακό φαινόταν να έρχεται, ενώ κηρύχθηκε τριήμερο πένθος. Γράφει επίσης ότι οι συγγενείς των νεκρών είναι οι τραγικές μορφές της τραγωδίας και ότι μόνο δύο από τους νεκρούς αναγνωρίζονται, αφού οι άλλοι είναι διαμελισμένοι.

‘Ο Φιλελεύθερος” με τίτλο “Έγκλημα και τραγωδία” γράφει ότι μαύρος είναι ο Ιούλιος για την Κύπρο και τους ανθρώπους της, αφού 12 συμπατριώτες μας χάθηκαν στην πρώτη γραμμή του καθήκοντος όταν έκρηξη σημειώθηκε στο υλικό που είχε κατασχεθεί το 2009 από ιρανικό πλοίο που βρισκόταν στα χωρικά ύδατα της Κύπρου με προορισμό τη Συρία. Προβάλλει φωτογραφίες από τον χώρο της τραγωδίας και γράφει επίσης ότι το συμβάν εξελίσσεται σε εφιάλτη για την οικονομία, αφού οι επιπτώσεις θα είναι τεράστιες σε όλους τους τομείς.

Η ” Χαραυγή” με τίτλο “Μαύρισε ξανά η Κύπρος” και με φωτογραφία από την καταστροφή, γράφει ότι συγκλόνισε μέχρι τα Ηνωμένα Έθνη, τις Βρυξέλλες και άλλες πρωτεύουσες διεθνώς η ανείπωτη τραγωδία που έντυσε στα μαύρα για μια ακόμη φορά την Κύπρο και ότι εμπειρογνώμονες από το εξωτερικό θα βοηθήσουν στις έρευνες, ενώ ο πρόεδρος Χριστόφιας έδωσε οδηγίες για πλήρη και ενδελεχή διερεύνηση. Γράφει, επίσης, ότι επείγουσα είναι η ανάγκη για αγορά ηλεκτρικής ενέργειας, αφού χάθηκε το 53% της ενέργειας που παράγεται σε ηλεκτροπαραγωγούς σταθμούς.

Η αγγλόγλωσση ” Cyprus Mail” με τίτλο “Εγκληματικά λάθη” προβάλλει φωτογραφία από τον κατεστραμμένο σταθμό του Βασιλικού και γράφει ότι 12 οι νεκροί και 62 οι τραυματίες, δύο εκ των οποίων σοβαρά, με κατεστραμμένο τον μεγαλύτερο σταθμό παραγωγής ρεύματος του νησιού και εκτεταμένες ζημιές σε ιδιωτικές ιδιοκτησίες, είναι το αποτέλεσμα αυτού που φαίνεται να είναι εγκληματική αμέλεια από πλευράς των αρμοδίων, που άφησαν τα εμπορευματοκιβώτια γεμάτα εκρηκτικά εκτεθειμένα για πάνω από δύο χρόνια.

Βαρύ πλήγμα και στην οικονομία

Μεγάλο είναι το βάρος που καλείται να σηκώσει η κυπριακή οικονομία, μια μέρα μετά την τραγωδία στη ναυτική βάση της Εθνικής Φρουράς , ενώ την ίδια ώρα η Κύπρος τελεί υπό την απειλή μιας ενεργειακής κρίσης με απρόβλεπτες συνέπειες. Τα γεγονότα είναι ακόμα νωπά και στο υπουργείο Οικονομικών αποφεύγουν να κάνουν εκτιμήσεις κοστολόγησης της οικονομικής καταστροφής και πώς θα πληρωθεί το τίμημα.

Η Αρχή Ηλεκτρισμού Κύπρου (ΑΗΚ) έχασε το πιο σύγχρονο εργοστάσιο παραγωγής ρεύματος. Μια επένδυση πάνω από 1,5 δισ. ευρώ έχει υποστεί σημαντικές καταστροφές. Για να αντιληφθεί κάποιος το μέγεθος του κόστους των καταστροφών αρκεί να αναλογιστεί ότι η τέταρτη μονάδα παραγωγής ηλεκτρισμού στο σταθμό ολοκληρώθηκε πέρυσι έναντι δαπάνης 250 εκατ. ευρώ, ενώ η πέμπτη είχε περάσει όλα τα τεστ και αναμενόταν να τεθεί σε λειτουργία σύντομα. Το κόστος και για αυτή τη μονάδα ήταν 250 εκατ. ευρώ.

Το υπουργείο Οικονομικών εκτιμά ότι αν το ποσό της επένδυσης δεν καλυφθεί από την ασφάλεια, τότε ο ημικρατικός οργανισμός θα πρέπει να προχωρήσει σε δανεισμό. Επισημαίνει όμως ότι ο δανεισμός της ΑΗΚ δεν μετρά στο έλλειμμα του Κράτους.

Σοβαρός προβληματισμός, σύμφωνα με σημερινά δημοσιεύματα στον τύπο, ως προς τις επιπτώσεις στην οικονομία, καταγράφεται και ανάμεσα στα τραπεζικά επιτελεία. Προβληματίζονται έντονα για την κατάσταση που δημιουργείται στον επιχειρηματικό κόσμο.

Οι τεχνοκράτες προβληματίζονται ιδιαίτερα για το τι μέλλει γενέσθαι την επόμενη μέρα. Κλειδί για τις εξελίξεις θα είναι το ηλεκτρικό ρεύμα. Παραπέμπουν στις αρνητικές παρενέργειες που μπορούν να δημιουργηθούν από την ελλιπή ηλεκτροδότηση όλης της οικονομικής και παραγωγικής αλυσίδας. Καθώς μάλιστα, δεν έχει αποσαφηνισθεί ακόμη πόσο χρόνο θα πάρει η αποκατάσταση της πλήρους ηλεκτροδότησης της Κύπρου.

Xθες, σε χρόνο ρεκόρ, οι επιπτώσεις από τον ηλεκτροπαραγωγό σταθμό του Βασιλικού που υπέστη πολύ σοβαρή καταστροφή, μεταφέρθηκαν σε χρόνο ρεκόρ στην οικονομία.

Νερό με το σταγονόμετρο και ρεύμα με δόσεις, είναι από τα πρώτα προβλήματα που αντιμετώπισαν επιχειρήσεις και πολίτες με όλες τις συνεπακόλουθες παρενέργειες. Τα αρνητικά γεγονότα επηρέασαν αμέσως την κατανάλωση και όπως αναφέρθηκε από εκπροσώπους υπεραγορών, η προσέλευση των καταναλωτών ήταν σημαντικά περιορισμένη.

Η Τουριστική και επισιτιστική βιομηχανία είναι αδύνατο να εργαστούν σωστά χωρίς πλήρη παροχή ρεύματος. Αρνητικό σοκ στον τουρισμό φοβούνται οι επιχειρηματίες του κλάδου. Η πλημμελής παροχή ρεύματος και ως αποτέλεσμά της η υπολειτουργία των κλιματιστικών αρχίζει να δημιουργεί ήδη δυσαρέσκεια στους τουρίστες λόγω των υψηλών θερμοκρασιών στην Κύπρο. Αρνητική εξέλιξη αποτελεί και η αναστολή της λειτουργίας όλων των μονάδων αφαλάτωσης. Ως αποτέλεσμα της οποίας είναι ο περιορισμός στις διαθέσιμες ποσότητες νερού. Φόβοι ότι θα υπάρξουν ακυρώσεις κρατήσεων από το εξωτερικό στο μέσο της τουριστικής σεζόν, μπαίνουν στο τραπέζι.

Καίριο πλήγμα εκτιμάται ότι ενδέχεται να δεχθεί και η υπόλοιπη βιομηχανία που στηρίζει τη λειτουργία της στην παροχή ηλεκτρικού ρεύματος. Ο επιχειρηματικός κόσμος και ειδικά οι βιομηχανίες και επιχειρήσεις που έχουν σχέση με την παραγωγή και διάθεση “ευαίσθητων” προϊόντων, όπως τρόφιμα, γάλα, τυριά και παράγωγα είδη, βρίσκονται αντιμέτωπες με το χειρότερό τους εφιάλτη. Βιομηχανίες που μπορούν να λειτουργήσουν μόνο με ρεύμα, το ίδιο. Η ύπαρξη γεννητριών ασφαλείας είναι για να αντιμετωπίζει άμεσες βασικές ανάγκες και όχι να στηρίζει την παραγωγή, τονίζεται από τους ειδικούς.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα