Panama Papers: O Πούτιν πίσω από την αποκάλυψη;

default image

Οι πρώτες θεωρίες συνωμοσίας έκαναν την εμφάνισή τους στον απόηχο του μεγάλου οικονομικού σκανδάλου και εμπλέκουν τον Βλαντιμίρ Πούτιν με την αποκάλυψή του (Pics)

Λίγες ημέρες, μετά την αποκάλυψη του σκανδάλου των Panama Papers οι πρώτες θεωρίες συνωμοσίας για το ποιος κρύβεται πίσω από τη διαρροή των εγγράφων έκαναν την εμφάνισή τους. Σύμφωνα με τις συγκεκριμένες θεωρίες δεν ήταν άλλος από τον Βλαντιμίρ Πούτιν!

Μπορεί στη λίστα, με του υπεράκτιους λογαριασμούς των εκατομμυρίων, να συμπεριλαμβάνονται πολλοί στενοί συνεργάτες του Ρώσου πρωθυπουργού και να δημιουργείται η εντύπωση ότι είναι ένας από τους αναφερόμενους της λίστας, ωστόσο μέχρι στιγμής δεν υπάρχει σχετική απόδειξη, κάτι που κάνει τη Ρωσική κυβέρνηση να απορρίπτει όλους τους υπαινιγμούς για διαφθορά.

 

Μάλιστα, υπενθυμίζεται πως ο Βλαντιμίρ Πούτιν απέρριψε οποιαδήποτε σύνδεση με τους λογαριασμούς των 2 δισεκατομμυρίων, που αποκάλυψαν τα Panama Papers , αποκαλώντας μάλιστα τις διαρροές μέρος των προσπαθειών της Δύσης για να αποδυναμώσει τη Ρωσία.

Όπως δήλωσε ο Ρώσος πρόεδρος, παρά το γεγονός ότι το όνομα του δεν εμφανίζεται σε κανένα από τα έγγραφα που διέρρευσαν, τα δυτικά μέσα δημοσιεύουν ισχυρισμούς για εμπλοκή του. Πρόκειται για μέρος μιας καμπάνιας παραπληροφόρησης που έχουν ενορχηστρώσει οι ΗΠΑ και η οποία έχει στόχο να αποδυναμώσει την ρωσική κυβέρνηση, είχε επισημάνει στη σχετική δήλωσή του.

Ωστόσο, τώρα έκανε την εμφάνισή της μια θεωρία συνωμοσίας που θέλει τη Μόσχα να μην είναι το θύμα, αλλά ο θύτης.

 

Την θεωρία έρχεται να διατυπώσει ο Clifford Gaddy, ένας ειδικός στη Ρωσική οικονομία και πρώην σύμβουλος του Ρωσικού υπουργείου Οικονομικών το 1990.

Τα στοιχεία της θεωρίας

Κατά τον ίδιο, ήταν τέσσερα τα στοιχεία που τον οδήγησαν στη συγκεκριμένη εκδοχή της ιστορίας.

1. Στις αρχές του 2015 ένας χάκερ προσπάθησε με την κάλυψη και την υποστήριξη της Ρωσικής κυβέρνησης να παραχωρήσει μια λίστα με οικονομικά δεδομένα στη γερμανική εφημερίδα Süddeutsche Zeitung. Αυτή η λίστα αποτέλεσε την αρχή για την αποκάλυψη των Panama Papers.

2. Μπορεί να μοιάζει ότι ο Πούτιν έχει ανάμειξη με τη λίστα, ωστόσο δεν υπάρχουν πληροφορίες που βλάπτουν άμεσα τον ίδιο.

3. Ο Πούτιν ήθελε να αποκαλύψει την ανάμιξη των άλλων πολιτικών αρχηγών σ’ ένα τόσο σοβαρό οικονομικό σκάνδαλο, ειδικά επειδή στη συγκεκριμένη περίπτωση ο ρόλος του μοιάζει πταίσμα, μπροστά στην εμπλοκή που έχουν άλλοι ηγέτες.

4. Ήταν ο μόνος από τους πολιτικούς αρχηγούς που φαίνεται να γνώριζε για την ύπαρξη των εγγράφων, μετά την προσπάθειά της κυβέρνησης να τα δημοσιοποιήσει στη Γερμανική εφημερίδα, επομένως θα μπορούσε να αφαιρέσει τα στοιχεία που τον αφορούσαν.

 

Οι συγκεκριμένοι ισχυρισμοί, του Clifford Gaddy, φαντάζουν υπερβολικοί και αναξιόπιστοι, ωστόσο κανείς δεν μπορεί να γνωρίζει τα παιχνίδια της παγκόσμιας πολιτικής σκακιέρας.

Πάντως, ακόμα και μετά τις αποκαλύψεις, ο Βλαντιμίρ Πούτιν είναι ο μόνος από τους ηγέτες που δεν είδε τη δημοτικότητά του να πέφτει και δεν δέχτηκε κριτική από τους πολίτες της χώρας του. Μάλιστα, οι ίδιοι οι Ρώσοι υποστηρίζουν πως η προσωπική περιουσία του Βλαντιμίρ Πούτιν ξεπερνά τα 200 δισ. δολάρια, πράγμα που τον κάνει έναν από τους πλουσιότερους ανθρώπους στον κόσμο, με αποτέλεσμα να μην έχει ανάγκη να κρύψει 2 δισ. δολάρια.

Στον αντίποδα, οι πρωθυπουργοί της Ισλανδίας, Sigmundur Davíð Gunnlaugsson και της Βρετανίας Ντέιβιντ Κάμερον βρέθηκαν αντιμέτωποι με την οργή των πολιτών, με τον πρώτο να παραιτείται.

(Πηγή: Theindependent)

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα