Paradise Papers: Ο Bernard Arnault αποσύρει τις διαφημίσεις της Louis Vuitton από την ‘Le Monde’

default image

Την απόσυρση των διαφημίσεων του Ομίλου LVMH από τη γαλλική εφημερίδα εξετάζει ο Γάλλος μεγιστάνας, ως "τιμωρία" για τις αποκαλύψεις των Panama Papers

Ο Bernard Arnault φέρεται εξοργισμένος, καθότι μέσω των αποκαλύψεων των Paradise Papers, ήρθαν στο φως λεπτομέρειες και για τις δικές του δραστηριότητες σε offshore επιχειρήσεις.

Στο πλαίσιο αυτό, ο πλουσιότερος άνθρωπος στη Γαλλία και επικεφαλής της LVMH φέρεται αποφασισμένος να αποσύρει τις διαφημίσεις του γνωστού πολυτελούς οίκου μόδας από την “Le Monde” μέχρι τα τέλη του έτους. Στην πράξη, αυτό σημαίνει ότι η απώλεια εσόδων για την εφημερίδα για τον επόμενο ενάμιση μήνα, που καλύπτει και την ισχυρή διαφημιστική περίοδο των Χριστουγέννων, θα ξεπεράσει τα 600.000 ευρώ, καθώς η LVΜH  έχει κάτω από την “ομπρέλα” της κορυφαίους οίκους μόδας, όπως οι Dior, Fendi, Givenchy, κ.α.

Την αποκάλυψη για την “κόντρα” των δύο ισχυρών γαλλικών brand έφερε στο φως η εφημερίδα “Le Canard Enchaîné”.

Για την ιστορία, σύμφωνα με τις αποκαλύψεις των Paradise Papers, o Arnault είχε καταφύγει σε offshore για να κρύψει την αγορά ενός οικοπέδου στο Λονδίνο και ενός πολυτελούς γιότ. Ο δισεκατομμυριούχος επιχειρηματίας φέρεται να “έκρυψε” ένα οικόπεδο 129 στρεμμάτων στα βόρεια του Λονδίνου σε offshore εταιρεία στην Νήσο Τσέρσεϊ. Η εφημερίδα ανέφερε επίσης ότι ο Μπερνάρ Αρνό «είχε καταφύγει σε τουλάχιστον οκτώ γραφεία συμβούλων για να εντοπίσει τα περιουσιακά του στοιχεία σε 10 διαφορετικούς φορολογικούς παραδείσους». Μετά τις αποκαλύψεις, ο ίδιος υποστήριξε ότι όλα όσα αναφέρονται αποκτήθηκαν με νόμιμο τρόπο και εις γνώση των φορολογικών αρχών.

Σημειώνεται πάντως ότι ο επιχειρηματίας διέψευσε την αρχική αποκάλυψη της “Le Canard Enchaîné” για μόνιμη απόασυρση των διαφημίσεων της LVMH από τη “Le Monde”, υποστηρίζοντας ότι δεν πρόκειται για οριστική απόσυρση και ότι εντάσσεται στην ευρύτερη στρατηγική για ενίσχυση της διαφημιστικής παρουσίας σε online media.

Κόντρα με οικογενειακές προεκτάσεις

Για τα γαλλικά ΜΜΕ πάντως, η ιστορία έχει και μία παράλληλη διάσταση που παρουσιάζει ξεχωριστό ενδιαφέρον για το γαλλικό κοινό. Και τούτο διότι πέραν του οικονομικού σκανδάλου και της επιχειρηματικής κόντρας, από πίσω κρύβεται μία εν δυνάμει οικογενειακή “τραγωδία”.

Η κόρη του Arnault, Delphine, εκτός από διευθυντικό στέλεχος της LVHM είναι παντρεμένη με τον επίσης δισεκατομμυριούχο Xavier Niel, ο οποίος εκτός από μεγιστάνας των τηλεπικοινωνιών είναι και ένας από του μεγαλομετόχους της “Le Monde”. “Η καλή ατμόσφαιρα στο οικογενειακό τραπέζι της Κυριακής είναι εγγυημένη”, όπως αναφέρει η “Le Canard Enchaîné” στο δημοσίευμά της.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα