Παράταση αποστολής του ΝΑΤΟ στο Αφγανιστάν

default image

Την παράταση της αποστολής στο Αφγανιστάν έως το 2017 αποφάσισε σήμερα το ΝΑΤΟ και έως το 2020 την οικονομική του βοήθεια στις αφγανικές ένοπλες δυνάμεις. Ο αριθμός των στρατιωτών του ΝΑΤΟ που βρίσκονται στο Αφγανιστάν θα διατηρηθεί στο επίπεδο του 2016, διευκρίνισε ο ο γενικός του γραμματέας Γενς Στόλτενμπεργκ

Το ΝΑΤΟ αποφάσισε σήμερα να παρατείνει έως το 2017 την αποστολή του στο Αφγανιστάν και έως το 2020 την οικονομική του βοήθεια στις αφγανικές ένοπλες δυνάμεις, ανακοίνωσε ο γενικός του γραμματέας Γενς Στόλτενμπεργκ.

“Συμφωνήσαμε να συνεχίσουμε την αποστολή μας (εκπαίδευση και παροχή συμβουλών στις αφγανικές ένοπλες δυνάμεις) και πέραν του 2016. Είμαστε έτοιμοι να μείνουμε …”, δήλωσε ο Στόλτενμπεργκ σε συνέντευξη Τύπου κατά τη δεύτερη ημέρα της συνόδου του ΝΑΤΟ στη Βαρσοβία.

“Ένας πρόσθετος σχεδιασμός θα καταρτισθεί μέσα στους επόμενους μήνες για να καθορίσει η συνολική μας παρουσία το 2017”, πρόσθεσε, αρνούμενος να “εικάσει” μέχρι πότε η αποστολή μπορεί να διαρκέσει.

Ο αριθμός των στρατιωτών του ΝΑΤΟ που βρίσκονται στο Αφγανιστάν θα διατηρηθεί στο επίπεδο του 2016: 12.000 άνδρες, μεταξύ των οποίων ένα μεγάλο μέρος είναι Αμερικανοί, διευκρίνισε.

Οι σύμμαχοι του ΝΑΤΟ υποσχέθηκαν στις Ηνωμένες Πολιτείες να διαθέσουν ποσό περίπου ενός δισεκατομμυρίου δολαρίων για τα επόμενα τρία χρόνια ώστε να βοηθήσουν τη χρηματοδότηση του στρατού και της αστυνομίας στο Αφγανιστάν έως το 2020, δήλωσε ο Στόλτενμπεργκ. “Το ποσό που διαθέτουμε σήμερα πλησιάζει το ένα δισεκατομμύριο δολάρια” ετησίως εκτός της οικονομικής βοήθειας των ΗΠΑ που παρέχουν το μεγαλύτερο μέρος στη βοήθεια αυτή (3,5 δισεκατομμύρια ετησίως), τόνισε.

“Το μήνυμά μας είναι σαφές: το Αφγανιστάν δεν είναι μόνο του. Η δέσμευσή μας στη χώρα είναι μακροπρόθεσμη. Η κατάσταση στη χώρα αυτή είναι δύσκολη και θα συνεχίσει να είναι (…). Αλλά οι αφγανικές δυνάμεις σημειώνουν πρόοδο”, πρόσθεσε.

Το ΝΑΤΟ τελείωσε στις 31 Δεκεμβρίου 2014 την αποστολή των μάχιμων στρατευμάτων του στο Αφγανιστάν που άρχισε μετά τις επιθέσεις της 11ης Σεπτεμβρίου 2001. Η τωρινή αποστολή του “Resolute Support” επικεντρώνεται στην παροχή βοήθειας στον αφγανικό στρατό.

Οι Σύμμαχοι θέλουν η αποστολή αυτή να μετατραπεί τελικά σε μη στρατιωτική αποστολή, της οποίας θα ηγείται ένας μη στρατιωτικός. Ωστόσο η αναβίωση της ισλαμικής εξέγερσης στη χώρα ανέτρεψε τα σχέδια αυτά.

Ο Στόλτενμπεργκ ευχαρίστησε τον πρόεδρο Μπαράκ Ομπάμα για την απόφασή του να διατηρήσει 8.400 αμερικανούς στρατιώτες στο Αφγανιστάν έως το 2017 αντί για 5.500.

Στις αρχές Ιουνίου, ο Λευκός Οίκος δεσμεύτηκε επίσης να βοηθήσει στρατιωτικά την αφγανική κυβέρνηση, αφήνοντας περισσότερα περιθώρια ελιγμών στις αμερικανικές δυνάμεις να επεμβαίνουν στις μάχες εναντίον των ανταρτών.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα