Παρέλαση προσφυγόπουλων στο σαμποδρόμιο του Ρίο

Παρέλαση προσφυγόπουλων στο σαμποδρόμιο του Ρίο

Για πρώτη φορά στην ιστορία του διάσημου καρναβαλιού, μαζί με τους ντόπιους θα παρελάσουν και προσφυγόπουλα

Για πρώτη φορά στην ιστορία του διασημότερου καρναβαλιού του κόσμου, 40 προσφυγόπουλα, που προέρχονται από επτά διαφορετικές χώρες, όπως η Συρία και το Σουδάν, κι έχουν βρει καταφύγιο με τις οικογένειές τους στη Βραζιλία, θα παρελάσουν την Τρίτη στο σαμποδρόμιο του Ρίο μαζί με την σχολή σάμπα Μανγκέιρα.

Σύμφωνα με ανακοίνωση της Ύπατης Αρμοστείας του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών για τους Πρόσφυγες, αυτά τα κορίτσια κι αγόρια ηλικία 6 έως 14 ετών που προέρχονται από τη Συρία, την Ιορδανία, την Παλαιστίνη, το Σουδάν, την Αγκόλα, το Κονγκό και τη Λιβύη θα παρελάσουν με την ομάδα «Pluft, το μικρό φάντασμα», το παιδικό τμήμα της Μανγκέιρα, ενώ θέμα τους θα είναι ο κόσμος των παραμυθιών.

Η παρέλαση της Μανγκέιρα «mirim» (παιδικό τμήμα), στην οποία συμμετέχουν 2.000 παιδιά, πραγματοποιείται κάθε χρόνο από το 1987 στο πλαίσιο της εφαρμογής ενός κοινωνικού προγράμματος της Mangueira, της πλέον παραδοσιακής σχολής σάμπας του Ρίο, που ιδρύθηκε το 1928.

Η παιδική παρέλαση θα πραγματοποιηθεί έπειτα από δύο νύχτες παρελάσεων στο σαμποδρόμιο κατά τη διάρκεια των οποίων οι 12 καλύτερες σχολές της σάμπα θα προσφέρουν απλόχερα θέαμα ενώπιον 70.000 θεατών.

Η πρόσκληση που απευθύνθηκε στον οργανισμό IKMR (Γνωρίζω τα Δικαιώματά μου) με αποδέκτες τα προσφυγόπουλα προήλθε από την Βραζιλιάνα τραγουδίστρια Μαρία Μπετάνια την οποία θα τιμήσει η σχολή Μανγκέιρα στην παρέλασή της τη νύχτα της Δευτέρας προς Τρίτη, δεύτερη και τελευταία νύχτα των παρελάσεων.

«Πρόκειται για μία μοναδική ευκαιρία να προσφέρουμε σε αυτά τα παιδιά πρόσφυγες πρόσβαση στην κουλτούρα της Βραζιλίας με έναν διασκεδαστικό τρόπο, μέσω αυτής της γιορτής που είναι τόσο πλούσια σε διαφορετικότητα. Το να χορέψουν σε αυτό τον κόσμο της φαντασίας, των χρωμάτων και των ρυθμών θα αποτελέσει μια μαγική εμπειρία για εκείνα» υπογράμμισε η πρόεδρος του IKMR, Βιβιάν Ρέις, σε μια ανακοίνωση.

Η IKMR είναι μια κυβερνητική οργάνωση της Βραζιλίας, εταίρος της Ύπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες, το έργο της οποίας επικεντρώνεται στα παιδιά πρόσφυγες και στην προώθηση της αξιοπρέπειάς τους και της ενσωμάτωσής τους, σύμφωνα με την Ρέις. Η Μανγκέιρα θα είναι η τελευταία σχολή που θα παρελάσει τα ξημερώματα της Τρίτης.

(Με πληροφορίες από ΑΠΕ)

SHARE:

24Media Network