Παρίσι, Χονγκ Κονγκ, Σιγκαπούρη: Οι ακριβότερες πόλεις για να ζει κανείς

Παρίσι, Χονγκ Κονγκ, Σιγκαπούρη: Οι ακριβότερες πόλεις για να ζει κανείς
Tour Eiffel. Παρίσι, Χονγκ Κονγκ, Σιγκαπούρη: Οι ακριβότερες πόλεις για να ζει κανείς 123RF

Το Παρίσι και το Χονγκ Κονγκ για πρώτη φορά κατατάχθηκαν μαζί με τη Σιγκαπούρη ως οι ακριβότερες πόλεις για να ζει κανείς, σύμφωνα με έρευνα που δημοσιεύθηκε σήμερα, με τις υπηρεσίες κοινής ωφελείας και τις μεταφορές να αυξάνουν το κόστος διαβίωσης.

Η Ζυρίχη, η Γενεύη και η Οσάκα της Ιαπωνίας ακολουθούν σε κοντινή απόσταση, ενώ πόλεις αναδυόμενων αγορών όπως η Κωνσταντινούπολη και η Μόσχα έπεσαν στην κατάταξη εξαιτίας του υψηλού πληθωρισμού και της υποτίμησης του νομίσματος τους, σύμφωνα με την έρευνα του Economist Intelligence Unit (EIU) σε 133 πόλεις.

Πρόκειται για την πρώτη φορά εδώ και πάνω από 30 χρόνια που τρεις πόλεις βρίσκονται στην πρώτη θέση, μια ένδειξη ότι οι αυξάνονται οι ακριβές πόλεις σε όλο τον κόσμο, σύμφωνα με τη συντάκτρια της έκθεσης Ροξάνα Σλάβτσεβα.

«Η σύγκλιση του κόστους σε παραδοσιακά πιο ακριβές πόλεις…αποτελεί δοκιμασία για την παγκοσμιοποίηση και την ομοιότητα στα γούστα και τα καταναλωτικά μοτίβα», ανέφερε σε ανακοίνωση.

«Ακόμα και σε περιοχές όπου η αγορά τροφίμων μπορεί να είναι σχετικά φθηνότερη, οι υπηρεσίες κοινής ωφελείας ή οι τιμές μεταφορών οδηγούν ανοδικά το συνολικό κόστος ζωής», δήλωσε.

Η αύξηση του κόστους στις πόλεις συχνά είναι αποτέλεσμα της ισχυρής αγοράς εργασίας που προσελκύει εξειδικευμένους εργαζομένους με υψηλές αποδοχές, δήλωσε ο Άντονι Μπριτς, αναλυτής του βρετανικού ινστιτούτου Center for Cities –που δεν συμμετείχε στη μελέτη.

Οι αρμόδιοι χωροταξικοί φορείς πρέπει να σχεδιάζουν για το μέλλον και να κατασκευάζουν περισσότερες κατοικίες προκειμένου να διατηρούνται προσιτές οι τιμές και το συνολικό κόστος σε χαμηλά επίπεδα, δήλωσε ο Μπριτς στο Thomson Reuters Foundation.

Για την έρευνα του EIU, οι μελετητές συνέκριναν το κόστος περισσότερων των 150 προϊόντων και υπηρεσιών, όπως αυτοκίνητα, τρόφιμα, ενοίκιο, μεταφορές και ενδύματα σε 133 πόλεις. Ένα γυναικείο κούρεμα κοστίζει περίπου 15 δολάρια στο Μπάνγκαλορ της Ινδίας, συγκριτικά με 210 στη Νέα Υόρκη, για παράδειγμα, ενώ ένα μπουκάλι μπύρας κοστίζει περίπου μισό δολάριο στο Λάγος της Νιγηρίας και πάνω από 3 δολάρια στη Ζυρίχη.

Οι βρετανικές πόλεις ανέβηκαν μερικές θέσεις ένα χρόνο αφότου υποχώρησαν στο χαμηλότερο επίπεδο εδώ και πάνω από δύο δεκαετίες εξαιτίας της αβεβαιότητας του Brexit, με το Λονδίνο να έρχεται στην 22η θέση και το Μάντσεστερ στην 51η καταγράφοντας αντίστοιχα άνοδο οκτώ και πέντε θέσεων.

Η πολιτική αναταραχή στη Βενεζουέλα υποβάθμισε το Καράκας στο τέλος της κατάταξης, ενώ ακολουθούν η Δαμασκός της Συρίας, το Καράτσι στο Πακιστάν, το Μπουένος Άιρες της Αργεντινής και το Νέο Δελχί μεταξύ των 10 φθηνότερων πόλεων.

Ωστόσο η υποχώρηση μιας πόλης στην κατάταξη δεν σημαίνει απαραίτητα ότι η ζωή έγινε αυτομάτως πιο φθηνή για τους κατοίκους της, καθώς οι τιμές προσαρμόζονται στον πληθωρισμό συχνά πιο γρήγορα από τους μισθούς, δήλωσε η Γκιουνές Τσανσίζ από το ινστιτούτο World Resources Institute (WRI).

«Το κόστος διαβίωσης στην Κωνσταντινούπολη, για παράδειγμα, φαίνεται να έχει μειωθεί, αλλά καθώς έχουν αυξηθεί οι δαπάνες των νοικοκυριών, αυτό δεν έχει θετικό αντίκτυπο στην καθημερινή ζωή των κατοίκων», δήλωσε η Τσανσίζ, διευθύντρια του προγράμματος του WRI ‘Βιώσιμες Πόλεις της Τουρκίας’. ΤΦ

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα