Πεδίο μάχης το Φέργκιουσον, λίγο πριν την απόφαση για τον φόνο του Μάικλ Μπράουν

default image

Συνεχίζονται οι διαδηλώσεις στο Φέργκιουσον για 5η μέρα, εν αναμονή της απόφασης του σώματος ενόρκων για τη δίωξη του αστυνομικού, που πυροβόλησε τον 18χρονο άοπλο άνδρα

Πεδίο μάχης θυμίζει για ακόμη μια φορά το Φέργκιουσον του Σεντ Λουις, καθώς χιλιάδες άνθρωποι συγκεντρώθηκαν για να απαιτήσουν την απαγγελία κατηγοριών κατά του λευκού αστυνομικού Ντάρεν Ουίλσον, ο οποίος πυροβόλησε και σκότωσε εν ψυχρό, στις 9 Αυγούστου τον 18χρονο άοπλο έγχρωμο Μάικλ Μπράουν.

Οι διαμαρτυρίες γίνονται εν αναμονή της απόφασης του σώματος των ενόρκων, η οποία υπολογίζεται να ανακοινωθεί μέχρι το τέλος της εβδομάδας, για τη δίωξή του ή μη.

Την ίδια στιγμή, το χθεσινό συμβάν στο Κλίβελαντ, με τον φόνο ενός 12χρονου αγοριού,Ταμίρ Ράις, που έπαιζε στο πάρκο της γειτονιάς του με ένα ψεύτικο όπλο, από τα πυρά αστυνομικών προκαλεί νέο κύμα διαδηλώσεων.

Ο θάνατος του Μάικλ Μπράουν στο Φέργκιουσον ξύπνησε τη φυλετική ένταση στο προάστιο του Σεντ Λούις του Μισούρι και προκάλεσε βίαιες εκδηλώσεις διαμαρτυρίας και συγκρούσεις, με την επέμβαση της εθνοφρουράς και την επιβολή απαγόρευσης της κυκλοφορίας από τις αρχές, όλα αυτά σε μία πόλη όπου το 67% του πληθυσμού είναι μαύροι, ωστόσο οι τοπικές αρχές και οι αστυνομία είναι επανδρωμένες σχεδόν αποκλειστικά από λευκούς αστυνομικούς.

 

Οι διαδηλωτές κρατούσαν πανό που έγραφαν συνθήματα όπως, “Ψηλά τα χέρια, μην πυροβολείτε “, “Να με τι μοιάζει η δημοκρατία”, ενώ φώναζαν “Οι ζωές των μαύρων μετράνε”.

Η Άντζελα Κέλι εκπρόσωπος των διαδηλωτών, δήλωσε:”Συνεχίζουμε την κινητοποίηση εδώ και 107 ημέρες και, ό,τι και να συμβεί, όλα αυτά ξεπερνούν την υπόθεση του Μάικλ Μπράουν. Το θέμα είναι η αστυνομική βαναυσότητα, πρόκειται για ρατσισμό που εξακολουθεί να είναι παρών παντού στην κοινωνία μας. Ελπίζω ότι θα υπάρξει δίωξη”.

Παράλληλα, το δικαστήριο του Κλέιτον, που συνεδριάζει εδώ και τρεις περίπου μήνες το σώμα των ενόρκων για να αποφασίσει εάν ο αστυνομικός που σκότωσε τον Μάικλ Μπράουν θα διωχθεί, Θυμίζει φρούριο καθώς είναι πλέον περιφραγμένο από προστατευτικά κιγκλιδώματα και φρουρείται από αστυνομικούς.

Τα αμερικανικά μέσα ενημέρωσης μεταδίδουν, πως ο αστυνομικός δήλωσε ενώπιον του σώματος των ενόρκων ότι ενήργησε στο πλαίσιο της νόμιμης άμυνας κατά τη διάρκεια συμπλοκής με τον Μάικλ Μπράουν. Αντίθετα οι αυτόπτες μάρτυρες δήλωσαν ότι ο νεαρός μαύρος, που είχε τα χέρια ψηλά όταν πυροβολήθηκε από τον λευκό αστυνομικό, δεν κρατούσε όπλο για να απειλήσει τη ζωή του δεύτερου.

Την ίδια στιγμή ο πατέρας του Μάικλ Μπράουν, ο οποίος δημοσιοποίησε βίντεο μέσω του Ιντερνετ την Παρασκευή και αποφάσισε το Σάββατο να κυκλοφορήσει και ο ίδιος του δρόμους του Φέργκιουσον, απήθυνε εκκλήσεις για ηρεμία. Παράλληλα, η μητέρα του νεαρού, η Λέσλι ΜακΣπάντεν, πήγε χθες στον τόπο του φόνου του παιδιού της και φέρεται να είπε στους διαδηλωτές, “Θέλω μόνο να είστε προσεκτικοί. Μην τους προκαλείτε, μην τους αφήσετε να σάς προκαλέσουν. Δεν θέλω να τραυματισθεί κανείς. Διότι όταν θα έρθει η ώρα του δικαστηρίου, σάς θέλω όλους μαζί μου”.

 

Όλα αυτά εκτυλίσσονται την ίδια στιγμή που το Σάββατο ένα άλλο έγχρωμο παιδί έπεσε νεκρό από τα πυρά της αστυνομίας μετά από πληροφορίες ότι στο πάρκο της γειτονιάς βρισκόταν ένας οπλισμένος νεαρός που απειλούσε τους περαστικούς. Σύμφωνα με τις πληροφορίες η αστυνομία δέχθηκε τηλεφώνημα που ειδοποιούσε για την παρουσία του παιδιού που κρατούσε “όπλο” και “απειλούσε” τους περαστικούς. Ο ανησυχών πολίτης είχε ωστόσο διευκρινίσει ότι το όπλο είναι “πιθανότατα ψεύτικο”.

Ωστόσο, όταν οι δύο αστυνομικοί έφθασαν στο σημείο, ο ένας με μονοετή και ο δεύτερος με δεκαετή πείρα στην υπηρεσία, ζήτησαν από το παιδί να σηκώσει ψηλά τα χέρια και όταν αυτό τα έφερε προς τη ζώνη του, το πυροβόλησαν. Το 12χρονο παιδί υπέκυψε έπειτα από λίγες ώρες στα τραύματά του. Οι αρχές ανακοίνωσαν ότι ονομάζεται Ταμίρ Ράις.

Τον Αύγουστο, αστυνομικοί, που είχαν ειδοποιηθεί από περαστικό από το σημείο πολίτη, σκότωσαν σε σουπερμάκετ του Οχάιο έναν μαύρο, τον Τζον Κρόφορντ, επειδή κρατούσε ένα όπλο, ένα παιγνίδι που είχε πάρει από τα ράφια του καταστήματος.

(Με πληροφορίες από το ΑΜΠΕ)

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα