Πέντε Έλληνες ευρωβουλευτές τοποθετούνται για το καταλανικό ζήτημα

Πέντε Έλληνες ευρωβουλευτές τοποθετούνται για το καταλανικό ζήτημα
A protester holds a fake ballot box as they block a street next to private postal service company Unipost during a protest against a search for propaganda supporting Catalonia's independence referendum in Terrassa, Spain, Tuesday, Sept. 19, 2017. The Spanish government has vowed to stop the planned Oct. 1 vote that it calls illegal. But Catalonia's leaders have pushed ahead even after Spain's Constitutional Court suspended the law passed by Catalonia's regional parliament that convoked the referendum. (AP Photo/Manu Fernandez) AP

Η απεσταλμένη στη Βαρκελώνη, Ιωάννα Κλεφτόγιαννη, εξασφάλισε δηλώσεις πέντε ευρωβουλευτών για το θέμα της Καταλονίας

Της απεσταλμένης στη Βαρκελώνη, Ιωάννας Κλεφτόγιαννη

Την ώρα που αναμένεται, σύμφωνα με δηλώσεις του Καταλανού προέδρου, η ανακοίνωση της ανεξαρτησίας της Καταλονίας από το Κοινοβούλιό της, η Μαδρίτη αρνείται οποιοδήποτε διάλογο με τους “στασιαστές”. Ο εκπρόσωπος του κόμματος των Πολιτών  που στήριξε το Λαϊκό Κόμμα του Ραχόι στο σχηματισμό κυβέρνησης, κάνει λόγο για νεκρούς που ενδεχομένως να υπάρξουντις προσεχείς ημέρες και η Ε.Ε στέκεται βουβός παρατηρητής στην κρίση, που αντί να εκτονώνεται βαθαίνει. Πέντε Έλληνες ευρωβουλευτές παίρνουν θέση στο ισπανικό ζήτημα.

Πώς μπορεί να εκτονωθεί η πολιτική και πολιτειακή κρίση που ξέσπασε στην ιβηρική; Μπορούν να παίξουν ρόλο μεσολαβητή το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο και η Κομισιόν;  Τι θα σήμαινε η απόσχιση της Καταλονίας τόσο για την ίδια όσο και την Ε.Ε.;

Τα πολιτικά προβλήματα λύνονται μέσα από τον πολιτικό διάλογο

“Τα πολιτικά προβλήματα λύνονται μέσα από τον πολιτικό διάλογο και όχι με το κρεσέντο βίας που εξαπέλυσε η κυβέρνηση Ραχόι με τη Guardia Civil,τους δικαστικούς και τις πλαστικές σφαίρες, ούτε όμως και μια μονομερή κήρυξη της ανεξαρτησίας της Καταλωνίας”, υποστηρίζει ο ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ και αντιπρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, Δημήτρης Παπαδημούλης, τονίζοντας ότι “αυτή την ώρα  το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο και η Κομισιόν με το να σιωπούν εμμέσως πλην σαφώς στηρίζουν το Ραχόι. Οφείλουν όμως να ανταποκριθούν στις ευθύνες τους, αναλαμβάνοντας ρόλο μεσολαβητή .Αυτό που συμβαίνει στην Ισπανία και στην Καταλονία είναι μια κρίση που αφορά στην εσωτερική υπόθεση της Ισπανίας, αλλά ο τραυματισμός 900 ανθρώπων αφορά όλη την Ευρώπη. Πρέπει να σταματήσει το σπιράλ της βίας  και Κομισιόν και  Ευρωπαϊκό Συμβούλιο να πάρουν αποφάσεις”.

σε περίπτωση απόσχισής της από την Ισπανία, η Καταλονία τίθεται αυτόματα εκτός Ε.Ε.

“Έτσι όπως εξελίσσονται τα πράγματα η περιφερειακή κυβέρνηση της Καταλονίας θέλει τη συμμετοχή των Βρυξελλών στον διάλογο για να υπάρξει «φιλική» απόσχιση της Καταλονίας από την Ισπανία, κάτι το οποίο δεν μπορούν φυσικά να δεχθούν οι Βρυξέλλες”, υπογραμμίζει ο ευρωβουλευτής της Ν.Δ. Γιώργος Κύρτσος, προσθέτοντας ότι  “σε περίπτωση απόσχισής της από την Ισπανία, η Καταλονία τίθεται αυτόματα εκτός Ε.Ε. και η επανένταξή της σε αυτήν προϋποθέτει ομόφωνη απόφαση δηλαδή και την θετική ψήφο της κυβέρνησης της Ισπανίας. Η κατάσταση είναι δύσκολη και μπορεί να γίνει δραματική. Εάν δεν ελεγχθεί έγκαιρα η αρνητική δυναμική που έχει αναπτυχθεί οι συνέπειες θα είναι εξαιρετικά σημαντικές για την Ε.Ε. και την Ελλάδα.”.

“Οι Βρυξέλλες βρίσκονται σε εξαιρετικά δύσκολη θέση”, παραδέχεται ο ευρωβουλευτής, καθώς “η Ευρωπαϊκή Επιτροπή είναι υποχρεωμένη να υπερασπιστεί την ενότητα της Ισπανίας και οποιουδήποτε άλλους κράτους μέλους της Ε.Ε.”.

Από την άλλη, προσθέτει, οι εικόνες των επιθέσεων των αστυνομικών δυνάμεων εναντίον ψηφοφόρων στην Βαρκελώνη “τραυματίζουν την εικόνα της ίδιας της Ε.Ε. η οποία στηρίζεται στη συνταγματική τάξη αλλά και στον σεβασμό των δικαιωμάτων του πολίτη”.

η επανάληψη ακραίων περιστατικών βίας δεν συνάδει με το ευρωπαϊκό κεκτημένο

“Η ΕΕ πρέπει να διαμηνύσει σε όλα τα επίπεδα ότι η επανάληψη ακραίων περιστατικών βίας δεν συνάδει με το ευρωπαϊκό κεκτημένο και η κυβέρνηση της Ισπανίας να δεσμευτεί προς αυτό. Ως προς δε την επίλυση της κρίσης να μην προχωρήσει η τοπική κυβέρνηση σε ανακήρυξη της απόσχισης και να προσέλθουν σε ένα διάλογο αναζήτησης των σημείων μιας νέας πολιτικής αυτονομίας στο πλαίσιο του ενιαίου κράτους”, είναι ο μονόδρομος προς την εκτόνωση  που προτείνει ο ευρωβουλευτής με το ΠΟΤΑΜΙ  Μιλτιάδης Κύρκος, προσθέτοντας  ότι προς την ίδια κατεύθυνση θα μπορούσε να βοηθήσουν  και «οι δυνάμεις που μέσα στην Καταλονία αντιστέκονται στον εθνικισμό και τον λαϊκισμό, στηριζόμενες από αντίστοιχες δυνάμεις σε όλη την χώρα. Δυστυχώς, όμως,  αυτές ακριβώς τις δυνάμεις είχε ως στόχο η βία του πρωθυπουργού Ραχόι, και όχι τους αυτονομιστές που ενδυνάμωσε. Το παιχνίδι της πρόκλησης το παίζουν και οι δύο πλευρές χέρι, χέρι”.

Δημοψήφισμα σε μια ευρωπαϊκή χώρα αναγνωρίζεται μόνο όταν διοργανωθεί από την κεντρική κυβέρνηση

“Το διεθνές δίκαιο είναι απόλυτα καθαρό”, μάς υπενθυμίζει: “Δημοψήφισμα σε μια ευρωπαϊκή χώρα αναγνωρίζεται μόνο όταν διοργανωθεί από την κεντρική κυβέρνηση, όπως συνέβη στο Ηνωμένο Βασίλειο με την Σκωτία. Οτιδήποτε άλλο είναι παράνομο και η ΕΕ σύμφωνα με την συνθήκη ίδρυσής της ακολουθεί τις αποφάσεις των κρατών μελών. Αυτό φυσικά δεν σημαίνει ότι υποστηρίζει την απαράδεκτη, αντιδημοκρατική και καταδικαστέα βία, και είναι απόλυτα υπεύθυνος ο Ραχόι για την ανάπτυξη των αστυνομικών δυνάμεων.

Το δημοψήφισμα είναι άκυρο, οποιαδήποτε ενέργεια στηριγμένη σε αυτό είναι εξίσου άκυρη και η επανιδρυθείσα μόλις το 1981 δημοκρατία στην Ισπανία δεν έχει ανάγκη αιματοκυλίσματος αλλά ευρείας συζήτησης για παραπάνω αυτονομία των περιφερειών, παραπάνω ανάπτυξη, πιο δίκαιο μοίρασμα των υποχρεώσεων και των ωφελειών πάντα μέσα στο πνεύμα της αλληλεγγύης και της εδαφικής ακεραιότητας. Οι Ισπανοί σοσιαλιστές από νωρίς έθεσαν την ανάγκη οργανωμένης συζήτησης για συνταγματικές αλλαγές στην πορεία μιας νέας ενότητας της χώρας. Με δεδομένη την ξεκάθαρη επιλογή του προέδρου της Καταλονίας για σύγκρουση φοβάμαι πως θα γίνουμε μάρτυρες μιας διαμάχης που θα επεκταθεί σε όλη την Ισπανία. Έτσι  μία πρωτοβουλία της Κομισιόν για έναρξη διαλόγου με βάση το συνταγματικό πλαίσιο της χώρας θα απορριφθεί χωρίς δεύτερη σκέψη από τις αποσχιστικές δυνάμεις”.

Το όργιο βίας από το  καθεστώς του Μαριάνο Ραχόϊ είναι πρωτόγνωρο

Ο ευρωβουλευτής της Λαϊκής Ενότητας Νίκος  Χουντής καταγγέλλει  “την στήριξη του πρωτοφανούς αυταρχισμού της ισπανικής κυβέρνησης από την ΕΕ, που προσπαθεί να εκφοβίσει τους Καταλανούς και καλύπτει την βαθιά αντιδημοκρατική κυβερνητική εκτροπή εναντίον Ευρωπαίων πολιτών”, εγκαλεί την ελληνική κυβέρνηση  που “εξακολουθεί να σιωπά, καλύπτοντας επί της ουσίας την αντιδημοκρατική συμπεριφορά της ισπανικής  κυβέρνησης και την συνενοχή της Κομισιόν στον αυταρχισμό. Το όργιο βίας από το  καθεστώς του Μαριάνο Ραχόϊ και όσων στηρίζουν την μειοψηφική κυβέρνηση του είναι πρωτόγνωρο, σαράντα χρόνια μετά τον θάνατο του Φράνκο» και εκφράζει την αλληλεγγύη του  στον Καταλανικό λαό, ζητώντας  «  το σεβασμό στο δημοκρατικό δικαίωμα οι πολίτες να αποφασίζουν μόνοι τους για το μέλλον τους και να αγωνίζονται κατά του αυταρχισμού και του φιλελεύθερου μονόδρομου της Ε.Ε.”.

Τώρα, δεν είναι η ώρα των εθνικών εγωισμών, που οδήγησαν την ήπειρό μας σε δύο Παγκοσμίους Πολέμους

“Εάν η Καταλονία επιθυμεί την ανεξαρτητοποίησή της από την Ισπανία, η Ευρωπαϊκή Ένωση έχει ξεκαθαρίσει τη θέση της. Αυτομάτως τίθεται και εκτός της Ένωσης. Με ό,τι αυτό συνεπάγεται. Τώρα, δεν είναι η ώρα των εθνικών εγωισμών, που οδήγησαν την ήπειρό μας σε δύο Παγκοσμίους Πολέμους τον περασμένο αιώνα, με εκατομμύρια αθώα θύματα.

Τώρα είναι η ώρα να προχωρήσουμε μπροστά προς την ευρωπαϊκή ολοκλήρωση, σημειώνει ο ευρωβουλευτής της ΝΔ Μανώλης  Κεφαλογιάννης, παρατηρώντας πως «στην εποχή του οξύμωρου που ζούμε,στην  εποχή του ακραίου λαϊκισμού που βιώνουμε «επιτρέπεται» να στηρίζεις και ένα δημοψήφισμα που έχει κριθεί αντισυνταγματικό. «Επιτρέπεται», να καταγγέλλεις την Ευρωπαϊκή Ένωση ότι παρεμβαίνει στα εσωτερικά ζητήματα των κρατών μελών και ταυτόχρονα να της ζητάς να παίξει καταλυτικό ρόλο στις διαπραγματεύσεις μεταξύ Μαδρίτης-Βαρκελώνης.«Επιτρέπεται», να στηρίζεις στο πλαίσιο της «επαναστατικής γυμναστικής» ένα αποσχιστικό δημοψήφισμα που δεν έχει ως βάση την κατάργηση του κράτους δικαίου».

“Η Ευρωπαϊκή Ένωση ήταν, είναι και θα συνεχίσει να είναι υπέρ της νομιμότητας και της σταθερότητας», καταλήγει ο ευρωβουλευτής, καθώς θεωρεί “το δημοψήφισμα της Κυριακής στην Καταλονία  αντισυνταγματικό. Μοναδικό πολιτικό εργαλείο είναι ο διάλογος”.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα