“Περισσότερη” Ευρώπη ζήτησε ο Μακρόν

“Περισσότερη” Ευρώπη ζήτησε ο Μακρόν
Ο πρόεδρος της Γαλλίας Εμμανουέλ Μακρόν στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο AP

Ο πρόεδρος της Γαλλίας μιλώντας σήμερα στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο αναφέρθηκε και στη Συρία, κάνοντας λόγο για υπεράσπιση της δημοκρατίας εν μέσω αντιδράσεων απ' την Αριστερά

Έτοιμη να αυξήσει την οικονομική της συνεισφορά προς την Ευρωπαϊκή Ένωση είναι η Γαλλία, σύμφωνα με τον Πρόεδρο της Γαλλικής Δημοκρατίας Εμμανουέλ Μακρόν. Ο ίδιος τόνισε ότι η «κυριαρχία της Ευρώπης» σε όλα τα επίπεδα είναι το ζητούμενο, ο πολιτισμός της Δημοκρατίας ενάντια στα απολυταρχικά καθεστώτα. Η χώρα του είναι επίσης έτοιμη να στηρίξει τον δημοκρατικό και ουσιαστικό διάλογο μεταξύ των Ευρωπαίων πολιτών και των θεσμών για να διεκδικήσουν μαζί ένα μέλλον της «Ευρώπης μας». «Η απάντηση στον αυταρχισμό δεν πρέπει να είναι η αυταρχική (κυριαρχική) δημοκρατία, αλλά η κυριαρχία της δημοκρατίας», δήλωσε.

Είναι μερικά από τα σημεία της ομιλίας του Γάλλου Προέδρου στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο του Στρασβούργου. Στο κατάμεστο το ημικύκλιο από ευρωβουλευτές, ο Μακρόν εξέθεσε το όραμά του για την Ευρώπη, ως μέρος μιας συζήτησης που έχει ξεκινήσει ήδη με άλλους ηγέτες κρατών-μελών.

Η ομιλία του Μακρόν, ωστόσο, ήταν πολυαναμενόμενη. Η Μακρον-μανία έχει «χτυπήσει» εδώ και καιρό την Ευρώπη. Οι επικεφαλής των θεσμών «υποκλίνονται» στον Γάλλο Πρόεδρο με το μεγάλο όραμα για την Ευρώπη, αν και δεν είναι σίγουρο ότι όλοι τους είναι έτοιμοι να συμφωνήσουν σε αυτά που λέει: ακόμη πιο ενοποιημένη Ευρώπη, εμβάθυνση Ευρωζώνης, κοινό μέτωπο για γεωπολιτικές προκλήσεις.

Όλοι λοιπόν περίμεναν συγκεκριμένες προτάσεις. Εναλλακτικές, ενωτικές, εμπνευσμένες! Ωστόσο ο Πρόεδρος Μακρόν περιορίστηκε σε έναν λόγο πολύ ζεστό και ανανεωτικό μεν, γενικόλογο και χωρίς αποκαλυπτικές λεπτομέρειες για όσα προτείνει. Αντ’ αυτού, ανακοίνωσε έναν διάλογο με τους πολίτες που θα ξεκινήσει απόψε κιόλας στη Γαλλία και παρακίνησε τους επικεφαλής των θεσμών που ήταν… άπαντες παρόντες να ενθαρρύνουν τα υπόλοιπα κράτη μέλη να κάνουν το ίδιο. «Η Ευρωπαϊκή Ένωση χρειάζεται έναν οδικό χάρτη για την μεταρρύθμιση της Ευρωζώνης», είπε.

Σημαντικά σημεία στην ομιλία του ήταν η αναφορά του στο μεταναστευτικό, όπου τόνισε πως «οι χώρες που υποδέχονται και ενσωματώνουν μετανάστες θα πρέπει να στηριχθούν απευθείας». Επίσης, μίλησε για «αυταρχικές δημοκρατίες» που δεν πρέπει να υποστηρίξει η Ευρώπη, αναφορά που παραπέμπει στο νεοεκλεγέντα Βίκτορ Ορμπάν της Ουγγαρίας. Στις αναφορές του για τις αλλαγές και την εμβάθυνση της Ευρωζώνης, το χειροκρότημα ήταν μάλλον ασθενές…

Ο Μακρόν δεν παρέλειψε να γίνει και λίγο προσωπικός. «Ανήκω σε μία γενιά που δεν γνώρισε πόλεμο και που αυτό μας φαίνεται αυτονόητο. Αλλά δε θέλω να είμαι μέρος μίας γενιάς υπνοβατών. Θέλω να είμαι μέρος μίας γενιάς που έχει τη βούληση να υπερασπισθεί τη δημοκρατία της με σθένος», δήλωσε ο Εμμανουέλ Μακρόν.

Για την ιστορία, την ώρα που μιλούσε, κάποιοι ευρωβουλευτές της Αριστεράς είχαν αναρτήσει στο γραφείο τους -απέναντί του δηλαδή- μπάνερ κατά των επιθέσεων στη Συρία…

«Θέλω να εκφράσω τη συγκίνηση και τη φιλία μου όταν ακούω τον Γάλλο πρόεδρο να εκφράζεται όπως το έκανε σήμερα. Η πραγματική Γαλλία επέστρεψε», δήλωσε ο πρόεδρος της Κομισιόν Ζαν Κλοντ Γιούνκερ απευθυνόμενος στην ολομέλεια του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου μετά την ομιλία του Εμμανουέλ Μακρόν.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα