Περού: Νέος δήμαρχος της Λίμα ο “περουβιανός Μπολσονάρου”

Περού: Νέος δήμαρχος της Λίμα ο “περουβιανός Μπολσονάρου”
Νέος δήμαρχος της Λίμα ο Ραφαέλ Λόπες Αλιάγα ap

Ο Ραφαέλ Λόπες Αλιάγα επικράτησε στις δημοτικές εκλογές στη Λίμα, σε μια θέση που συχνά χαρακτηρίζεται εφαλτήριο για την προεδρία της χώρας. Η συμμετοχή του στην Opus Dei και οι ομοιότητες με τον ακροδεξιό Μπολσονάρου.

Ο υπερσυντηρητικός επιχειρηματίας Ραφαέλ Λόπες Αλιάγα, γνωστός επίσης ως ο «περουβιανός Μπολσονάρου», εξελέγη δήμαρχος στην πρωτεύουσα Λίμα, σύμφωνα με τα τελικά αποτελέσματα των δημοτικών εκλογών της 2ης Οκτωβρίου που δόθηκαν στη δημοσιότητα χθες Τρίτη.

Ο κ. Λόπες Αλιάγα εξασφάλισε την πρώτη θέση με το 23,50% των ψήφων, έναντι 22,62% του κεντροδεξιού αντιπάλου του, του στρατηγού εν αποστρατεία Ντανιέλ Ουρέστι, ο οποίος είχε αναγνωρίσει ήδη την ήττα του μερικά 24ωρα μετά την ψηφοφορία.

Ο Ραφαέλ Λόπες Αλιάγα, 61 ετών, είναι ορκισμένος εχθρός του περουβιανού προέδρου Πέδρο Καστίγιο, ο οποίος εξελέγη με κόμμα της ριζοσπαστικής αριστεράς: δεν έχει πάψει να αξιώνει την παραίτησή του, κάνοντας λόγο περί χαοτικής διαχείρισης της εξουσίας από τον αρχηγό του κράτους.

Ο θώκος του δημάρχου της πρωτεύουσας είναι από τους πιο περιπόθητους στην περουβιανή πολιτική αρένα, λόγω της εκτενούς προβολής στα μέσα ενημέρωσης. Συχνά χαρακτηρίζεται εφαλτήριο για την προεδρία.

Ο κ. Λόπες Αλιάγα απέκτησε το προσωνύμιο «περουβιανός Μπολσονάρου», που παραπέμπει στον ακροδεξιό απερχόμενο πρόεδρο της Βραζιλίας Ζαΐχ Μπολσονάρου, όταν είχε θέσει υποψηφιότητα στις προεδρικές εκλογές του 2021, όταν αποκλείστηκε κατά τον πρώτο γύρο. Είχε τότε αποκαλύψει πως ανήκει στην Opus Dei, πως έχει ορκιστεί να τηρεί αγαμία, πως αυτομαστιγώνεται κ.ο.κ.

Η μυστικοπαθής αυτή οργάνωση καθολικών έχει επικριθεί για την υποστήριξη ακροδεξιών ηγετών όπως ο δικτάτορας Φράνκο στην Ισπανία, ο δικτάτορας Αουγκούστο Πινοτσέτ στη Χιλή, ο Αλμπέρτο Φουχιμόρι στο Περού κ.ά.

Οπαδοί του κ. Λόπες Αλιάγα τον αποκαλούν από την πλευρά τους «Πόρκι», λόγω της υποτιθέμενης ομοιότητάς του με τον ομώνυμο χαρακτήρα των κόμικς, σύμφωνα με το ΑΠΕ-ΜΠΕ. Έχει υιοθετήσει κι ο ίδιος το προσωνύμιο αυτό· ενίοτε το χρησιμοποιεί για να συστηθεί.

Ο επιχειρηματίας, άλλοτε τραπεζίτης που έκανε περιουσία δραστηριοποιούμενος στους τομείς των ξενοδοχείων και των σιδηροδρομικών μεταφορών, θα αναλάβει τα καθήκοντά του στη Λίμα την 1η Ιανουαρίου 2023 για τετραετή θητεία. Υπόσχεται «σοκ επενδύσεων» για να βγει η πρωτεύουσα των 10 εκατομμυρίων κατοίκων από τον οικονομικό μαρασμό στον οποίο περιέπεσε εξαιτίας της πανδημίας του νέου κορονοϊού.

Ακολουθήστε το News247.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα