Πέθανε ο φερόμενος ως βομβιστής του Λόκερμπι

default image

Πέθανε ο μοναδικός άνθρωπος ο οποίος είχε καταδικαστεί σε ισόβια για τη βόμβα στην πτήση της Pan Am πάνω από το Λόκερμπι της Σκοτίας

Πέθανε ο Λίβυος Αμπντελμπάσετ Αλι Μοχάμεντ αλ Μεγράχι, ο μοναδικός άνθρωπος που καταδικάστηκε σε ισόβια για την επίθεση στην πτήση της Pan Am πάνω από το Λόκερμπι της Σκωτίας το 1988, με 270 νεκρούς.

Ο αλ Μεγράχι είχε αποφυλακιστεί στη Σκοτία την 20η Αυγούστου του 2009, καθώς έπασχε από καρκίνο.

Να σημειωθεί πως ο ίδιος υποστήριζε ότι δεν είχε προσωπική εμπλοκή στη βομβιστική ενέργεια στο αεροσκάφος Τζάμπο της εταιρείας PAN-AM, που εκτελούσε το δρομολόγιο Λονδίνο – Νέα Υόρκη.

Αρνείτο, επίμονα, ότι συμμετείχε στις μυστικές υπηρεσίες Λιβύης, τις JSO.

Ο 60χρονος ήταν αμερικανο-σπουδασμένος και πατέρας 5 παιδιών.

Η δίκη του αν και έγινε σε μια “ουδέτερη” χώρα, την Ολλανδία, στη βάση όμως του δικαίου της Σκωτίας.

Συγκατηγορύμενος ήταν ο Αλ Αμίν Χαλίφα Φχίμαχ, που τελικά αθωώθηκε. Μαζί με τον Αλ Μεγράχι είχαν παραδοθεί από τη λιβυκή κυβέρνηση, για να δικαστούν, στη διάρκεια του 1999.

Η βρετανική αστυνομία, αν και η κατάρριψη του αεροπλάνου των ΗΠΑ έγινε το 1988, ολοκλήρωσε την έρευνά της και παρέδωσε πόρισμα για τους Χαλίφα Φχίμαχ και αλ Μεγράχι πολλούς μήνες αργότερα, στη διάρκεια του έτους 1991.

Το πόρισμα αυτό κατέληγε σε ό,τι αφορά τον αλ Μεγράχι: με την επαγγελματική ιδιότητα του επικεφαλής για την ασφάλεια των αερογραμμών της Λιβύης, αγόρασε ο ίδιος, στη Μάλτα: Πρώτον το ηλεκτρονικό υλικό MST-13, σε μορφή μινιατούρας, με το οποίο εν πτήσει πυροδοτήθηκε η βόμβα στο εσωτερικό του αεροπλάνου της PAN AM. Δεύτερον, αγόρασε και τα ρούχα, μέσα στα οποία στους ανιχνευτές στο αεροδρόμιο πέρασε τελικά απαρατήρητη η βόμβα.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα