Πέθανε ο θρυλικός διευθυντής ορχήστρας Κλάουντιο Αμπάντο

Πέθανε ο θρυλικός διευθυντής ορχήστρας Κλάουντιο Αμπάντο

Θρήνος στην Ιταλία. Έφυγε από τη ζωή, ο διευθυντής ορχήστρας Κ. Αμπάντο. Διθύραμβοι από τον ιταλικό τύπο (Vid)

Ο διάσημος διευθυντής ορχήστρας Κλαούντιο Αμπάντο, που ασθενούσε επί μακρόν, απεβίωσε σήμερα σε ηλικία 80 ετών στην Μπολόνια, όπως μεταδίδουν ιταλικά μέσα ενημέρωσης.

Λόγω της επιδείνωσης της κατάστασης της υγείας του ο Αμπάντο είχε αναγκαστεί πριν από μία εβδομάδα να ακυρώσει μια συναυλία στο Μπάρι, στην Κάτω Ιταλία.

Σχολιαστές στην Ιταλία επισημαίνουν ότι ο –γεννημένος στο Μιλάνο το 1933– Αμπάντο ήταν ένας άνθρωπος ο οποίος επέλεξε και κατάφερε να μείνει μακριά από το λεγόμενο "σταρ σίστεμ" και να βοηθήσει πολλά ανερχόμενα ταλέντα στον χώρο της μουσικής.

Γόνος αστικής οικογένειας, ο Αμπάντο έκανε τις μουσικές σπουδές του στο Μιλάνο αλλά άρχισε να επισκέπτεται από πολύ νωρίς και την Βιέννη, πόλη που του προσέφερε σημαντικά καλλιτεχνικά ερεθίσματα. Η διεθνής αναγνώριση για αυτόν ήρθε το 1960, όταν εντάχθηκε στην ορχήστρα του θεάτρου Λα Σκάλα του Μιλάνου, της οποίας υπήρξε ο μουσικός διευθυντής από το 1968 μέχρι και το 1986. Κατόπιν ανέλαβε επικεφαλής της Συμφωνικής Ορχήστρας του Λονδίνου και μετά διευθυντής της Όπερας της Βιέννης (1986-1991). Διετέλεσε επίσης διευθυντής της φιλαρμονικής ορχήστρας του Βερολίνου.

Ο Αμπάντο ήταν ανάμεσα σε εκείνους που επέλεξαν έργα του εικοστού αιώνα για να πλαισιώσουν το γνωστό κλασικό ρεπερτόριο.

Επί των ημερών του στην αυστριακή πρωτεύουσα έδωσε πνοή και σε φεστιβάλ αφιερωμένα στην σύγχρονη μουσική το οποίο στην πορεία επεκτάθηκε και στον κινηματογράφο.

Όπως τονίζει ο ιταλικός τύπος, ο Κλάουντιο Αμπάντο είναι ίσως ο μαέστρος που στήριξε όσο κανένας άλλος τις ορχήστρες νέων μουσικών, σε όλη την Ευρώπη – στην Ιταλία κυρίως, αλλά και στη Γερμανία και στην Αυστρία.

«Ανατρεπτική» θεωρήθηκε και η πρωτοβουλία του να επιτρέψει στο κοινό να παρακολουθήσει την ηχογράφηση των δίσκων του με την Φιλαρμονική του Βερολίνου. Αυτό ήταν κάτι που δεν είχε συμβεί ποτέ, με κανέναν άλλο διευθυντή ορχήστρας.

Τον Αύγουστο του 2013 ο Αμπάντο είχε επιλεγεί ως ισόβιος γερουσιαστής από τον πρόεδρο της ιταλικής δημοκρατίας Τζόρτζο Ναπολιτάνο. Τον Δεκέμβριο ο μεγάλος μουσικός ανακοίνωσε ότι αποφάσισε να καταβάλει τις μηνιαίες αποδοχές του από το ιταλικό κοινοβούλιο στην Μουσική Σχολή του Φιέζολε, κοντά στην Φλωρεντία, για την υποστήριξη υποτροφιών.

(Με πληροφορίες από ΑΠΕ)

ΣΧΕΤΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ:

Βρήκαν νέα διαμάχη ΣΥΡΙΖΑ και ΝΔ για την αθεϊα του Τσίπρα

Claudio Abbado - Johann Strauss

SHARE:

24Media Network