Πιέζει η Τουρκία: Η ΕΕ πρέπει να βρει νέα φόρμουλα για το θέμα της βίζας

default image

Σε αδιέξοδο έχουν φτάσει οι συνομιλίες των δύο πλευρών, σύμφωνα με τον Τούρκο υπουργό αρμόδιο για τις Ευρωπαϊκές Υποθέσεις

Η Άγκυρα θεωρεί ότι οι συνομιλίες με την Ευρωπαϊκή Ένωση για τη συμφωνία για την κατάργηση της θεώρησης διαβατηρίου για τους Τούρκους πολίτες στον χώρο Σένγκεν, σε αντάλλαγμα για την ανακοπή της ροής των παράνομων μεταναστών στην Ευρώπη, έχουν φτάσει σε αδιέξοδο και ότι οι Βρυξέλλες θα πρέπει να βρουν μια “νέα φόρμουλα” για να σωθεί η συμφωνία των δύο πλευρών.

Τις δηλώσεις αυτές έκανε την Παρασκευή ο Τούρκος υπουργός Βολκάν Μποζκίρ, που είναι αρμόδιος για τις Ευρωπαϊκές Υποθέσεις, εκτιμάται ότι θα εντείνουν ακόμη περισσότερο τις ανησυχίες των Βρυξελλών για το μέλλον της συμφωνίας.

Η ΕΕ, η οποία επιδιώκει εναγωνίως την επιτυχία της συμφωνίας, επιμένει ταυτόχρονα ότι η Τουρκία θα πρέπει να εκπληρώσει 72 κριτήρια, στα οποία περιλαμβάνει και την τροποποίηση της τουρκικής αντιτρομοκρατικής νομοθεσίας. Τόσο οι Βρυξέλλες, όσο και οργανώσεις για τα ανθρώπινα δικαιώματα υποστηρίζουν ότι η Άγκυρα χρησιμοποιεί αυτούς τους νόμους για να καταστείλει τους διαφωνούντες.

“Δεν είμαι πολύ αισιόδοξος για το αποτέλεσμα των συνομιλιών που είχαμε σήμερα στις Βρυξέλλες. Είναι ουσιώδες η Ευρωπαϊκή Επιτροπή να βρει μια νέα φόρμουλα” είπε ο Μποζκίρ στους δημοσιογράφους, μετά τη συνάντηση που είχε με τον Επίτροπο Διεύρυνσης Γιοχάνες Χαν.

Όλα αυτά μετά τις κινήσεις του προέδρου Ταγίπ Ερντογάν να ασκήσει πίεση στην ΕΕ για συμφωνία, κατηγορώντας την ότι δημιουργεί νέα εμπόδια στο θέμα της βίζας και απειλώντας ότι η Τουρκία μπορεί να τραβήξει τον δικό της δρόμο, αν δεν υπάρξει τελικά συμφωνία.

Πηγή: Reuters

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα