Πιο ισχυρή από ποτέ η Μπόκο Χαράμ. Η καταπολέμηση εξαρτάται από την αντίσταση του λαού

Πιο ισχυρή από ποτέ η Μπόκο Χαράμ. Η καταπολέμηση εξαρτάται από την αντίσταση του λαού

Η Μπόκο Χαράμ εμφανίζεται πιο ισχυρή από ποτέ και πλήρως εξοπλισμένη, απειλώντας με εξάπλωση και εκτός της Νιγηρίας, σε αντίσταση του λαού ελπίζουν οι αρχές.

Η ακραία ισλαμιστική οργάνωση Μπόκο Χαράμ η οποία δρα στη βορειοανατολική Νιγηρία, έχει περίπου 4000 έως 6000 σκληροπυρηνικούς μαχητές, ανέφεραν την Παρασκευή, Αμερικανοί αξιωματούχοι της υπηρεσίας πληροφοριών. Ενώ, σύμφωνα με πληροφορίες διαθέτει χρήματα και μεγάλες ποσότητες όπλων που έχει συγκεντρώσει στη διάρκεια των επιχειρήσεων και της προέλασής της, ωστόσο αμερικανοί αξιωματούχοι ανακοίνωσαν πως μπορεί να βρεθεί αντιμέτωπη με την ισχυρή αντίσταση των γειτονικών χωρών της Νιγηρίας.

Παράλληλα, τόνισαν πως η δράση της οργάνωσης δεν αποτελεί μείζονα απειλή για τα κοιτάσματα πετρελαίου της Νιγηρίας, ενώ πιστεύεται ότι οι τζιχαντιστές της Μπόκο Χαράμ εξακολουθούν να κρατούν τις 300 μαθήτριες που απήγαγαν πέρυσι αλλά τις έχουν διασκορπίσει σε πολλαπλές θέσεις.

Τα οικονομικά της Μπόκο Χαράμ είναι σε άνθηση μετά τις κλοπές που έχει διαπράξει σε τράπεζες, τα λύτρα που έχει πάρει από απαγωγές και οι τζιχαντιστές πολεμούν επί "ίσοις όροις" με τον στρατό της Νιγηρίας χάρη στο οπλοστάσιό τους, τόνισαν οι ίδιοι αξιωματούχοι των αμερικανικών υπηρεσιών πληροφοριών στη διάρκεια συνάντησής τους με δημοσιογράφους.

Ωστόσο οι ικανότητες των ισλαμιστών μπορεί σύντομα να φτάσουν τα όρια τους απέναντι στις ένοπλες δυνάμεις του Τσαντ, του Νίγηρα και του Καμερούν.

Τη Δευτέρα, το κοινοβούλιο του Νίγηρα αναμένεται να εγκρίνει την αποστολή στρατευμάτων του στη Νιγηρία για την καταπολέμηση της Μπόκο Χαράμ, που θα πολεμήσουν τους εξτρεμιστές μαζί με τα στρατεύματα του Τσαντ και του Καμερούν.

Παράλληλα η Μπόκο Χαράμ πραγματοποίησε για πρώτη φορά χθες αιματηρές επιθέσεις στον Νίγηρα, εναντίον δύο πόλεων που συνορεύουν με τη Νιγηρία. Περισσότεροι από εκατό ισλαμιστές, τέσσερις στρατιώτες και ένας πολίτης σκοτώθηκαν, σύμφωνα με τον υπουργό Άμυνας του Νίγηρα Μαχαμάντου Καρίντζο.

Πριν η ένοπλη δράση απειλήσει την ευρύτερη περιφέρεια, η Μπόκο Χαράμ έχει ήδη προκαλέσει τον θάνατο τουλάχιστον 13.000 ανθρώπων από το 2009, ενώ ελέγχει μεγάλες περιοχές της βορειοανατολικής Νιγηρίας.

Παρά τα βίαια αυτά επεισόδια, το αμερικανικό υπουργείο Εξωτερικών των ΗΠΑ τάχθηκε χθες υπέρ της διεξαγωγής των βουλευτικών και προεδρικών εκλογών στις 14 Φεβρουαρίου, όπως έχει προγραμματιστεί.

Η εκλογική επιτροπή της Νιγηρίας αναμένεται να αποφανθεί σήμερα για μια πιθανή αναβολή των εκλογών.

Η Μπόκο Χαράμ έχει εξεγερθεί στη βορειοανατολική Νιγηρία τα τελευταία πέντε χρόνια εκτελώντας ακραίες πράξεις βίας όπως σφαγές και απαγωγές χιλιάδων αμάχων καθώς και λεηλασίες στις περιουσίες κυρίως απομακρυσμένων περιοχών της βορειοανατολικής Νιγηρίας αλλά και γειτονικών της κρατών.

(Πηγή: ΑΠΕ)

SHARE:

24Media Network