Πίσω κάνει η Ουάσιγκτον στη Συρία. Οριστικό τέλος στα προγράμματα εκπαίδευσης ανταρτών

Πίσω κάνει η Ουάσιγκτον στη Συρία. Οριστικό τέλος στα προγράμματα εκπαίδευσης ανταρτών

Παρά τις πληροφορίες που ήθελαν αμερικανικές στρατιωτικές δυνάμεις να επανέλθουν στη Συρία προς βοήθειαν των ανταρτών, η Ουάριγκτον δηλώνει πως διακόπτει δια παντός το πρόγραμμα. Θα παρέχει βέβαια εξοπλισμό και αεροπορική υποστήριξη εκεί που θεωρεί απαραίτητο

Το Πεντάγωνο αποφάσισε να σταματήσει το αποτυχημένο πρόγραμμα εκπαίδευσης και εξοπλισμού των Σύρων ανταρτών με σκοπό να πολεμήσουν τους τζιχαντιστές του Ισλαμικού Κράτους, αλλά και να πολεμήσουν ενάντια στο καθεστώς Άσαντ και αντί για αυτό θα παρέχει εξοπλισμό και αεροπορική υποστήριξη σε επιλεγμένους ηγέτες οργανώσεων της αντιπολίτευσης.

Όπως είπε η υφυπουργός Άμυνας Κριστίν Γουόρμαθ στους δημοσιογράφους, το υπουργείο θα παρέχει "βασικά είδη" στους ηγέτες αυτών των ομάδων στη Συρία αλλά όχι και εξοπλισμό υψηλής τεχνολογίας, όπως αντιαρματικούς πυραύλους ή φορητά αντιαεροπορικά συστήματα.

Καλό το πρόγραμμα, δύσκολη η αποστολή

Η Γουόρμαθ υπεραμύνθηκε πάντως του προγράμματος του Πενταγώνου, ύψους 500 εκατομμυρίων δολαρίων, από το οποίο εκπαιδεύτηκαν τελικά μερικές δεκάδες μαχητές αντί για τους 5.400 που ήταν ο αρχικός στόχος. "Δεν πιστεύω καθόλου ότι αυτή είναι μια περίπτωση κακής εκτέλεσης. Ήταν εμφανώς μια πολύ, πολύ περίπλοκη αποστολή", είπε.

Στα τέλη Σεπτεμβρίου το Πεντάγωνο είχε ανακοινώσει ότι οι ΗΠΑ θα κάνουν μια "παύση" στο πρόγραμμα αυτό για να το επανεξετάσουν.

Το πρόγραμμα βοήθειας των Σύρων ανταρτών του Πενταγώνου δεν ήταν η μοναδική στήριξη που παρέχουν οι ΗΠΑ στις οργανώσεις οι οποίες μάχονται το καθεστώς του Μπασάρ αλ Άσαντ. Από το 2013 η CIA παρέχει επίσης όπλα στους αντάρτες και έχει εκπαιδεύσει ορισμένους από αυτούς.

Το πρόγραμμα του Πενταγώνου ξεκίνησε στις αρχές του 2015 και είχε ως στόχο να εκπαιδεύονται 5.000 αντάρτες κάθε χρόνο. Ωστόσο, εκπαιδεύτηκαν μόνο δύο ομάδες, των 54 και 70 μαχητών η καθεμιά και τον Ιούλιο η πρώτη ομάδα δέχτηκε επίθεση από το Μέτωπο αλ Νόσρα, το συριακό παρακλάδι της Αλ Κάιντα.

Ομπάμα: Το πρόγραμμα δεν λειτούργησε όπως θα έπρεπε

Ο πρόεδρος των ΗΠΑ Μπαράκ Ομπάμα παραδέχτηκε την περασμένη εβδομάδα ότι το πρόγραμμα αυτό "δεν λειτούργησε όπως θα έπρεπε".

Ένας εκπρόσωπος του Πενταγώνου, ο Πίτερ Κουκ, σε ανακοίνωση που εξέδωσε διευκρίνισε ότι η Ουάσινγκτον "θα παρακολουθεί την πρόοδο" των επιλεγμένων ομάδων που θα λάβουν εξοπλισμό και όπλα και θα τους παρέχεται αεροπορική κάλυψη "κατά τις επιχειρήσεις του εναντίον του Ισλαμικού Κράτους".

Πηγή: ΑΠΕ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ: Ομπάμα, Συρία
ΣΧΕΤΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ:

Ποιος πολεμά ποιον; Ο Πούτιν εξαπολύει επίθεση στη Συρία υπέρ του Άσαντ και ο Ομπάμα εκπαιδεύει Σύρους μετριοπαθείς αντάρτες

Ρωσικά αεροσκάφη σκότωσαν 300 αντάρτες και έπληξαν 60 στόχους τις τελευταίες 24 ώρες

SHARE:

24Media Network