Πλήρης στήριξη στον Χριστόφια

default image

Έκτακτη συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου πραγματοποιήθηκε στην οικία Χριστόφια, για το πόρισμα της Ερευνητικής Επιτροπής. Απόλυτη στήριξη στον Πρόεδρο της Κύπρου

Για περίπου δυόμισι ώρες συνεδρίασε, αργά το βράδυ της Δευτέρας, στην οικία του Δ.Χριστόφια, το υπουργικό συμβούλιο για να μελετήσει το πόρισμα της Ερευνητικής Επιτροπής για τη φονική έκρηξη στην ναυτική βάση της Εθνικής Φρουράς , στις 11 Ιουλίου, στην οποία έχασαν τη ζωή τους 13 άνθρωποι.

Το πόρισμα αποδίδει σοβαρές θεσμικές και προσωπικές πολιτικές ευθύνες στον πρόεδρο Χριστόφια και στους τέως υπουργούς Εξωτερικών Μάρκο Κυπριανού και Άμυνας Κώστα Παπακώστα.

Μετά τη λήξη της συνεδρίασης, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Στέφανος Στεφάνου, προέβη στην ακόλουθη γραπτή δήλωση προς τους δημοσιογράφους:

“Το Υπουργικό Συμβούλιο μετά από μια πρώτη ανάγνωση του πορίσματος Πολυβίου, προέβη σε ανταλλαγή απόψεων για το πόρισμα της Μονομελούς Ερευνητικής Επιτροπής υπό τον κ. Πόλυ Πολυβίου. Το υπουργικό συμβούλιο αναμένει τα αποτελέσματα της διερεύνησης από την Αστυνομία για πιθανές ποινικές ευθύνες για να ολοκληρώσει τη συζήτηση του σε επόμενη συνεδρία. Το Υπουργικό Συμβούλιο εκφράζει την πλήρη στήριξή του προς τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας και στα όσα ο Πρόεδρος δήλωσε σήμερα”.

Νωρίτερα, χθες το απόγευμα ο πρόεδρος Χριστόφιας σε δήλωση του από την Λεμεσό απέρριψε κατηγορηματικά ότι υπέχει οποιασδήποτε προσωπικής ευθύνης για την τραγωδία στο Μαρί , όπως του καταλογίζεται στο πόρισμα του νομικού Πόλυ Πολυβίου και διεμήνυσε ότι δεν πρόκειται να παραιτηθεί.

Πάντως, στη συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου το κλίμα ήταν βαρύ και υπήρξε μεγάλος προβληματισμός για το τι πρέπει να γίνει στο εξής.

Την ίδια περίπου ώρα της συνεδρίασης, πραγματοποιήθηκε έξω από το προεδρικό μέγαρο νέα μαζική συγκέντρωση πολιτών, που αξίωσαν και πάλι την παραίτηση του Κύπριου προέδρου, ειδικά μετά και τη δημοσιοποίηση του πορίσματος της Ερευνητικής Επιτροπής.

Η εκδήλωση ήταν ειρηνική. Οι συγκεντρωθέντες φώναζαν συνθήματα εναντίον του προέδρου της Δημοκρατίας και για απόδοση δικαιοσύνης, ενώ κατά διαστήματα ακούγονταν τραγούδια αφιερωμένα ή που γράφτηκαν ειδικά για τους δεκατρείς αδικοχαμένους κατά την φονική έκρηξη.

Στον προαύλιο χώρο του προεδρικού μεγάρου βρισκόταν ισχυρή αστυνομική δύναμη για αντιμετώπιση οποιουδήποτε ενδεχομένου.

1.000 σελίδες το πόρισμα

Ο Αρχηγός της Αστυνομίας Μιχάλης Παπαγεωργίου παρέδωσε το πρωί στο Γενικό Εισαγγελέα Πέτρο Κληρίδη το πόρισμα της ποινικής έρευνας της Αστυνομίας για την τραγωδία στο Μαρί. Το πόρισμα αποτελείται από 36 φακέλους με 1.000 σελίδες περίπου και περιλαμβάνει 1.223 καταθέσεις, 510 μαρτυρίες και 364 τεκμήρια.

Στο πόρισμα της Αστυνομίας περιλαμβάνονται εισηγήσεις για άσκηση ποινικών διώξεων, τις οποίες ο Αρχηγός της Αστυνομίας απέφυγε να δημοσιοποιήσει.

Ο κ. Κληρίδης δήλωσε ότι θα μελετήσει το πόρισμα και θα πάρει αποφάσεις. Σύμφωνα με δημοσιογραφικές πληροφορίες, η Αστυνομία εισηγείται την ποινική δίωξη τουλάχιστο 10 ατόμων.

Οι κατηγορίες που θα διατυπωθούν περιλαμβάνουν πρόκληση θανάτου εξ αμέλειας, για την οποία προβλέπεται ποινή ισόβιας φυλάκισης, κατάχρηση εξουσίας και αμέλεια καθήκοντος.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα