Πλησιάζει το “οικόπεδο 12” το Piri Reis

default image

Το πρωί της Δευτέρας το τουρκικό ερευνητικό σκάφος "Piri Reis" πέρασε τις ακτές την Τίμης και αν συνεχίσει με ακριβώς την ίδια πορεία μέχρι το βράδυ αναμένεται να διέλθει από απόσταση 5 ναυτικών μιλίων από τη πλατφόρμα. Από σήμερα αρχίζει η Άγκυρα έρευνες για φυσικό αέριο στην Αν. Μεσόγειο

Νοτιοδυτικά της Πάφου και σε απόσταση 30 ναυτικών μιλίων από τις ακτές της Τίμης βρισκόταν στις 10:00 το πρωί της Δευτέρας το τουρκικό ερευνητικό σκάφος “Piri Reis”.

Σύμφωνα με την εφημερίδα “Φιλελεύθερος”, από τα μεσάνυκτα της Κυριακής ενώ κατευθυνόταν προς τον κόλπο της Μερσίνας – όπου ήταν και ο «επίσημος» προορισμός του σύμφωνα με τις προβλεπόμενες ναυτικές καταχωρήσεις, πήρε νότια πορεία και ακολουθώντας πορεία ανάλογη της διαμόρφωσης των ακτών της Κύπρου, διατηρώντας την απόσταση των 30 ναυτικών μιλιών, πέρασε από το ύψος του Ακρωτηρίου Ακάμα, της Κισσόνεργας, της Πέγειας και της Πάφου.

Εισήλθε εντός των καταχωρημένων “οικοπέδων” της Δημοκρατίας. Τώρα προχωρά από το ύψος της Τίμης με νοτιοανατολική κατεύθυνση κινούμενο με ταχύτητα 8 – 8,5 ναυτικών μιλίων. Η ταχύτητα αυτή δείχνει ότι δεν διεξάγει έρευνες.

Ωστόσο, όπως μετέδωσε το τουρκικό  πρακτορείο Ανατολή, η Τουρκία θα αρχίσει σήμερα τις έρευνες για φυσικό αέριο στην ανατολική Μεσόγειο, έπειτα από σχετική συμφωνία με το τουρκοκυπριακό ψευδοκράτος και ως απάντηση στις έρευνες που άρχισε η Κυπριακή κυβέρνηση.

“Το (ερευνητικό) πλοίο πρόκειται να φτάσει γύρω στο μεσημέρι στην περιοχή όπου θα αρχίσει η εξερεύνηση. Η ομάδα θα αρχίσει τις σεισμολογικές έρευνές της το απόγευμα, αφού φτάσει στην περιοχή με τις αναφερθείσες γεωγραφικές συντεταγμένες”, δήλωσε προς το επίσημο τουρκικό πρακτορείο ο Χουσεΐν Αβνί Μπενλί, ο οποίος είναι επικεφαλής του ενεχόμενου ινστιτούτου ερευνών.

Ο Μπενλί δεν διευκρίνισε τον ακριβή προορισμό του πλοίου, του Πίρι Ρέις, ενώ δήλωσε πως η ομάδα του επικοινωνεί δύο φορές την ημέρα με το πλοίο, μέσω δορυφορικής σύνδεσης, σύμφωνα με το Ανατολή.

Για την ώρα βρίσκεται διαρκώς, σε διεθνή ύδατα και η πλεύση του φαίνεται να καλύπτεται από τους κανόνες «αβλαβούς πλεύσης».

Ωστόσο, όλα τα δεδομένα δείχνουν μέχρι στιγμής ότι έχει βάλει πλώρη προς το «οικόπεδο 12» και συγκεκριμένα για διέλευση ακριβώς έξω από την ζώνη προστασίας των 5 ναυτικών μιλίων από τη γεώτρηση.

Αν το “Piri Reis” συνεχίσει με ακριβώς την ίδια πορεία την πρόκληση και δεν αλλάξει πορεία, θα πρέπει να διέλθει από την απόσταση των 5 ναυτικών μιλίων από την πλατφόρμα νωρίς το βράδυ.

Να σημειωθεί ότι είναι εμφανές ότι η όλη συμπεριφορά έχει σκοπό να προκαλέσει αντιδράσεις, αφού μέχρι στιγμής δεν παραβιάζει οτιδήποτε.

Έρογλου: “Κοινή αποχή από τις έρευνες”

Ο τουρκοκύπριος ηγέτης Ντερβίς Έρογλου, πρότεινε στον γγ του ΟΗΕ να συμφωνηθεί κοινή αποχή Ελληνοκυπρίων και Τουρκοκυπρίων από τις έρευνες για υδρογονάνθρακα μέχρι να βρεθεί συνολική λύση του Κυπριακού.

Και εαν αυτό δεν δύνατο να συμβεί τότε πρότεινε τη δημιουργία μίας ad hoc επιτροπής αποτελούμενης από εκπροσώπους και των δύο πλευρών.

Τέλος, ο τουρκοκύπριος ηγέτης προτείνει να χρηματοδοτηθούν οι συνομιλίες από τα κέρδη, αλλά καταλήγει ότι η υιοθέτηση των προτάσεών του δεν θα βλάψει τις θέσεις των δύο πλευρών.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα