Πλούσια τα κοιτάσματα στην ΑΟΖ

Πλούσια τα κοιτάσματα στην ΑΟΖ

Περί τα οκτώ τρισεκατομμύρια κυβικά πόδια φυσικού αερίου έχουν εντοπιστεί στη Κύπρο. Αισιοδοξία της Noble ότι θα εξευρεθούν σημαντικές ποσότητες κοιτασμάτων στο οικόπεδο "Αφροδίτη"

Αισιοδοξία ότι θα εξευρεθούν σημαντικές ποσότητες κοιτασμάτων στο οικόπεδο "Αφροδίτη" στην κυπριακή Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη, εξέφρασε ο διευθυντής της εταιρείας Noble Energy στην Κύπρο, Τζον Τόμιτς.

Σε διάλεξη στο Πανεπιστήμιο Κύπρου, ο κ. Τόμιτς είπε ότι στο ισραηλινό οικόπεδο "Ταμάρ", όπου το βάθος του νερού είναι χίλια επτακόσια μέτρα, όσο και στο "Αφροδίτη", έχουν εντοπιστεί κοιτάσματα οκτώ τρισεκατομμύρια κυβικά πόδια φυσικού αερίου.

Πρόσθεσε ότι στο ισραηλινό οικόπεδο "Λεβιάθαν", που απέχει μόλις 50 χιλιόμετρα από το κυπριακό οικόπεδο, έχουν ανακαλυφθεί περισσότερα από 16 τρισεκατομμύρια κυβικά πόδια φυσικού αερίου.

"Μπορεί να είναι υπερβολικό να πιστεύουμε ότι η εξέλιξη θα συνεχιστεί με τον ίδιο τρόπο και στο οικόπεδο ‘12’ της κυπριακής ΑΟΖ, αλλά είμαστε αισιόδοξοι", είπε ο κ. Τόμιτς.

Αναφέρθηκε στις εργασίες της εταιρείας στο Ισραήλ, επειδή, όπως είπε, από εκεί η εταιρεία οδηγήθηκε στην Κύπρο. "Ήμασταν αρκετά τυχεροί με την εξεύρεση γιγάντιων κοιτασμάτων φυσικού αερίου στο Ισραήλ και ελπίζουμε ότι αυτό θα γίνει και στην Κύπρο", ανέφερε.

Είπε επίσης ότι η προοπτική για σημαντικά κοιτάσματα φυσικού αερίου αποτελεί μεγάλη πρόκληση που βρίσκεται μπροστά στην Κύπρο. Πρόσθεσε ότι η κατασκευή ενός αγωγού που θα μεταφέρει το φυσικό αέριο από το οικόπεδο στην ακτή είναι μια πρόκληση από μηχανικής άποψης. Ένας τέτοιος αγωγός, είπε, δεν θα είναι εύκολο να κατασκευαστεί και θα είναι επίσης ακριβός. Ωστόσο, πρόσθεσε, είναι εφικτή η κατασκευή του.

Σύμφωνα με τον Διευθυντή της εταιρείας, το πιο αποτελεσματικό και ευέλικτο μέσο για την εκμετάλλευση κοιτασμάτων φυσικού αερίου στην Κύπρο, είναι η κατασκευή μιας μονάδας υγροποιημένου φυσικού αερίου. Μπορεί, πρόσθεσε, να είναι ακριβή η κατασκευή μιας τέτοιας μονάδας και χρονοβόρα, αλλά επιτρέπει τη μεταφορά και πώληση του φυσικού αερίου σε όλο τον κόσμο και στην πιο συμφέρουσα τιμή. Η περιοχή στο Βασιλικό, συνέχισε, είναι ο μόνος χώρος όπου θα μπορούσε να κατασκευαστεί μια τέτοια μονάδα στην Κύπρο.

Αναφερόμενος στα οφέλη που θα αποκομίσει η χώρα από την εκμετάλλευση φυσικού αερίου, εάν και εφόσον αυτό υπάρχει στην κυπριακή ΑΟΖ, ο Διευθυντής της Noble Energy είπε ότι είναι μια ασφαλής πηγή ενέργειας και η καλύτερη επιλογή για παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας από ορυκτό καύσιμο.

Ανέφερε επίσης ότι τα έσοδα από την εκμετάλλευση φυσικού αερίου θα διαρκέσουν δεκαετίες και χαρακτήρισε την επένδυση που θα γίνει τη μεγαλύτερη που έγινε ποτέ στην Κύπρο.

"Υπολογίζουμε ότι μια μονάδα υγροποιημένου φυσικού αερίου που θα παράγει πέντε εκατομμύρια τόννους υγροποιημένου φυσικού αερίου το χρόνο θα κοστίσει γύρω στα 10 δισ. δολάρια" δήλωσε ο Διευθυντής της Noble.

Είπε, ότι θα χρειαστούν τρία με τέσσερα χρόνια για να κατασκευαστεί μια τέτοια μονάδα, αλλά με τη συμπλήρωση των έργων η Κύπρος θα τοποθετηθεί στον παγκόσμιο ενεργειακό χάρτη και θα καταστεί σημαντικός ενεργειακός κόμβος της Μεσογείου.

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ: ΑΟΖ
ΣΧΕΤΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ:

Θησαυρός στην κυπριακή ΑΟΖ

SHARE:

24Media Network