Ποια είναι η Ρωσίδα πίσω από το σκάνδαλο Τραμπ

Ποια είναι η Ρωσίδα πίσω από το σκάνδαλο Τραμπ

Η συνάντησή του υιού Τραμπ με την Ρωσίδα δικηγόρο Νατάλια Βεσελνίτσκαγια τοποθετείται στις 9 Ιουνίου 2016. Πάνω από ένα χρόνο μετά, το σκάνδαλο "καίει" την κυβέρνηση των ΗΠΑ

Και το όνομα αυτής, Natalia Veselnitskaya, ή Νατάλια Βεσελνίτσκαγια όπως αναφέρεται από τα ελληνικά ΜΜΕ. Είναι η γυναίκα που συνάντησε ο Ντόναλντ Τραμπ τζούνιορ πίσω στις 9 Ιουνίου του 2016 προσπαθώντας να αλιεύσει ενοχοποιητικές πληροφορίες για χρηματοδοτήσεις Δημοκρατικών έτσι ώστε να ευνοηθεί ο πατέρας του,τον καιρό που εκείνος ξεκινούσε την εκστρατεία του για να φτάσει μέχρι τον προεδρικό θώκο των ΗΠΑ.

Οι αποκαλύψεις των συνομιλιών των δύο έγιναν από τους Sunday Times σύμφωνα με τους οποίους η συνάντηση έγινε μετά από υποσχέσεις να δοθούν πληροφορίες στην ομάδα του Τραμπ που θα προκαλούσαν ζημιά στη Χίλαρι Κλίντον. Το δημοσίευμα επικαλείτο τρεις διαφορετικούς συμβούλους του Λευκού Οίκου και ανέφερε πως σε εκείνη τη συνάντηση ήταν παρόντες ο τότε πρόεδρος της προεκλογικής καμπάνιας του Τραμπ, Πολ Μάναφορτ, και ο γαμπρός του Τραμπ, Τζάρεντ Κούσνερ που έχει παντρευτεί την Ιβάνκα.

“Μετά τις εισαγωγικές φιλοφρονήσεις, η γυναίκα είπε ότι είχε πληροφορίες πως άτομα που συνδέονται με τη Ρωσία χρηματοδοτούσαν την Εθνική Επιτροπή των Δημοκρατικών και υποστήριζαν την κυρία Κλίντον”, παραδεχόταν ο ίδιος ο υιός Τραμπ. “Οι δηλώσεις της ήταν αόριστες, διφορούμενες, και δεν έβγαζαν νόημα. Δεν δόθηκαν λεπτομέρειες ή αποδείξεις, ούτε εκείνη προσφέρθηκε να καταθέσει τις αποδείξεις αυτές. Έγινε γρήγορα προφανές ότι δεν είχε πληροφορίες σημασίας” προσέθετε ο Τραμπ Τζούνιορ, προσπαθώντας να υποβαθμίσει το θέμα.

Επισήμως, το Κρεμλίνο αλλά και ο Λευκός Οίκος αρνούνται ότι η Μόσχα προσπάθησε να επηρεάσει τις εκλογές ώστε να ωφεληθεί ο Τραμπ.

“Ο Αμερικανός πρόεδρος δεν ήταν ενήμερος και δεν συμμετείχε στη συνάντηση που έγινε το 2016”, ανέφερε ο Λευκός Οίκος. Εκπρόσωπος του Βλαντιμίρ Πούτιν, τόνιζε  και εκείνος πως δεν γνώριζε τίποτα για τη συνάντηση, προσθέτοντας πως ο Ρώσος πρόεδρος δεν έχει επαγγελματική σχέση – συνεργασία με τη Βεσελνίτσκαγια.

Από την πλευρά της, η Βεσελνίτσκαγια παραδέχθηκε ότι συμμετείχε στη συνάντηση του 2016 και δήλωσε στο CNN:”Δεν συζητήθηκε τίποτα αναφορικά με την προεκλογική εκστρατεία. Ποτέ δεν έχω ενεργήσει εξ ονόματος της ρωσικής κυβέρνησης και ποτέ δεν συζήτησα για αυτά τα θέματα με κάποιον εκπρόσωπο της κυβέρνησης”.

Τα αμερικανικά ΜΜΕ αναφέρουν πάντως πως η εν λόγω δικηγόρος είναι φιλικά προσκείμενη στο Κρεμλίνο και “εργαλείο” της κυβέρνησης Πούτιν.

Μεταξύ άλλων έχει αναρτήσει στο προφίλ της στο Facebook και αυτό το καρέ:

Η ίδια τελείωσε την Ακαδημία Δικηγόρων της Μόσχας το 1998, διετέλεσε επί τρία χρόνια Εισαγγελέας και ασχολείται με ζητήματα εξωτερικής πολιτικής της χώρας της. Στα social media πάντως, αναρτά πράγματα που αφορούν και την εξωτερική πολιτική των ΗΠΑ.

Επίσης, έχει δημιουργήσει μία ομάδα με στόχο την άρση της απαγόρευσης εναντίον της Μόσχας, ώστε πολίτες των ΗΠΑ να μπορούν πλέον να υιοθετούν παιδιά από τη Ρωσία. Πράγματι, ο Τραμπ Τζούνιορ ανέφερε σύμφωνα με το δημοσίευμα των Times πως η Νατάλια Βεσελνίτσκαγια ήθελε να συζητήσουν για την πολιτική υιοθεσιών στη Ρωσία αναφορικά με Αμερικανούς πολίτες. Από το 2012 άλλωστε εκείνη δίνει μάχη για την άρση του νόμου βάσει του οποίου κατάσχονται όλα τα περιουσιακά στοιχεία Ρώσων πολιτών με ποινικό μητρώο που ζουν στις ΗΠΑ, ενώ τους απαγορεύεται η είσοδος στη χώρα αν έχουν φύγει από αυτή. Στις δηλώσεις του ιδίου του υιού Τραμπ όμως, διαφαίνεται πως η Ρωσίδα δικηγόρος είχε και άλλα κίνητρα κατά τη συνάντηση της, ενώ είναι σχεδόν απίθανο να δρούσε μόνη.

 

Όπως πάντως αναφέρουν οι Financial Times, η δικηγόρος δεν είναι άγνωστη στις ΗΠΑ, μιας και εκπροσωπεί τα τελευταία χρόνια πολλούς πελάτες της στις Πολιτείες. Πελάτης της είναι και ο Denis Katsyv της επενδυτικής Prevezon Holdings που είχε ρόλο σε σκάνδαλα “σκοτεινών” χρηματοδοτήσεων. Ο Katsyv διώκεται από τις ΗΠΑ και δεν μπορεί να μπει στη χώρα.

Με την επενδυτική αυτή είχε εμπλακεί ο Ρώσος Σεργκέι Μαγκνίτσκι, δικηγόρος του δυτικού ταμείου Hermitage Capital του Αμερικανού Μπιλ Μπράουντερ, ο οποίος Μαγκνίτσκι κρίθηκε ένοχος μετά θάνατον για φορολογική απάτη και πέθανε το 2009 στη φυλακή έπειτα από έναν χρόνο κράτησης.

Το συμβούλιο ανθρωπίνων δικαιωμάτων του Κρεμλίνου είχε τότε αποκαλύψει ότι υπήρχαν στοιχεία ότι ο Μαγκνίτσκι είχε ξυλοκοπηθεί μέχρι θανάτου, αλλά ο Πούτιν απέρριψε τους ισχυρισμούς αυτούς και δήλωνε λιτά, ότι πέθανε από ανακοπή. Μια θέση που στηρίζει ανοιχτά και η Ρωσίδα δικηγόρος.

Μετά το σκάνδαλο φοροδιαφυγής Μαγκνίτσκι ενεργοποιήθηκε και ο νόμος Ομπάμα κατά Ρώσων πολιτών που συνδέονται με ανάλογες υποθέσεις φοροδιαφυγής και οικονομικών εγκλημάτων και δρουν στις ΗΠΑ. Η Βεσελνίτσκαγια δίνει τώρα μάχη για να παύσει τον νόμο αυτό, μέσα από τις διπλωματικές της κινήσεις προσέγγισης της οικογένειας Τραμπ.

Όπως γράφει το Newsweek, η δικηγόρος “ξαναγράφει” την υπόθεση Μαγκνίτσκι θέλοντας να επαναπροσδιορίσει το πλαίσιο για τη ρωσική διαφθορά μεγάλων επιχειρηματιών, έτσι ώστε να προχωρήσουν τα επενδυτικά “ανοίγματα” των πελατών της στις Πολιτείες της Αμερικής.

Για την ιστορία ο Μαγκνίτσκι είχε συλληφθεί το 2008 για φοροδιαφυγή αφού πρώτα είχε καταγγείλει μια εκτεταμένη οικονομική απάτη ύψους 5,4 δισεκατομμυρίων ρουβλίων (130 εκατομμύρια ευρώ) την οποία είχαν στήσει, σύμφωνα με τον ίδιο, υπεύθυνοι της αστυνομίας και του υπουργείου Εσωτερικών σε βάρος του εργοδότη του. Εν συνεχεία κατηγορήθηκε με τη σειρά του για φορολογική απάτη από τους ίδιους αξιωματούχους που κατήγγειλε και πέθανε στα 37 του προφυλακισμένος κάτω από μυστηριώδεις συνθήκες, με την υπόθεση του να προκαλεί μεγάλη ένταση στις σχέσεις Ρωσίας και ΗΠΑ.

Φωτογραφίες: Facebook

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα