Ποινικές διώξεις 14 προσώπων για την τραγωδία στην Κύπρο

default image

Την ποινική δίωξη έως και 14 ατόμων εισηγείται για την τραγωδία στη ναυτική βάση Μαρί, η κυπριακή αστυνομία στο πόρισμά της. Εντός των ημερών η απόφαση του Γενικού Εισαγγελέα

Όπως δημοσιεύουν σήμερα Τετάρτη τα κυπριακά μέσα ενημέρωσης, η Αστυνομία εισηγείται την ποινική δίωξη στρατιωτικών της Εθνικής Φρουράς, πυροσβεστών της Αστυνομίας και πολιτικών προσώπων.

Στο πόρισμά της για την τραγωδία της 11ης Ιουλίου, που στοίχισε τη ζωή σε 13 ανθρώπους, η ανακριτική ομάδα του Αρχηγείου εισηγείται την ποινική δίωξη του τέως αρχηγού της Εθνικής Φρουράς και του τέως Υπαρχηγού, ενώ στον “κατάλογο” συμπεριλαμβάνονται τα ονόματα τεσσάρων ανώτατων αξιωματικών του στρατεύματος και τεσσάρων ανώτατων αξιωματικών της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας και της ΕΜΑΚ.

Το πόρισμα παρέδωσε στα χέρια του Γενικού Εισαγγελέα, Πέτρου Κληρίδη, ο Αρχηγός του Σώματος, Μιχάλης Παπαγεωργίου.

Παραλαμβάνοντας το πόρισμα, ο Γενικός Εισαγγελέας, τόνισε πως θα πρέπει να μελετηθεί πολύ προσεκτικά το υλικό, ώστε να υπάρξει κατάληξη σε σωστές και τεκμηριωμένες αποφάσεις. Θα υπάρξει, είπε, απόφαση για ενδεχόμενες ποινικές διώξεις το συντομότερο δυνατό.

Πιθανή είναι και η δίωξη των τέως Υπουργών Άμυνας και Εξωτερικών, Κώστα Παπακώστα και Μάρκου Κυπριανού αντίστοιχα, αλλά και των Γενικών Διευθυντών των δύο Υπουργείων, την απόφαση για τους οποίους οι αστυνομικοί ανακριτές αφήνουν στο Γενικό Εισαγγελέα.

Τα αδικήματα για τα οποία θα ασκηθούν ποινικές διώξει, αφορούν σε ανθρωποκτονία εξ αμελείας, αμέλεια καθήκοντος και υπέρβαση εξουσίας.

Τα κατηγορητήρια δεν αναμένεται να επιδοθούν πριν τις αρχές Δεκεμβρίου, ενώ εντός των ημερών, ο Γενικός Εισαγγελέας  αναμένεται να δώσει οδηγίες για νέο κύκλο ερευνών, στη βάση του πορίσματος του επικεφαλής της Ερευνητικής Επιτροπής, Πόλυ Πολύβιου.

Υπενθυμίζεται, ότι ο επικεφαλής της Ερευνητικής Επιτροπής, Π. Πολύβιος, στο πόρισμά του επιρρίπτει ευθύνες προσωπικά στον πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας, Δημήτρη Χριστόφια, τις οποίες ο ίδιος αρνείται κατηγορηματικά.

“Το συμπέρασμα από μέρους του κ. Πολύβιου δεν τεκμηριώνεται από τις μαρτυρίες και από το υλικό που παρουσιάστηκε ενώπιον της ερευνητικής επιτροπής” δήλωσε ο Κύπριος Πρόεδρος, υποστηρίζοντας ότι “πολλά συμπεράσματα του κ. Πολύβιου στο πόρισμά του – ιδιαίτερα σε ότι αφορά στην εμπλοκή του Προέδρου της Δημοκρατίας στο υπό διερεύνηση θέμα- φαίνονται έκδηλα και εκ πρώτης όψεως να στερούνται της απαραίτητης τεκμηρίωσης”.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα