Ποιός είναι ο Μάρτεν Φερβέι που έρχεται στην Ελλάδα για να συντονίσει το προσφυγικό;

Ποιός είναι ο Μάρτεν Φερβέι που έρχεται στην Ελλάδα για να συντονίσει το προσφυγικό;

Από επικεφαλής της Task Force για τις μεταρρυθμίσεις στη χώρα μας, συντονιστής της επιχειρησιακής εφαρμογής της συμφωνίας ΕΕ - Τουρκίας. Το πλούσιο βιογραφικό του Ολλανδού οικονομολόγου

Μπορεί ο Ολλανδός Μάρτεν Φερβέι, ο οποίος θα έρθει στη χώρα μας για να συντονίσει την επιχειρησιακή εφαρμογή της συμφωνίας Ευρωπαϊκής Ένωσης - Τουρκίας για το προσφυγικό να είναι άγνωστος στο ευρύ κοινό (αν και σύμφωνα με διεθνή αλλά και εγχώρια ΜΜΕ έχει διατελέσει "πρωθυπουργός" της χώρας), ωστόσο για τον ίδιο η Ελλάδα είναι γνώριμο μέρος.

Πρόκειται για τον οικονομολόγο, ο οποίος πέρσι ήταν επικεφαλής της λεγόμενης Task Force, της υπηρεσίας της Κομισιόν, που είχε στόχο την παροχή τεχνικής βοήθειας στις τότε μεταρρυθμιστικές προσπάθειες της χώρας μας.

Ο Φερβέι είναι αναπληρωτής γενικός διευθυντής της Ευρωπαϊκής Επιτροπής με καθήκοντα στην υπηρεσία υποστήριξης μεταρρυθμίσεων, έχοντας τη θέση του γενικού διευθυντή από την 1η Ιουλίου του 2015. Πιο συγκεκριμένα είναι γενικός διευθυντής Οικονομικών και Χρηματοδοτικών υποθέσεων, υπεύθυνος για τις επιτροπές που ασχολούνται με τις διεθνείς οικονομικές και χρηματοδοτικές σχέσεις, την παγκόσμια διακυβέρνηση, την οικονομική σταθερότητα και τις νομισματικές υποθέσεις.

Έχει διατελέσει επικεφαλής της αποστολής της ΕΕ στο πρόγραμμα οικονομικής βοήθειας προς την Κύπρο από τον Σεπτέμβριο του 2011 έως τον Ιούνιο του 2015. Αυτή τη στιγμή είναι στο διοικητικό συμβούλιο της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων, στο οποίο έχει διατελέσει και διευθυντής.

Η δράση του πριν ενταχθεί στα ευρωπαϊκά θεσμικά όργανα

Έχει εργαστεί, επίσης, στο υπουργείο Οικονομικών της Ολλανδίας. Ήταν διευθυντής Εξωτερικών Οικονομικών Σχέσεων από το 2007 έως το 2001 και αναπληρωτής διευθυντής Οικονομικής και Χρηματοπιστωτικής Πολιτικής από το 2004 μέχρι το 2007. Υπηρέτησε ως επικεφαλής της Ασφάλισης Εξαγωγικών Πιστώσεων από το 2002 έως το 2004.

Έχει εργαστεί για διάφορα προγράμματα της ΕΕ, όπως την σταθερότητα των χρηματοπιστωτικών αγορών, συμμετείχε στις διαπραγματεύσεις για το σύμφωνο σταθερότητας και ανάπτυξης για τη δημιουργία της ΟΝΕ και για τις διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις από το 1994 έως το 1999.

Έχει διατελέσει, ακόμη, σύμβουλος στην Asian Development Bank, στη Μανίλα.

Όσον αφορά τις σπουδές του, έχει μεταπτυχιακό στα Οικονομικά (μακροοικονομίας και Οικονομικών) από το Rijksuniversiteit του Γκρόνινγκεν, στην Ολλανδία (1988-1994), μεταπτυχιακό στο Development Finance από το Πανεπιστήμιο του Λονδίνου, Ηνωμένο Βασίλειο (SOAS / CEFIMS, 2001-2002), και στο Management Development Program (2004-2006).

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ: Πρόσφυγες, Μεταναστευτικό
ΣΧΕΤΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ:

Παζάρι με ανθρώπινες ζωές καταγγέλει ο ΟΗΕ

Μήνυμα Τσίπρα στο ΔΝΤ: Τίποτε λιγότερο, τίποτε περισσότερο από τη συμφωνία

Μια συμφωνία με βάρκα την ελπίδα

SHARE: