‘Πόλεμος’ ανακοινώσεων Τουρκίας – Ολλανδίας για τον Μπακραουί

default image

Δύο φορές είχε απελαθεί ένας εκ των μαχητών του Ισλαμικού Κράτους, που αιματοκύλισαν τις Βρυξέλλες, υποστηρίζει η Τουρκία. Δεν ήταν καταζητούμενος, απαντά η Ολλανδία

Ένας από τους βομβιστές των Βρυξελλών είχε απελαθεί δύο φορές από την Τουρκία και οι αρχές της χώρας είχαν ενημερώσει τα κράτη της Ευρώπης ότι ήταν τζιχαντιστής, όπως ανέφεραν την Πέμπτη δύο Τούρκοι αξιωματούχοι.

Ο πρώτος αξιωματούχος τόνισε ότι η πρώτη «διοικητική απέλαση» του Ιμπραχίμ Ελ Μπακραουί έγινε τον Ιούλιο, βασίστηκε στις υποψίες της αστυνομίας ότι ήταν τζιχαντιστής, αν και δεν είχε διαπράξει κάποιο αδίκημα στην Τουρκία.

«Η αστυνομία τον παρακολουθούσε και κατέληξε ότι πιθανόν ήταν ξένος μαχητής. Συνελήφθη στην νότια πόλη Γκαζιαντέπ», ανέφερε ο αξιωματούχος, ο οποίος ζήτησε να μην κατονομαστεί.

Την Τετάρτη ο πρόεδρος της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν είχε δηλώσει ότι ο Ιμπραχίμ Ελ Μπακραουί είχε συλληφθεί στις 14 Ιουλίου 2015 στη νότια Τουρκία και απελάθηκε στην Ολλανδία, με το Βέλγιο στη συνέχεια να τον αφήνει ελεύθερο, αγνοώντας την προειδοποίηση ότι ήταν τζιχαντιστής.

Ο Μπακραουί είναι το ένα από τα δύο αδέρφια που έκαναν τις επιθέσεις στη βελγική πρωτεύουσα για λογαριασμό του Ισλαμικού Κράτους, σκοτώνοντας τουλάχιστον 31 άτομα. Και οι δύο πιστεύεται ότι έχασαν τη ζωή τους στις επιθέσεις.

Ο δεύτερος αξιωματούχος της τουρκικής κυβέρνησης δήλωσε στο πρακτορείο ειδήσεων Reuters ότι Μπακραουί εισήλθε για δεύτερη φορά στην Τουρκία στις 11 Αυγούστου στο αεροδρόμιο της Αττάλειας και απελάθηκε για δεύτερη φορά δύο εβδομάδες μετά, στις 25 Αυγούστου.

Ο αξιωματούχος δεν έδωσε συγκεκριμένες πληροφορίες σε ποια χώρα απελάθηκε μετά τη δεύτερη σύλληψη του.

Σύμφωνα με την φιλοκυβερνητική τουρκική εφημερίδα Yeni Safak, η τουρκική αστυνομία είχε συλλάβει τον Μπακραουί, όταν εξακρίβωσε ότι σχεδίαζε να μεταβεί στις εμπόλεμες περιοχές της Συρίας.

Όπως ανέφερε η εφημερίδα, ο αδερφός του Χαλίντ εισήλθε στην Τουρκία στις 4 Νοεμβρίου 2014 μέσω του αεροδρομίου Ατατούρκ της Κωνσταντινούπολης και παρακολουθείτο από τις υπηρεσίες ασφαλείας πριν φύγει από την χώρα, δέκα μέρες μετά. Αυτό συνέβη, σύμφωνα με την εφημερίδα, ένα χρόνο και πλέον μετά την έκδοση εντάλματος σύλληψης του από τις βελγικές αρχές.

Οι Τούρκοι αξιωματούχοι δεν επιβεβαίωσαν άμεσα ότι ο Χαλίντ είχε ταξιδέψει στην Τουρκία.

 

“Δεν ήταν στις λίστες των καταζητούμενων”

Λίγες ώρες μετά την γνωστοποίηση από την τουρκική πλευρά ότι ο Ιμπραχίμ Ελ Μπακραουί ήταν γνωστός για τις σχέσεις του με το Ισλαμικό Κράτος, ήρθε η διάψευση από την Ολλανδία.

Ο υπουργός Δικαιοσύνης της χώρας, Αρντ φαν ντερ Στερ, σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε την Πέμπτη δήλωσε ότι ο συγκεκριμένος τζιχαντιστής δεν ήταν σε κανένα κατάλογο καταζητούμενων της Ολλανδίας ή διεθνών αρχών.

«Το ελέγξαμε μαζί με τους Βέλγους, τους Γερμανούς και τους Τούρκους συναδέλφους μας και σε κάθε περίπτωση, δεν ήταν καταχωρισμένος στα συστήματά μας», ανέφερε ο Φαν ντερ Στερ.

Ο Ολλανδός υπουργός επιβεβαίωσε ότι ο Ιμπραχίμ Ελ Μπακραουί απελάθηκε από την Τουρκία στην Ολλανδία μόνο μια φορά, τον Ιούλιο του 2015.

Υπέβαλαν παραίτηση δύο Βέλγοι υπουργοί

Οι υπουργοί Εσωτερικών Γιαν Γιαμπόν και Δικαιοσύνης Κοέν Γκέενς του Βελγίου υπέβαλαν την Πέμπτη τις παραιτήσεις τους, μετά την αποτυχημένη προσπάθεια παρακολούθησης του Ιμπραχίμ Ελ Μπακραουί, οποίος απελάθηκε δύο φορές από την Τουρκία πέρσι και ανατινάχτηκε στο αεροδρόμιο των Βρυξελλών, πριν λίγες μέρες.

Ο πρωθυπουργός της χώρας Σαρλ Μισέλ, ωστόσο, δεν τις έκανε δεκτές, λέγοντας τους: “Σε καιρό πολέμου, δεν μπορείτε να αφήσετε το πεδίο της μάχης”.

“Μπορεί να τεθεί το ερώτημα πώς συνέβη να αποφυλακιστεί κάποιος τόσο νωρίς καθώς και το πώς χάθηκε η ευκαιρία να τον συλλάβουμε όταν ήταν στην Τουρκία. Καταλαβαίνω της ερωτήσεις”, δήλωσε ο Γιαμπόν και πρόσθεσε: “Στις συνθήκες αυτές, ήταν σωστό να αναλάβω την πολιτική ευθύνη”.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα