Πόλεμος στην Ουκρανία: Ο Πούτιν ετοιμάζεται για προσάρτηση και οι Ουκρανοί για τον υπερ πάντων αγώνα

Πόλεμος στην Ουκρανία: Ο Πούτιν ετοιμάζεται για προσάρτηση και οι Ουκρανοί για τον υπερ πάντων αγώνα
Βλάντιμιρ Πούτιν. AP

Την κλιμάκωση της πολεμικής σύγκρουσης αναμένεται να προκαλέσει η επικείμενη ανακοίνωση της προσάρτησης ουκρανικών περιοχών στη ρωσική επικράτεια από τον Βλαντίμιρ Πούτιν.

Σε νέα, ιδιαίτερα κρίσιμη φάση, μπαίνει ο ρωσοουκρανικός πόλεμος μετά το πέρας των δημοψηφισμάτων στις ουκρανικές περιοχές που η Ρωσία διεκδικεί και πιστεύει ότι της ανήκουν.

Ηδη τα ρωσικά ΜΜΕ κάνουν λόγο για αποτελέσματα που δείχνουν ότι το 96 με 97% των πληθυσμών του Ντονέτσκ, του Λουχάνσκ της Ζαπορίζια και της Χερσώνα επιθυμούν την προσάρτηση στη Ρωσία.

Ωστόσο αυτά τα νούμερα, όπως και η ίδια η διαδικασία των δημοψηφισμάτων, αμφισβητείται εντόνως τόσο από την Ουκρανία (που από την πρώτη στιγμή έκανε λόγο για φάρσα) όσο και από τη Δύση (ΕΕ, ΗΠΑ και ΝΑΤΟ).

Η Ρωσία πάντως προχωρά. Οπως έγινε την Τρίτη γνωστό, το ρωσικό κοινοβούλιο μπορεί να εξετάσει ακόμη και την επόμενη εβδομάδα το ζήτημα της προσάρτησης των περιοχών αυτών στη ρωσική επικράτεια. Υπενθυμίζουμε ότι μιλάμε για το 15% της επικράτειας της Ουκρανίας!

Η Ρωσία λέει πως επαφίεται στους λαούς των τεσσάρων περιοχών να αποφασίσουν οι ίδιοι αν θέλουν να τεθούν υπό τη διακυβέρνηση της Μόσχας.

Στο διάστημα που προηγήθηκε των ψηφοφοριών, προσπάθησε να “ρωσοποιήσει” τα κατεχόμενα εδάφη, περιλαμβανομένης της έκδοσης ρωσικών διαβατηρίων και της συγγραφής εκ νέου των σχολικών εγχειριδίων.

Ακόμα και έτσι πάντως, σε περίπτωση δηλαδή που η Ρωσία προχωρήσει σε προσάρτηση, παραβιάζοντας κατάφορα το διεθνές δίκαιο (που θέλει τα σύνορα απαραβίαστα), κανείς δεν μπορεί να εγγυηθεί ότι ο πόλεμος θα κοπάσει.

Ισα-ίσα οι Ουκρανοί, που κάνουν ήδη λόγο για κατεχόμενες περιοχές, θα εντείνουν τις προσπάθειές τους για ανακατάληψη των τεσσάρων περιοχών με τη δύναμη των όπλων. Είναι κάτι που έχει διακηρύξει σε όλους τους τόνους τις τελευταίες ημέρες ο Ουκρανός πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκι.

Η στήριξη της Δύσης στην Ουκρανία παραμένει δεδομένη. Ηδη την Τρίτη ο γενικός γραμματέας του ΝΑΤΟ Γενς Στόλντενμπερκ μίλησε για παραβίαση του διεθνούς δικαίου η οποία σε καμία περίπτωση δεν μπορεί να γίνει ανεκτή.

Επίσης, η Δύση, ΗΠΑ και ΕΕ, έχουν προειδοποιήσει τη Ρωσία να μην διανοηθεί να χρησιμοποιήσει πυρηνικά όπλα γιατί αυτό θα έχει “καταστροφικές συνέπειες για την ίδια” σύμφωνα με τα λεγόμενα του Αμερικανού προέδρου, Τζο Μπάιντεν.

O Πούτιν, σε κάθε περίπτωση, επιχειρεί να αντιστρέψει την εις βάρος του εντυπώσεις στη ρωσική κοινωνία και η ανακοίνωση προσάρτησης θα γίνει πιθανότατα στο πλαίσιο αυτού του στόχου. Την ίδια ώρα όμως Ρώσοι πολίτες διαφεύγουν στο εξωτερικό για να γλιτώσουν πιθανή στράτευση σε περίπτωση που ο Ρώσος πρόεδρος διατάξει περαιτέρω επιστράτευση.

Ακολουθήστε το News247.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα
Exit mobile version