“Πόλεμος” Schmidt και Γαλλίας για τον “δασμό Google”

default image

Στη Γαλλία έγινε δεκτός ο ιδιοκτήτης της Google για συνομιλίες με τον Φρανσουά Ολάντ περί των πνευματικών δικαιωμάτων που ζητούν οι Γάλλοι εκδότες

Ο ιδιοκτήτης της Google έγινε  δεκτός στο Παρίσι από τον Γάλλο πρόεδρο Φρανσουά Ολάντ, εν μέσω της έντονης διαπάλης που έχει ξεσπάσει ανάμεσα στην αμερικανική μηχανή αναζήτησης στο Διαδίκτυο, η οποία ενδιαφέρεται ν’ αποφύγει την επιβολή ενός “δασμού Google” και στους Γάλλους και Ευρωπαίους εκδότες, οι οποίοι είναι αποφασισμένοι να κάνουν την εταιρεία να πληρώσει.

“Η ανάπτυξη της ψηφιακής οικονομίας επιβάλλει την προσαρμογή της φορολογίας, προκειμένου να κατανοήσουν καλύτερα την αξία της ανταλλαγής και τη χρηματοδότηση της δημιουργίας του περιεχομένου” αναφέρει ανακοίνωση αμέσως μετά τη συνάντηση.

Μια ενιαία πολιτική από τη Γαλλία, τη Γερμανία και τη Ιταλία επιβάλετε αναφέρουν οι εκδότες . Μέχρι στιγμής Ιταλοί και Γερμανοί εκδότες έχουν συνταχθεί με τους Γάλλους εκδότες ζητώντας να επιβληθεί δια νόμου ένα δικαίωμα πληρωμής που θα οφείλει να καταβάλει η Google στα έντυπα, υποστηρίζοντας πως είναι το δικό τους περιεχόμενό, που ενημερώνεται ανά τακτά διαστήματα, εκείνο το οποίο αντλούν κατά τις επισκέψεις τους στο Google οι χρήστες του.

Το Βερολίνο, ήδη από τον Αύγουστο, έχει υιοθετήσει ένα νομοσχέδιο που επιβάλλει στις μηχανές αναζήτησης να καταβάλουν δικαιώματα στους εκδότες. Όμως η έγκρισή του από το Κοινοβούλιο δεν έχει υλοποιηθεί ακόμη, διότι αντιτίθεται ως τώρα η αριστερά.

Σε κοινή γραμμή πλεύσης κινήθηκε και το Βέλγιο το 2011 όπου ψηφίστηκε παρόμοια νομοθεσία, με αποτέλεσμα δημοφιλείς εφημερίδες, όπως οι Le Soir και La Libre Belgique, να εξαφανιστούν από τις αναζητήσεις της Google.

Αντίστοιχα προβλήματα για την Google υπήρξαν πρόσφατα και στη Βραζιλία, όπου το 90% των εφημερίδων της χώρας απαγόρευσαν στην εταιρία να προβάλλει το περιεχόμενό τους στο “Google News”, λόγω της άρνησής της να πληρώνει γι’ αυτό.

Η  μηχανή αναζήτησης απειλεί ότι δεν πρόκειται να περιλαμβάνει στις ειδικές σελίδες περιήγησης στον Τύπο τις γαλλικές εφημερίδες σε περίπτωση που ένα ανάλογο νομοσχέδιο έλθει στην επικαιρότητα, δηλαδή δεν πρόκειται να δίνει τους ειδικούς συνδέσμους στο Διαδίκτυο που προσανατολίζουν τον χρήστη στις ιστοσελίδες των εφημερίδων.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα