Πόλεμος στην Ουκρανία: Νύχτα κόλασης στο αποκλεισμένο Κίεβο – Νέες κυρώσεις με το βλέμμα στις διαπραγματεύσεις

Πόλεμος στην Ουκρανία: Νύχτα κόλασης στο αποκλεισμένο Κίεβο – Νέες κυρώσεις με το βλέμμα στις διαπραγματεύσεις
Πυροσβέστες σβήνουν φωτιά σε βομβαρδισμένο κτίριο στο Κίεβο. AP

Μία ακόμα δύσκολη νύχτα στην Ουκρανία, με τις ρωσικές δυνάμεις να στενεύουν ασφυκτικά τον κλοιό στο Κίεβο, την ίδια ώρα που οι δύο πλευρές ετοιμάζονται να καθίσουν στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων. Η ΕΕ απομονώνει τη Ρωσία, με νέες σκληρές κυρώσεις.

Για τέταρτη συνεχόμενη μέρα επικρατεί το συναίσθημα του τρόμου στους πολίτες της Ουκρανίας, καθώς οι ρωσικές δυνάμεις, παρά τη σθεναρή αντίσταση που βρίσκουν, όλο και στενεύουν τον κλοιό.

Η ανησυχία κορυφώνεται, καθώς οι σειρήνες ηχούν ανά τακτά χρονικά διαστήματα στο Κίεβο, το οποίο είναι αποκλεισμένο, την ώρα που ρωσικοί πύραυλοι πλήττουν αρκετές ακόμα περιοχές της χώρας.

Διαπραγματεύσεις τη Δευτέρα – Απαισιόδοξος ο Ζελένσκι

Νωρίτερα, ο Ουκρανός πρόεδρος έκανε λόγο για τις διαπραγματεύσεις που αναμένονται να γίνουν το πρωί της Δευτέρας, μεταξύ ρωσικών και ουκρανικών αντιπροσωπειών.

Ο πρόεδρος της Ουκρανίας, Βολοντίμιρ Ζελένσκι δήλωσε ότι είναι ανάγκη να χρησιμοποιήσει κάθε ευκαιρία για να εξασφαλίσει την ειρήνη, καθώς η Ουκρανία πρόκειται να συναντηθεί με τη Ρωσία για ειρηνευτικές συνομιλίες.

«Δεν πιστεύω πραγματικά στο αποτέλεσμα αυτής της συνάντησης, αλλά ας προσπαθήσουν ώστε αργότερα να μην υπάρχει ούτε ένας πολίτης της Ουκρανίας που να αμφιβάλλει ότι εγώ, ως πρόεδρος, προσπάθησα να σταματήσω τον πόλεμο, όταν υπήρχε μια ακόμη και μικρή ευκαιρία».

Πόλεμος στην Ουκρανία AP

Πόλεμος στην Ουκρανία AP

Η ΕΕ κλείνει τον εναέριο χώρο της για τη Ρωσία

Ακόμη, το απόγευμα της Κυριακής η Πρόεδρος της Επιτροπής Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν μαζί με τον Ύπατο Εκπρόσωπο Ζοζέπ Μπορέλ, παραχώρησαν μια νέα κοινή δήλωση στην οποία αναφέρθηκαν σε νέες κυρώσεις κατά της Ρωσίας.

Η EE θα χρηματοδοτήσει για πρώτη φορά την αγορά και την παράδοση όπλων και άλλου εξοπλισμού σε μια χώρα που δέχεται επίθεση, ανέφερε η Πρόεδρος της Επιτροπής Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν σε κοινή δήλωση που έκανε με τον Ύπατο Εκπρόσωπο Ζοζέπ Μπορέλ.

«Αυτή είναι μια στιγμή ορόσημο για την Ένωσή μας», τόνισε η Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν. Παράλληλα, σημείωσε ότι ενισχύονται οι κυρώσεις σε βάρος του Κρεμλίνου και της Λευκορωσίας.

«Κλείνουμε τον εναέριο χώρο της ΕΕ για τους Ρώσους. Προτείνουμε απαγόρευση για όλα τα αεροσκάφη ρωσικής ιδιοκτησίας, ρωσικής εγγραφής ή αεροσκάφη που ελέγχονται από τη Ρωσία», είπε η Πρόεδρος της Κομισιόν και εξήγησε ότι «αυτά τα αεροσκάφη δεν θα μπορούν πλέον να προσγειώνονται, να απογειώνονται ή να πετούν πάνω από το έδαφος της ΕΕ».

«Αυτό θα ισχύει για οποιοδήποτε αεροπλάνο ανήκει, ναυλώνεται ή ελέγχεται με άλλο τρόπο από ρωσικό νομικό ή φυσικό πρόσωπο», συμπλήρωσε.

Η Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν τόνισε ότι «ο εναέριος χώρος μας θα είναι κλειστός σε κάθε ρωσικό αεροπλάνο -και αυτό περιλαμβάνει τα ιδιωτικά τζετ ολιγαρχών». Επιπροσθέτως, η Πρόεδρος της Κομισιόν ανακοίνωσε κυρώσεις και κατά των ρωσικών μέσων ενημέρωσης.

«Θα απαγορεύσουμε στην ΕΕ τη μηχανή των μέσων ενημέρωσης του Κρεμλίνου» είπε.

Υπογράμμισε ότι «το κρατικό Russia Today και το Sputnik, καθώς και οι θυγατρικές τους δεν θα μπορούν πλέον να διαδίδουν τα ψέματά τους για να δικαιολογήσουν τον πόλεμο του Πούτιν και να δούμε διχασμό στην Ένωσή μας».

«Αναπτύσσουμε εργαλεία για να απαγορεύσουμε την τοξική και επιβλαβή παραπληροφόρησή τους στην Ευρώπη», επισήμανε. Η Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν έκανε λόγο επίσης για κυρώσεις σε βάρος της Λευκορωσίας και του καθεστώτος Λουκασένκο και ειδικότερα μίλησε για περιοριστικά μέτρα κατά σημαντικών τομέων.

«Αυτό θα σταματήσει τις εξαγωγές προϊόντων από ορυκτά καύσιμα μέχρι τον καπνό, την ξυλεία, το τσιμέντο, τον σίδηρο και τον χάλυβα. Θα επεκτείνουμε και στη Λευκορωσία τους περιορισμούς στις εξαγωγές για τα προϊόντα διπλής χρήσης που ελήφθησαν και για τη Ρωσία», σημείωσε η κ. φον ντερ Λάιεν. Ανακοίνωσε επίσης κυρώσεις για τους Λευκορώσους που βοηθούν την Μόσχα.

Η ίδια επανέλαβε παράλληλα ότι σημαντικές ρωσικές τράπεζες θα αποκλειστούν από το σύστημα SWIFT, ενώ αναφέρθηκε και στις κυρώσεις σε βάρος της ρωσικής κεντρικής τράπεζας. Τέλος, τόνισε την συμβολή της ΕΕ και στη βοήθεια που θα προσφέρει στους πρόσφυγες από την Ουκρανία.

Περισσότεροι από 300.000 Ουκρανοί έχουν εγκαταλείψει τη χώρα

Την ίδια ώρα, το κύμα των ανθρώπων που έχει εγκαταλείψει την χώρα είναι πολύ μεγάλο, ενώ σύμφωνα με τον Επίτροπο Διαχείρισης κρίσεων Γιάνες Λέναρσιτς, ο αριθμός των εκτοπισμένων αναμένεται να ξεπεράσει τα 7 εκατομμύρια.

Συγκεκριμένα, για τη μεγαλύτερη ανθρωπιστική κρίση στην ευρωπαϊκή ήπειρο εδώ και πολλά χρόνια έκανε λόγο ο Επίτροπος Διαχείρισης κρίσεων Γιάνες Λέναρσιτς, στη συνέντευξη Τύπου που ακολούθησε το έκτακτο συμβούλιο των υπουργών Εσωτερικών της ΕΕ σημειώνοντας ότι ο αριθμός των εκτοπισμένων Ουκρανών μπορεί να ξεπεράσει τα 7 εκατομμύρια.

«Για την ανθρωπιστική κατάσταση συνολικά, ο επί του παρόντος αναμενόμενος αριθμός των εκτοπισμένων Ουκρανών είναι πάνω από 7 εκατομμύρια», τόνισε ο κ. Λέναρσιτς.

Πόλεμος στην Ουκρανία AP

Από την πλευρά της, η Επίτροπος Εσωτερικών Υποθέσεων Ίλβα Γιόχανσον ανέφερε ότι μέχρι τώρα 300.000 Ουκρανοί έχουν εγκαταλείψει τη χώρα και υπογράμμισε την αλληλεγγύη των των Ευρωπαίων πολιτών.

Πόλεμος στην Ουκρανία AP

«Οι περισσότεροι από τις 300.000 που έχουν φτάσει έχουν βιομετρικό διαβατήριο που σημαίνει ότι μπορούν να μείνουν με ελεύθερη βίζα για 90 ημέρες, οι περισσότεροι απορροφώνται από τους συγγενείς τους, ένας περιορισμένος αριθμός έχει κάνει αίτηση για άσυλο, αλλά τα πράγματα θα αλλάξουν», επισήμανε η κ. Γιόχανσον και ανέφερε ότι «πρέπει να είμαστε προετοιμασμένοι για έναν πολύ υψηλότερο αριθμό ανθρώπων που θα προσπαθήσουν να έρθουν και τους οποίους θα πρέπει να καλωσορίσει η ΕΕ».

Ακολουθήστε το News247.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα