Πόλεμος στην Ουκρανία: Στα χέρια των Ρώσων η Ποπάσνα

Πόλεμος στην Ουκρανία: Στα χέρια των Ρώσων η Ποπάσνα
Τσετσένοι στρατιώτες υπό τον Καντίροφ AP

Τον έλεγχο της Ποπάσνας πήραν οι ρωσικές δυνάμεις υπό την ηγεσία του Τσετσένου ηγέτη Ραμζάν Καντίροφ. Επιβεβαιώνει την αποχώρηση των στρατευμάτων της η ουκρανική πλευρά.

Τα ουκρανικά στρατεύματα υποχώρησαν από την πόλη Ποπάσνα στην ανατολική Ουκρανία, είπε σήμερα ο κυβερνήτης του Λουχάνσκ, επιβεβαιώνοντας προηγούμενες πληροφορίες ότι η πόλη έχει καταληφθεί.

Ο Τσετσένος ηγέτης Ραμζάν Καντίροφ είπε νωρίτερα σήμερα ότι τα στρατεύματά του πήραν τον έλεγχο του μεγαλύτερου τμήματος της Ποπάσνας.

Από την πλευρά του, ο κυβερνήτης του Λουχάνσκ Σέρχιι Γκαϊντάι δήλωσε στην ουκρανική τηλεόραση ότι τα ουκρανικά στρατεύματα υποχώρησαν αναζητώντας πιο προστατευμένες θέσεις, ενώ πρόσθεσε: «Τα πάντα έχουν καταστραφεί εκεί».

Στα μέσα Απριλίου οι ρωσικές δυνάμεις εξαπέλυσαν νέα επίθεση η οποία επικεντρώθηκε στην ανατολική Ουκρανία, με τους σφοδρότερους βομβαρδισμούς και επιθέσεις να σημειώνονται τον τελευταίο καιρό γύρω από την Ποπάσνα στην επαρχία Λουχάνσκ.

“Μαχητές των τσετσενικών ειδικών δυνάμεων (…) έχουν θέσει υπό τον έλεγχό τους το μεγαλύτερο μέρος της Ποπάσνα”, επεσήμανε ο Καντίροφ σε ανάρτησή του στο Telegram. “Οι κεντρικοί δρόμοι και περιοχές της πόλης έχουν καθαρίσει εντελώς”, πρόσθεσε.

Αζοφστάλ: “Το να παραδοθούμε δεν αποτελεί επιλογή”, λένε οι ουκρανικές δυνάμεις

Οι Ουκρανοί μαχητές που έχουν οχυρωθεί εδώ και εβδομάδες στα υπόγεια της χαλυβουργίας Αζοφστάλ, τελευταίου θύλακα αντίστασης μπροστά στον ρωσικό στρατό στο λιμάνι της Μαριούπολης (νοτιοανατολικά), ανακοίνωσαν σήμερα ότι αποκλείουν το ενδεχόμενο να παραδοθούν.

«Το να παραδοθούμε δεν αποτελεί επιλογή, διότι η ζωή μας δεν ενδιαφέρει τη Ρωσία. Το να μας αφήσουν να ζήσουμε δεν τους νοιάζει», δήλωσε ο Ίλια Σαμοϊλένκο, αξιωματούχος των ουκρανικών υπηρεσιών πληροφοριών, κατά τη διάρκεια μιας διαδικτυακής συνέντευξης τύπου.

«Οι προμήθειές μας είναι περιορισμένες. Μας απομένει νερό. Μας απομένουν πυρομαχικά. Έχουμε τα όπλα πάνω μας. Θα πολεμήσουμε έως την καλύτερη έκβαση αυτής της κατάστασης», συμπλήρωσε ο ίδιος από τα υπόγεια της βιομηχανικής εγκατάστασης.

«Εμείς, το στρατιωτικό προσωπικό της φρουράς της Μαριούπολης, γίναμε μάρτυρες των εγκλημάτων πολέμου που διέπραξε η Ρωσία, ο ρωσικός στρατός. Γίναμε μάρτυρες αυτών», συμπλήρωσε ο Σαμοϊλένκο, ο οποίος μιλούσε είτε στα ουκρανικά είτε στα αγγλικά, κατά τη διάρκεια της συνέντευξης τύπου.

Φόβοι για δεκάδες νεκρούς από βομβαρδισμό σε σχολείο στο Λουχάνσκ

Δύο άνθρωποι σκοτώθηκαν από τον βομβαρδισμό από τις ρωσικές δυνάμεις ενός σχολείου στο ουκρανικό χωριό Μπιλοχορίβκα, ενώ άλλοι 60 που παραμένουν κάτω τα συντρίμμια υπάρχουν φόβοι ότι είναι επίσης νεκροί, δήλωσε σήμερα ο Σέρχιι Γκαϊντάι κυβερνήτης της επαρχίας Λουχάνσκ.

Ο Γκαϊντάι επεσήμανε ότι οι ρωσικές δυνάμεις έριξαν χθες Σάββατο το απόγευμα μία βόμβα στο σχολείο στο οποίο είχαν βρει καταφύγιο περίπου 90 άνθρωποι. Τριάντα έχουν διασωθεί.

Η πυρκαγιά κατασβέστηκε έπειτα από σχεδόν τέσσερις ώρες. Στη συνέχεια απομακρύνθηκαν τα συντρίμμια και, δυστυχώς, εντοπίστηκαν τα πτώματα δύο ανθρώπων”, επεσήμανε ο ίδιος στο Telegram.

Τριάντα άνθρωποι ανασύρθηκαν από τα ερείπια, επτά από τους οποίους είναι τραυματισμένοι”, πρόσθεσε ο Γκαϊντάι. “Εξήντα άνθρωποι είναι πιθανό να έχουν πεθάνει κάτω από τα συντρίμμια των κτιρίων”.

Ο Γκαϊντάι επεσήμανε ότι, σύμφωνα με προκαταρκτικές πληροφορίες, από τον βομβαρδισμό του χωριού Σιπίλοβο καταστράφηκε ένα σπίτι και 11 άνθρωποι παραμένουν στα ερείπια.

Ζελένσκι: “Το κακό επέστρεψε”

Ο Ουκρανός πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκι δήλωσε την Κυριακή ότι το κακό επέστρεψε στην Ουκρανία εκφωνώντας μια συγκινητική ομιλία με την ευκαιρία της Ημέρας της Νίκης, όταν η Ευρώπη γιορτάζει την παράδοση της ναζιστικής Γερμανίας στους Συμμάχους που σηματοδότησε το τέλος του Β’ Παγκόσμιου Πολέμου.

Η ζωή για την οποία πολέμησαν οι στρατιώτες σε αυτό τον πόλεμο τερματίστηκε στις 24 Φεβρουαρίου, όταν οι ρωσικές δυνάμεις εισέβαλαν στην Ουκρανία, τόνισε ο Ζελένσκι σε διάγγελμά του μέσω βίντεο.

“Το κακό επέστρεψε. Ξανά!”, τόνισε. “Σε διαφορετική μορφή, με διαφορετικά συνθήματα, αλλά με τον ίδιο σκοπό”.

Ωστόσο ο Ουκρανός πρόεδρος εκτίμησε ότι η χώρα του και οι σύμμαχοί της θα νικήσουν.

“Κανένα κακό δεν μπορεί να ξεφύγει από τις ευθύνες, δεν μπορεί να κρυφτεί σε ένα υπόγειο καταφύγιο”, υπογράμμισε.

Ο Αδόλφος Χίτλερ πέρασε τις τελευταίες ημέρες της ζωής του κρυμμένος σε υπόγειο καταφύγιο στο Βερολίνο όπου αυτοκτόνησε τις τελευταίες ημέρες του πολέμου.

Πούτιν: “Όπως το 1945, η νίκη θα είναι δική μας”

Ο πρόεδρος της Ρωσίας Βλαντίμιρ Πούτιν διαβεβαίωσε πως «όπως το 1945, η νίκη θα είναι δική μας», κάνοντας σειρά συγκρίσεων μεταξύ του Β΄ Παγκοσμίου Πολέμου με τη σύρραξη στην Ουκρανία, στις ευχές του για την 8η Μαΐου, μεταδίδει το Γαλλικό Πρακτορείο Ειδήσεων.

«Σήμερα, οι στρατιωτικοί μας, όπως οι πρόγονοί τους, μάχονται στήθος με στήθος για την απελευθέρωση των πάτριων εδαφών τους από τη ναζιστική βρωμιά, με την πεποίθηση πως, όπως το 1945, η νίκη θα είναι δική μας», είπε ο Πούτιν στις ευχές που απηύθυνε σήμερα στις χώρες του πρώην σοβιετικού μπλοκ, όπως και στις αυτονομιστικές περιοχές της ανατολικής Ουκρανίας.

«Σήμερα, το κοινό καθήκον είναι να εμποδίσουμε την αναγέννηση του ναζισμού, ο οποίος προκάλεσε τόσα δεινά στους λαούς διαφορετικών χωρών», συμπλήρωσε, εκφράζοντας την ελπίδα ότι «οι νέες γενιές θα είναι αντάξιες της μνήμης των πατέρων και των παππούδων τους».

Στις ευχές του, ο Βλαντίμιρ Πούτιν έκανε αναφορά όχι μονάχα στους στρατιώτες, αλλά επίσης στους πολίτες «του εσωτερικού μετώπου», που «συνέτριψαν τον ναζισμό με αντίτιμο αναρίθμητες θυσίες».

«Δυστυχώς, σήμερα, ο ναζισμός σήκωσε ξανά κεφάλι», σημείωσε ο Ρώσος πρόεδρος, μιλώντας προς τους Ουκρανούς. «Ιερό καθήκον μας είναι να εμποδίσουμε τους ιδεολογικούς κληρονόμους εκείνων που έχουν ηττηθεί», σε αυτό που η Μόσχα ονομάζει «τον Μεγάλο Πατριωτικό Πόλεμο», να «πάρουν την εκδίκησή τους».

Ο επικεφαλής του ρωσικού κράτους ευχήθηκε «σε όλους τους κατοίκους της Ουκρανίας ένα ειρηνικό και δίκαιο μέλλον».

Ακολουθήστε το News247.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα