Politico: Το σχέδιο της Ευρωβουλής για την αποφυγή ενός νέου Qatargate

Politico: Το σχέδιο της Ευρωβουλής για την αποφυγή ενός νέου Qatargate
Η πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου Ρομπέρτα Μέτσολα ap

Εξελίξεις στην υπόθεση του Qatargate με το Ευρωκοινοβούλιο να κάνει προσπάθειες να "οχυρωθεί" από παρόμοια σκάνδαλα στο μέλλον. Συμπληρωματική κατάθεση από την Εύα Καϊλή. Παραίτηση από υποεπιτροπή της Βελγίδας Αρενά, που φέρεται να εμπλέκεται στην υπόθεση.

Συνολικά 14 προτάσεις πρόκειται να καταθέσει όπως όλα δείχνουν η πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, Ρομπέρτα Μέτσολα προκειμένου να αποτραπεί στο μέλλον ένα νέο σκάνδαλο διαφθοράς τύπου Qatargate, το οποίο έχει προκαλέσει πολιτικούς τριγμούς στην Ευρωπαϊκή Ένωση.

Η επικεφαλής του ΕΚ πρόκειται να καταθέσει τις προτάσεις της αύριο, Πέμπτη (12/01) σε μία κεκλεισμένων των θυρών συνάντηση με τους επικεφαλής των εννέα πολιτικών ομάδων της Ευρωβουλής, με το Politico να αναφέρει ενδεικτικά πως μεταξύ των προτάσεων είναι η προσωρινή απαγόρευση του λόμπινγκ για τους ευρωβουλευτές, για δύο χρόνια μετά το τέλος της θητείας τους, η απαγόρευση των ανεπίσημων ομάδων φιλίας των ευρωβουλευτών με χώρες εκτός ΕΕ και η παροχή στοιχείων σχετικά με άλλες πηγές εισοδήματός τους.

Επίσης, το σχέδιο των 14 σημείων της Μέτσολα, θα υποχρεώνει οποιονδήποτε εισέρχεται στις δύο έδρες του Κοινοβουλίου στις Βρυξέλλες και στο Στρασβούργο να δηλώσει ποιον ή ποιους συναντά καθώς και όσοι εργάζονται ως βοηθοί ευρωβουλευτών και οι δημόσιοι υπάλληλοι της Ευρωβουλής δεν θα επιτρέπεται να έχουν παράλληλα διευθυντικές θέσεις σε ΜΚΟ.

Σύμφωνα με το Politico, πολλές από τις προτάσεις αυτές αποτελούν γρήγορες λύσεις που -υπό την προϋπόθεση ότι τυγχάνουν της υποστήριξης των ευρωβουλευτών- μπορούν να εφαρμοστούν μέσα σε λίγους κιόλας μήνες. Το σχέδιο της Μέτσολα περιγράφει τα μέτρα μάλιστα ως τα «πρώτα βήματα».

Η πρωταρχική ιδέα της Ρομπέρτα Μέτσολα είναι να δημιουργήσει ένα πλέγμα απαιτήσεων που αν και ποτέ δεν είναι 100% αλάνθαστες, θα μπορούσαν να μειώσουν τις πιθανότητες να συμβεί ξανά στο μέλλον ένα παρόμοιο σκάνδαλο.

“Σίγουρα θα γίνει πιο δύσκολο. Μπορούμε να βάλουμε άμμο στα γρανάζια”, είπε πηγή που προέρχεται από το ΕΚ και την οποία επικαλείται το Politico, περιγράφοντας μάλιστα τις μεταρρυθμίσεις ως “τη μεγαλύτερη αναδιάρθρωση του Κοινοβουλίου σε μια γενιά“.

Συμπληρωματική κατάθεση από την Εύα Καϊλή

Ενώπιον των βελγικών ανακριτικών αρχών βρέθηκε σήμερα η Εύα Καϊλή, παρά τις πληροφορίες που ήθελαν να αναβάλλεται επ’ αόριστον η συμπληρωματική απολογία της, καταθέτοντας για την ενδεχόμενη εμπλοκή της στο σκάνδαλο Qatargate.

Η κατάθεση της Εύας Καϊλή φαίνεται πως διήρκεσε δύο με τρεις ώρες, μέσα στις οποίες η ευρωβουλεύτρια κλήθηκε να δώσει ξανά εξηγήσεις, χωρίς ωστόσο να έχει γίνει γνωστό το περιεχόμενο αυτής της κατάθεσης.

Ενώπιον του ανακριτή βρέθηκαν επίσης σήμερα και ο πατέρας της Εύας Καιλή και η σύζυγός του, προκειμένου να δώσουν συμπληρωματικά στοιχεία για τη μέρα που ο Αλέξανδρος Καιλής συνελήφθη με μία βαλίτσα η οποία είχε μέσα μισό εκατομμύριο ευρώ.

Στις 19 Ιανουαρίου υπενθυμίζεται πως θα πραγματοποιηθεί η ακρόαση που θα κρίνει την αποφυλάκιση ή όχι της Εύας Καϊλή.

Μαρί Αρενά: Παραιτήθηκε από την προεδρία της υποεπιτροπής Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων

Η βελγίδα ευρωβουλευτής από το κόμμα των Σοσιαλιστών, Μαρί Αρενά, παραιτήθηκε σήμερα από την προεδρία της υποεπιτροπής για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, όπως μεταδίδει το βελγικό πρακτορείο Belga.

Η Μαρί Αρενά δήλωσε σήμερα ότι αποφάσισε να αποχωρήσει οριστικά από την προεδρία της επιτροπής, ενώ είχε ήδη αποσυρθεί από τα καθήκοντά της στις αρχές Δεκεμβρίου, μετά τις αποκαλύψεις για το σκάνδαλο διαφθοράς από το Κατάρ και το Μαρόκο.

Σε αντίθεση με τον συνάδελφό της, τον βέλγο σοσιαλιστή ευρωβουλευτή Μαρκ Ταραμπέλα, οι βελγικές αρχές δεν αιτήθηκαν την άρση της βουλευτικής ασυλίας της Μαρί Αρενά από το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο. «Οι βελγικές αρχές δεν ζήτησαν την άρση της βουλευτικής ασυλίας μου, ενώ ούτε το γραφείο μου ούτε το σπίτι μου έχουν ερευνηθεί και δεν έχω ανακριθεί με κανέναν τρόπο από τη δικαιοσύνη», δήλωσε η Μαρί Αρενά στο πρακτορείο Belga.

Η βελγίδα ευρωβουλευτής δεν κατηγορείται για διαφθορά, ωστόσο το όνομά αναφέρεται τακτικά στα βελγικά μέσα ενημέρωσης, κυρίως λόγω των στενών επαφών που διατηρούσε με τον ιταλό πρώην ευρωβουλευτή Αντόνιο Παντσέρι, ο οποίος είναι προφυλακισμένος με την κατηγορία του οργανωμένου εγκλήματος, της διαφθοράς και του ξεπλύματος μαύρου χρήματος.

Σύμφωνα με σημερινό δημοσίευμα του Politico, η Μαρί Αρενά παραδέχτηκε ότι η κυβέρνηση του Κατάρ της παρείχε το ταξίδι και τη διαμονή της στη Ντόχα, τον Μάιο του 2022, ενώ η ίδια παρέλειψε να ενημερώσει για λόγους διαφάνειας, την αρμόδια υπηρεσία της Ευρωβουλής. Στο ταξίδι της αυτό στη Ντόχα, η Αρενά συμμετείχε σε συνέδριο για τα ανθρώπινα δικαιώματα που πραγματοποιήθηκε από την Εθνική Επιτροπή Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων του Κατάρ, με τίτλο «Η Ευρωπαϊκή Ένωση και τα Ανθρώπινα Δικαιώματα».

Ένας άλλος παρευρισκόμενος ήταν ο κατηγορούμενος και προφυλακισθείς για την υπόθεση Qatargate, Νικολό Φιγκά Ταλαμάνγκα, του οποίου το ταξίδι και τη διαμονή παρείχε επίσης το Κατάρ.

Η «φιλική σχέση» της υποεπιτροπής Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων με το Κατάρ δεν ξεκίνησε τον περασμένο Μάιο, τονίζει το Politico. Στην πραγματικότητα, πηγαίνει πίσω στην εποχή που ο Παντσέρι ήταν πρόεδρός της επιτροπής (από το 2017 ως το 2019), κατά την οποία έκανε ειδική συμφωνία με το Κατάρ. Η Μαρί Αρενά τον διαδέχθηκε στην προεδρία της επιτροπής, όταν ο Παντσέρι αποχώρησε από τα καθήκοντά του.

Ακολουθήστε το News247.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα