Πολωνία: Κρατικό διυλιστήριο πετρελαίου αγοράζει ΜΜΕ – Φόβοι για την ελευθεροτυπία

Πολωνία: Κρατικό διυλιστήριο πετρελαίου αγοράζει ΜΜΕ – Φόβοι για την ελευθεροτυπία
Διαδηλωτές υπέρ της αντιπολίτευσης της Λευκορωσίας φορούν μάσκα για τον κορονοϊό με το σύμβολο της διαμαρτυρίας των αντι-κυβερνητικών γυναικών, Βαρσοβία, 4 Δεκεμβρίου 2020. AP

Θύελλα αντιδράσεων έχει προκαλέσει στην Πολωνία, η εξαγορά μεγάλου ιδιωτικού ομίλου ΜΜΕ από κρατικό διυλιστήριο πετρελαίου. Για "σκοτεινή μέρα" κάνει λόγο η αντιπολίτευση.

Η κρατική εταιρεία πετρελαίου της Πολωνίας, PKN Orlen, ανακοίνωσε τη Δευτέρα ότι αγοράζει την Polska Press, ένα μεγάλο ιδιωτικό όμιλο μέσων ενημέρωσης που βρίσκεται επί του παρόντος υπό γερμανικό έλεγχο και κατέχει ένα μεγάλο εύρος ημερήσιων και εβδομαδιαίων εφημερίδων στη χώρα.

Οι επικριτές της δεξιάς κυβέρνησης το χαρακτήρισαν μια σκοτεινή ημέρα για την ελευθερία των μέσων ενημέρωσης, δεδομένου ότι ουσιαστικά η κυβέρνηση καταλαμβάνει τον έλεγχο ενός σημαντικού εκδότη ανεξάρτητων ειδήσεων, σύμφωνα με το euronews.

Η εξαγορά του ομίλου μέσων ενημέρωσης έρχεται να επικυρώσει πως τα δημοκρατικά πρότυπα στη χώρα εξασθενούν, όπως και σε άλλους τομείς, με διάβρωση της δικαστικής ανεξαρτησίας, αφού ένα δικαστήριο “σφίγγει” έναν ήδη περιοριστικό νόμο περί άμβλωσης.

Δεν υπήρξε άμεσο σχόλιο από την κυβέρνηση, αλλά η κίνηση είναι συνεπής με την προσπάθεια του Κατσίνσκι, ηγέτη του εθνικιστικού κυβερνώντος κόμματος της Πολωνίας, να μειώσει την ξένη ιδιοκτησία των μέσων ενημέρωσης στην Πολωνία.

«Τα μέσα ενημέρωσης στην Πολωνία πρέπει να είναι Πολωνικά», είπε ο Κατσίνσκι αυτό το καλοκαίρι.

Ο Διευθύνων Σύμβουλος της εταιρείας, ανακοίνωσε ότι η Orlen αγοράζει την Polska Press από τον τρέχοντα ιδιοκτήτη της, τη γερμανική Verlagsgruppe Passau. Η Orlen είναι διυλιστήριο πετρελαίου και ιδιοκτήτης μιας αλυσίδας βενζινάδικων, η οποία από εδώ και στο εξής συμμετέχει στον τομέα των ΜΜΕ, αναλαμβάνοντας τον έλεγχο ενός από τα μεγαλύτερα μέσα της χώρας.

Ο Jan Mosinski, νομοθέτης του κυβερνώντος κόμματος, δήλωσε ότι είναι θεμιτό η εκδοτική εταιρεία να ελέγχεται από το πολωνικό κράτος, υποστηρίζοντας ότι οι ειδήσεις που προωθούσε ο Γερμανός ιδιοκτήτης σήμαινε ότι οι αναγνώστες σε μικρές πόλεις “υποβλήθηκαν σε μια αφήγηση που συχνά ήταν ακατάλληλη”.

Ευρωπαίοι δημοσιογράφοι εργάζονται σε όλο και περισσότερο έντονο κλίμα φόβου. Οι επικριτές του κόμματος και η δικαιοσύνη φοβούνται ότι η αλλαγή ιδιοκτησίας θα καταστήσει ακόμη πιο δύσκολη την εκλογή οποιασδήποτε άλλης κυβέρνησης.

Αποτελεί ένα μεγάλο πλήγμα στην ελευθερία των μέσων ενημέρωσης, αφού το κυβερνών κόμμα έχει ήδη μετατρέψει την κρατική τηλεόραση, το ραδιόφωνο και άλλα δημόσια μέσα ενημέρωσης σε κομματικά φερέφωνα που χρησιμοποιούνται για να επαινέσουν την κυβέρνηση και να υποτιμήσουν τους αντιπάλους της.

Διαβάστε τις Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο, με την αξιοπιστία και την εγκυρότητα του News247.gr.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα