Πολωνία: Πολιτική ηγεσία και ακροδεξιοί μαζί στην πορεία για την Ημέρα της Ανεξαρτησίας

Πολωνία: Πολιτική ηγεσία και ακροδεξιοί μαζί στην πορεία για την Ημέρα της Ανεξαρτησίας
Διαδηλωτές με φωτοβολίδες κατά τη διάρκεια της πορείας για την Ημέρα της Ανεξαρτησίας AP

Λίγα μέτρα πίσω από τον πρόεδρο και τον πρωθυπουργό της χώρας, ήταν ακροδεξιοί με αναμμένες φωτοβολίδες στα χέρια και σημαίες εθνικιστικών οργανώσεων.

Αναταράξεις τόσο στο εσωτερικό της Πολωνίας όσο και στο εξωτερικό έχει προκαλέσει η κίνηση της πολιτικής ηγεσίας της χώρας να συμμετάσχει την Κυριακή στην πορεία για την Ημέρα της Ανεξαρτησίας μαζί με μέλη εθνικιστικών οργανώσεων.

Περίπου 200.000 άνθρωποι έδωσαν το παρών στην πορεία στη Βαρσοβία, με την οποία τιμάται η 100η επέτειος της ανεξαρτητοποίησης της Πολωνίας, στο τέλος του Α΄ Παγκοσμίου πολέμου.

Την τελευταία 10ετία οι εθνικιστικές οργανώσεις διοργανώνουν πορείες για την συγκεκριμένη μέρα στις 11 Νοεμβρίου κατά τις οποίες κυριαρχούν τα ρατσιστικά συνθήματα ενώ ενίοτε γίνονται και επεισόδια.

Οι αξιωματούχοι ήθελαν να γίνει μία, με επικεφαλής την κυβέρνηση, πορεία την Κυριακή αλλά οι διαπραγματεύσεις δεν είχαν αποτέλεσμα, καθώς οι εθνικιστές δεν ήταν διατεθειμένοι να μην σηκώσουν τα πανό τους. Το βράδυ της Παρασκευής, ωστόσο, επήλθε συμφωνία.

Ο πρόεδρος Αντρέι Ντούντα, ο πρωθυπουργός Ματέους Μοραβιέτσκι και ο αρχηγός του συντηρητικού κυβερνώντος κόμματος, Γιάροσλαβ Κατσίνσκι συμμετείχαν στην πορεία μαζί με ένα γκρουπ με επικεφαλής στρατιώτες, με μια μεγάλη σημεία που έγραφε: “Για εσένα Πολωνία”.

Λίγα μέτρα πιο πίσω ήταν οι εθνικιστές, πολλοί από τους οποίους κράταγαν αναμμένες φωτοβολίδες, σημαίες της χώρας ενώ υπήρχαν και κάποιοι που έφεραν άλλα σύμβολα, μεταξύ των οποίων η σημαία του Εθνικού Ριζοσπαστικού Καταυλισμού, μίας ακροδεξιάς ομάδας, που ήταν εκ των βασικών διοργανωτών της πορείας. Εθεάθησαν, επίσης, σημαίες της Φόρτσα Νουόβα, μιας ιταλικής οργάνωσης, ο αρχηγός της οποίας Ρομπέρτο Φιόρε περιγράφει τον εαυτό του ως φασιστή.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα