Πολωνία: Σύγκρουση φον ντερ Λάιεν – Μοραβιέτσκι στο Ευρωκοινοβούλιο – “Δεν εκβιαζόμαστε”

Πολωνία: Σύγκρουση φον ντερ Λάιεν – Μοραβιέτσκι στο Ευρωκοινοβούλιο – “Δεν εκβιαζόμαστε”
Η Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν 2021 Ronald Wittek / Associated Press

Την ανησυχία της για την απόφαση του Συνταγματικού Δικαστηρίου της Πολωνίας που θέτει σε αμφισβήτηση την υπεροχή του ευρωπαϊκού έναντι των εθνικών δικαίων εξέφρασε η πρόεδρος της Κομισιόν. Για εκβιασμό έκανε λόγο ο Πολωνός Πρωθυπουργός.

Η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν προειδοποίησε σήμερα από το Στρασβούργο ότι θα ενεργήσει για την υπεράσπιση των “κοινών αξιών” της Ευρωπαϊκής Ένωσης, μετά την απόφαση του Συνταγματικού Δικαστηρίου της Πολωνίας που θέτει σε αμφισβήτηση την υπεροχή του ευρωπαϊκού έναντι των εθνικών δικαίων.

“Δεν θα επιτρέψουμε να τεθούν σε κίνδυνο οι κοινές μας αξίες”, δήλωσε η πρόεδρος της Κομισιόν ενώπιον του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου παρουσία του πρωθυπουργού της Πολωνίας Ματέους Μοραβιέτσκι.

Η Κομισιόν αξιολογεί προσεκτικά την πρόσφατη απόφαση του Πολωνικού Συνταγματικού Δικαστηρίου. Ωστόσο, μπορώ ήδη να πω ότι ανησυχώ βαθιά. Αυτή η απόφαση θέτει υπό αμφισβήτηση τα θεμέλια για την ενότητα της Ευρωπαϊκής έννομης τάξης‘, προσέθεσε”.

Από την πλευρά της, η Πολωνία απέρριψε τις προειδοποιήσεις της περί παραβίασης των ευρωπαϊκών αρχών κάνοντας λόγο για “εκβιασμό” δια στόματος του πολωνού πρωθυπουργού Ματέους Μοραβιέτσι ο οποίος δήλωσε ενώπιον του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου ότι το Σύνταγμα παραμένει “ο υπέρτατος νόμος” για την Βαρσοβία.

Απορρίπτω την γλώσσα αυτή των απειλών και του καταναγκασμού. Ο εκβιασμός εξελίσσεται σε συνήθη μέθοδο για ορισμένα κράτη μέλη, δεν βρίσκεται εκεί η βάση της δημοκρατίας”, δήλωσε ο πολωνός πρωθυπουργός για να δικαιολογήσει την απόφαση του Συνταγματικού Δικαστηρίου της χώρας του που αμφισβήτησε την υπεροχή του ευρωπαϊκού έναντι των εθνικών δικαίων.

Οι Πολωνοί βλέπουν θετικά την ΕΕ

Την ίδια ώρα πάντως, ένα μεγάλο ποσοστό των Πολωνών πολιτών δηλώνουν πως επιθυμούν την παραμονή της χώρας τους στην Ευρωζώνη, την οποία βλέπουν θετικά, μαζί φυσικά με το γεγονός ότι η Πολωνία αποτελεί κράτος-μέλος της.

Συγκεκριμένα, σύμφωνα με το Ευρωβαρόμετρο του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, το 71% των Πολωνών έχουν καλή εικόνα για την ΕΕ, με μόλις το 12% των ερωτηθέντων να απαντά πως βλέπει αρνητικά την Ευρωπαϊκή Ένωση.

Αντίστοιχο είναι και το ποσοστό (70%) των Πολωνών που συμφωνούν με τη συμμετοχή της χώρας τους στην ΕΕ, σε αντίθεση με το 8% που θεωρούν το γεγονός “κακό” για τη χώρα τους.

Αξιοσημείωτο επίσης είναι το 59% που αντιστοιχεί στις απαντήσεις “σχετικά κακό και πολύ κακό” αναφορικά με το νομικό σύστημα της Πολωνίας,

Όλα αυτά τη στιγμή που, τέλος, το 72% των πολιτών της Πολωνίας συμφωνούν πως η ΕΕ θα πρέπει να χρηματοδοτεί μόνο τα κράτη-μέλη που σέβονται και εφαρμόζουν τις αξίες του κράτους δικαίου.

Ακολουθήστε το News247.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα