Πόποσκι: ΜΚΟ και διακινητές μεταναστών θέλουν να επωφεληθούν από την Ειδομένη

default image

Ευθύνες σε μη κυβερνητικές οργανώσεις και διακινητές μεταναστών ρίχνει και ο υπουργός εξωτερικών της ΠΓΔΜ. Λύση του προσφυγικού σε ευρωπαϊκό επίπεδο ζητά ο ίδιος

Σε μη κυβερνητικές οργανώσεις και κυκλώματα διακινητών για την μαζική είσοδο, χθες, προσφύγων και μεταναστών στο έδαφος της ΠΓΔΜ, από την συνοριακή γραμμή με την Ελλάδα, επέρριψε τις ευθύνες ο υπουργός Εξωτερικών της ΠΓΔΜ Νίκολα Πόποσκι.

«Είναι προφανές ότι υπάρχουν μη κυβερνητικές οργανώσεις και διακινητές μεταναστών που θέλουν να επωφεληθούν από μία τέτοια κατάσταση. Σε κάθε περίπτωση, δεν πρέπει οι αρχές της όποιας χώρας σε αυτή τη μεταναστευτική διαδρομή να μένουν απλοί παρατηρητές ενός τέτοιου φαινομένου» ανέφερε ο κ.Πόποσκι, σε συνέντευξή του στον τηλεοπτικό σταθμό των Σκοπίων, «Σίτελ».

Η απάντηση πρέπει να δοθεί σε ευρωπαϊκό επίπεδο

 

Ο κ.Πόποσκι σημείωσε ότι η χώρα του εντατικοποιεί τις επαφές με τους εταίρους της στην ΕΕ και με τις ελληνικές αρχές, επειδή ο κοινός σκοπός είναι να μην αποτελέσει το χθεσινό περιστατικό αιτία για μετάθεση ευθυνών.

«Πρέπει να εστιάσουμε στην αποφυγή του σοβαρού κινδύνου να ξεκινήσει μία νέα φάση της μεταναστευτικής κρίσης, με τη δημιουργία ενός ανταγωνισμού για το πόσοι μετανάστες θα διακινηθούν παράνομα από μία συνοριακή γραμμή σε μία άλλη. Η απάντηση θα πρέπει να αποφασιστεί σε ευρωπαϊκό επίπεδο» πρόσθεσε ο κ.Πόποσκι.

Ακόμη, ο υπουργός Εξωτερικών της ΠΓΔΜ σημείωσε ότι «το καλύτερο μήνυμα που μπορεί να σταλεί αυτή τη στιγμή είναι να σταματήσει η πρακτική να έρχονται επιπλέον μετανάστες, που εγκαθίστανται σε σκηνές στην ίδια τη συνοριακή γραμμή» και πρόσθεσε ότι «εάν συμβεί αυτό, θα μειωθεί πραγματικά ο κίνδυνος επανάληψης παρόμοιων περιστατικών στο μέλλον».

Κανείς δεν λέει  τι απέγιναν οι πρόσφυγες

Παρόλα αυτά, ούτε ο Σκοπιανός υπουργός διευκρίνισε τι συνέβη με τους πρόσφυγες που πέρασαν τη Δευτέρα τα σύνορα.  Η Ελληνική Αστυνομία αναφέρεται στο περιστατικό των 1.500 περίπου προσφύγων και μεταναστών που αποφάσισαν να περάσουν σε έδαφος της ΠΓΔΜ από άλλο σημείο, πλην της Ειδομένης, το βράδυ της Καθαράς Δευτέρας, γεγονός που προκάλεσε εντάσεις ανάμεσα στις δύο χώρες και ανακοινώσεις επί ανακοινώσεων για το κατά πόσο αυτοί οι άνθρωποι επέστρεψαν δια της βίας από στρατιώτες της γειτονικής χώρας στην Ειδομένη ή όχι.

Σύμφωνα με τα όσα αναφέρει η ΕΛ.ΑΣ. περίπου 200 πρόσφυγες και μετανάστες από τους τελευταίους που επιχείρησαν το βράδυ της Δευτέρας να περάσουν το χείμαρρο και να βρεθούν σε έδαφος της ΠΓΔΜ εμποδίστηκαν από άνδρες του στρατού και έτσι επέστρεψαν άμεσα σε ελληνικό έδαφος και γύρισαν πεζή στην Ειδομένη.

Πηγή: ΑΠΕ/φωτο Sooc

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα