‘Πόρτα’ Πούτιν σε Ολάντ

default image

Ο Ρώσος πρόεδρος ακύρωσε την προγραμματισμένη επίσκεψη του στο Παρίσι, αναδεικνύοντας την ένταση μεταξύ των δύο χωρών με επίκεντρο το συριακό μέτωπο. Η προσπάθεια υποβάθμισης της επίσκεψης Πούτιν από τη γαλλική διπλωματία, έφερε τη μετωπική σύγκρουση

Ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν δεν θα έλθει στο Παρίσι την ερχόμενη εβδομάδα αφού αρνήθηκε να συναντήσει τον πρόεδρο Φρανσουά Ολάντ για να συζητήσουν μόνο για τη Συρία, δήλωσε σήμερα πηγή της γαλλικής προεδρίας. Ο Πούτιν προλαβαίνει έτσι τις εξελίξεις σε επίπεδο εντυπώσεων, αδειάζοντας το Γάλλο πρόεδρο, καθώς ο Φρανσουά Ολάντ είχε δηλώσει πως παραμένει επιφυλακτικός σε ότι αφορά την επικείμενη επίσκεψη, με αφορμή τη στάση της Μόσχας στη Συρία και τη στήριξη του Άσαντ.

“Υπήρξαν επαφές ανάμεσα στο Κρεμλίνο και στο τα Ηλύσια σήμερα το πρωί προκειμένου να προταθεί στον Πούτιν να πραγματοποιήσει μια επίσκεψη εργασίας με θέμα τη Συρία, αλλά να αποκλεισθούν όλες οι άλλες εκδηλώσεις στις οποίες θα μπορούσε να συμμετάσχει ο πρόεδρος Ολάντ”, ανέφερε η πηγή. “Απαντώντας στην πρόταση αυτή, η Ρωσία δήλωσε απλώς ότι επιθυμεί να αναβάλει την επίσκεψη που είχε προγραμματιστεί για τις 19 Οκτωβρίου”.

Υπήρξαν επαφές ανάμεσα στο Κρεμλίνο και στο τα Ηλύσια σήμερα το πρωί προκειμένου να προταθεί στον Πούτιν να πραγματοποιήσει μια επίσκεψη εργασίας με θέμα τη Συρία

Ενώ η γαλλική Le Figaro κάνει λόγο για “αναβολή”, το ρωσικό μέσο Russia Today αναφέρει πως πρόκειται για “ακύρωση” της επίσκεψης. Μάλιστα από την πλευρά της Μόσχας κάνουν λόγο για ένταση που προκλήθηκε έπειτα από το γαλλικό βέτο στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ, στην συμφωνία επίλυσης για τη Συρία.

Άλλωστε και το Reuters, επικαλούμενο γαλλικές πηγές ανέφεραν πως το Παρίσι επιχείρησε να υποβαθμίσει την επίσκεψη σε ένα απλό γεύμα εργασίας με θέμα τη Συρία, ακυρώνοντας όλες τις υπόλοιπες εκδηλώσεις και συναντήσεις. Η Μόσχα δήλωνε τη διαφωνία της στην επιχειρούμενη συμφωνία, αφού όπως έλεγε οι αντάρτες του Al Nustra, που ελέγχουν μεγάλο μέρος της περιοχής στο Χαλέπι, θα προστατεύονταν υπό το πέπλο της “ανθρωπιστικής βοήθειας”.

Το Κρεμλίνο παρέπεμψε πάντως στη γαλλική πλευρά όταν ερωτήθη για τους λόγους που άλλαξε το περιεχόμενο της επίσκεψης στο Παρίσι.

Η προγραμματισμένη επίσκεψη που ακυρώθηκε

Ο Ρώσος ηγέτης επρόκειτο να εγκαινιάσει έναν καινούριο ρωσικό ορθόδοξο καθεδρικό ναό και να επισκεφθεί μια έκθεση ρωσικής τέχνης στη γαλλική πρωτεύουσα. Ο Γάλλος υπουργός Εξωτερικών δήλωσε τη Δευτέρα πως Γάλλοι διπλωμάτες εργάζονται προκειμένου να βρουν έναν τρόπο ώστε ο εισαγγελέας του Διεθνούς Ποινικού Δικαστηρίου να ξεκινήσει έρευνα για εγκλήματα πολέμου που, όπως είπε, διέπραξαν οι συριακές και ρωσικές δυνάμεις στο ανατολικό Χαλέπι.

Διπλωμάτες έχουν πει επίσης πως το Παρίσι ηγείται των συζητήσεων για ενδεχόμενη επιβολή νέων κυρώσεων της Ευρωπαϊκής Ένωσης στη Ρωσία ειδικά για τη Συρία, όπου η Μόσχα υποστηρίζει τον πρόεδρο Μπασάρ αλ-Άσαντ στον πόλεμο που μαίνεται από το 2011.

Είναι απαραίτητο να έχουμε διάλογο με τη Ρωσία, αλλά πρέπει να είναι ειλικρινής και συνεκτικός, αλλιώς δεν χρειάζεται

“Είναι απαραίτητο να έχουμε διάλογο με τη Ρωσία, αλλά πρέπει να είναι ειλικρινής και συνεκτικός, αλλιώς δεν χρειάζεται. Είμαι έτοιμος να συναντήσω τον Ρώσο πρόεδρο εφόσον μπορούμε να σημειώσουμε πρόοδο στην ειρήνη” είπε ο Γάλλος Πρόεδρος μετά την είδηση της ακύρωσης της επίσκεψης.

Αν ο πρόεδρος της Δημοκρατίας αποφασίσει να δεχτεί τελικά το Ρώσο πρόεδρο, αυτό δεν θα γίνει για τους τύπους, αλλά για να του πει αλήθειες

Νωρίτερα σήμερα, ο Ρώσος πρεσβευτής στη Γαλλία Αλεξάντρ Ορλόφ είχε δηλώσει πως ο Πούτιν εξακολουθεί να θέλει να έλθει στη Γαλλία στις 19 Οκτωβρίου. “Βέβαια εξακολουθεί να θέλει να έλθει στο Παρίσι”, δήλωσε ο Αλεξάντρ Ορλόφ στον ραδιοφωνικό σταθμό Europe 1. “Νομίζω πως ο διάλογος πρέπει να συνεχιστεί και είμαστε εδώ για να μιλάμε ειδικά σε δύσκολες στιγμές”. Ο ίδιος είχε δηλώσει πως ο Ολάντ θα έλεγε αλήθειες στον Ρώσο ομόλογό του και μάλιστα ανέφερε: “Αν ο πρόεδρος της Δημοκρατίας αποφασίσει να δεχτεί τελικά το Ρώσο πρόεδρο, αυτό δεν θα γίνει για τους τύπους, αλλά για να του πει αλήθειες, ώστε να εξέλθει η Συρία από το αδιέξοδο και να κρούσει τον κώδωνα του κινδύνου στη Μόσχα πως ετοιμάζεται να δεσμευθεί σε έναν πολύ επικίνδυνο δρόμο”.

ΜΕ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ ΑΠΟ ΑΠΕ/ RT/ LE FIGARO

 

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα