Πορτογαλία – Εκλογές: Ο κεντροδεξιός συνασπισμός κέρδισε χωρίς αυτοδυναμία

default image

Νικητής των πορτογαλικών βουλευτικών εκλογών αναδείχθηκε ο Πέντρο Πάσος Κοέλιο, που παρόλο που δεν κατάφερε να κερδίσει την αυτοδυναμία δηλώνει έτοιμος να σχηματίσει κυβέρνηση, με την αντιπολίτευση να αποδέχεται την ήττα της

Ο πρωθυπουργός της Πορτογαλίας, Πέντρο Πάσος Κοέλιο, είπε χθες ότι ήταν έτοιμος να σχηματίσει νέα κυβέρνηση μετά τη νίκη της συμμαχίας τους που κέρδισε μεν τις εκλογές αλλά χωρίς αυτοδυναμία.

“Θα πούμε στον πρόεδρο ότι η πολιτική δύναμη που κέρδισε τις περισσότερες ψήφους είναι έτοιμη να σχηματίσει κυβέρνηση,” είπε ο Πάσος Κοέλιο σε τηλεοπτικό μήνυμα. “Δεν επιτύχαμε πλειοψηφία στη βουλή,” είπε.

Σύμφωνα με τα επίσημα αποτελέσματα, ο κυβερνητικός συνασπισμός εξασφάλισε άνετο προβάδισμα αλλά έχασε την απόλυτη πλειοψηφία στο κοινοβούλιο.

Ο κυβερνητικός συνασπισμός του πρωθυπουργού Πέντρο Πάσος Κοέλιο βρίσκεται στην εξουσία από το 2011.

Ο ηγέτης της αξιωματικής αντιπολίτευσης, σοσιαλιστής Αντόνιο Κόστα, αποδέχθηκε την ήττα του κόμματός του στις βουλευτικές εκλογές της Πορτογαλίας τη Κυριακή μετά τις ενδείξεις των exit poll και καταμέτρηση του 80% των ψηφοδελτίων που έδωσαν το προβάδισμα στον κεντροδεξιό συνασπισμό.

“Θέλω να συγχαρώ (τον πρωθυπουργό Πέντρο) Πάσος Κοέλιο και (αναπληρωτή πρωθυπουργό) Πάουλο Πόρτας,” είπε χθες. “Το Σοσιαλιστικό Κόμμα δεν πέτυχε τους στόχους του.”

Σύμφωνα με τα επίσημα αποτελέσματα στο 80% των εκλογικών περιφερειών, ο κυβερνητικός συνασπισμός εξασφάλισε άνετο προβάδισμα αλλά κινδυνεύει να χάσει την απόλυτη πλειοψηφία στο κοινοβούλιο.

Ο κυβερνητικός συνασπισμός του πρωθυπουργού Πέντρο Πάσος Κοέλιο, που βρίσκεται στην εξουσία από το 2011, εξασφαλίζει το 40,04% των ψήφων, έναντι του Σοσιαλιστικού Κόμματος που εξασφαλίζει το 31,65%, σύμφωνα με τα μέχρι στιγμής αποτελέσματα.

Το Μπλοκ της Αριστεράς εξασφαλίζει το 9,44% των ψήφων και η συμμαχία του Κομμουνιστικού Κόμματος με τους Πράσινους το 7,63%.

(Πηγή: ΑΠΕ)

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα