Πορτογαλία: “Μαύρη” υποδοχή για τη Μέρκελ

default image

Πως αντέδρασαν οι Πορτογάλοι κατά τη διάρκεια της επίσκεψης της Γερμανίδας Καγκελαρίου (Pics + Vid)

Στα μαύρα ντύθηκαν οι Πορτογάλοι διαδηλωτές για να υποδεχτούν συμβολικά τη Γερμανίδα Καγκελάριο.

Οι Πορτογάλοι διαδηλωτές που αντέδρασαν στα μέτρα λιτότητας έντυσαν τα αγάλματα της Λισαβόνας στα μαύρα, ενώ και οι ίδιοι φορούσαν πένθιμα ρούχα, “υποδεχόμενοι” την Καγκελάριο της Γερμανίας Άνγκελα Μέρκελ κατά την επίσκεψή της το μεσημέρι της Δευτέρας στη Λισαβόνα. 

Τοπική επιχειρηματική εφημερίδα κατηγόρησε, μάλιστα, τη Μέρκελ για πολιτικές “Φρανκενστάιν” που οδηγούν την Πορτογαλία στη φτώχεια.

Η Γερμανίδα Καγκελάριος προσγειώθηκε στη Λισαβόνα λίγο πριν το μεσημέρι και συναντήθηκε με τον Πορτογάλο Πρωθυπουργό Πέδρου Πάσος Κοέλιο. Η Μέρκελ συναντήθηκε και με τον Πρόεδρο της Πορτογαλίας, Άνιμπαλ Καβάκο Σίλβα, όπως αναφέρουν “Τα Νέα”.

Με το σύνθημα ” Όχι στην Μέρκελ, όχι στην τρόικα” το πορτογαλικό συνδικάτο CGTP είχε καλέσει σε συγκεντρώσεις διαμαρτυρίας, μετά τις πορείες των τελευταίων ημερών για τον προϋπολογισμό και δύο ημέρες πριν την πανευρωπαϊκή απεργία της 14ης Νοεμβρίου.

Σε συνέντευξή της στην πορτογαλική τηλεόραση εν όψει της επίσκεψής της, η Μέρκελ απέκλεισε το ενδεχόμενο επαναδιαπραγμάτευσης του πορτογαλικού μνημονίου και έδωσε εύσημα για την πορεία της εφαρμογής του από την κυβέρνηση Κοέλιου.

Όταν ρωτήθηκε αν η Πορτογαλία χρειάζεται ένα νέο πακέτο διάσωσης, όπως υποστηρίζουν μερικοί οικονομολόγοι, η Μέρκελ απάντησε: “Δεν έχω αυτή την άποψη”.

Τα πορτογαλικά μέσα ενημέρωσης χαρακτηρίζουν την επίσκεψη, ως ψήφο εμπιστοσύνης στην κυβέρνηση Κοέλιο, η οποία προσπαθεί σύμφωνα με το Reuters, να κρατήσει αποστάσεις από την “πολύπαθη” Ελλάδα.

“Η Πορτογαλία τήρησε πολύ καλά τις δεσμεύσεις που έχει αναλάβει”, είπε η Μέρκελ στην πορτογαλική ραδιοτηλεόραση RTP, μια ημέρα πριν το ταξίδι της στη Λισαβόνα.

Η Μέρκελ είπε ότι οι μεταρρυθμίσεις της Πορτογαλίας θα πάρουν χρόνο, αλλά στο τέλος της διαδικασίας θα φανούν τα οφέλη, επισημαίνοντας ως παράδειγμα τις μεταρρυθμίσεις που εγκρίθηκαν από τη Γερμανία και που χρειάστηκαν πολλά χρόνια για να μεταφραστούν σε οικονομικά οφέλη.

Την προηγούμενη Τετάρτη, ομάδα 100 καλλιτεχνών και διανοούμενων ανακήρυξαν την Μέρκελ ανεπιθύμητο πρόσωπο. Σε ανοικτή επιστολή τους ανέφεραν ότι η Γερμανίδα καγκελάριος “δεν είναι ευπρόσδεκτη λόγω του χαρακτήρα της επίσκεψής της και ενώπιον της καταστροφικής οικονομικής και κοινωνικής κατάστασης στην οποία βρίσκεται η Πορτογαλία”.

Η Πορτογαλία εισήλθε στην πιο βαθιά οικονομική ύφεση από το 1970, με την οικονομία της να αναμένεται να συρρικνωθεί κατά 3%. Η ανεργία βρίσκεται σε ιστορικά υψηλά επίπεδα άνω του 15%, με τα στοιχεία να προβλέπουν περαιτέρω αύξηση το 2013.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα