Πορτογαλία: Βαριά ήττα για το κόμμα του Κοέλιο στις δημοτικές εκλογές

Πορτογαλία: Βαριά ήττα για το κόμμα του Κοέλιο στις δημοτικές εκλογές

Οι ψηφοφόροι τιμώρησαν το κυβερνών Σοσιαλδημοκρατικό Κόμμα στις τοπικές εκλογές για την λιτότητα και τους αλλεπάλληλους φόρους

Συντριπτική ήττα υπέστη το κυβερνών δεξιό Σοσιαλδημοκρατικό Κόμμα στις χθεσινές τοπικές εκλογές στην Πορτογαλία, καθώς οι ψηφοφόροι εξέφρασαν με ηχηρό τρόπο την άποψή τους για τα μέτρα αυστηρής λιτότητας που συνοδεύουν τη δανειακή σύμβαση που υπογράφηκε με την διεθνή τρόικα (ΕΕ, ΕΚΤ, ΔΝΤ) το 2011.

Οι εκλογές για την ανάδειξη 308 δημάρχων, που συνέπεσε χρονικά με την επίσκεψη του κλιμακίου των δανειστών, στην οποία αναμένεται η τρόικα να ζητήσει κι άλλες περικοπές, αποδείχθηκαν Βατερλό για τους Σοσιαλδημοκράτες, καθώς σύμφωνα με τα πρώτα αποτελέσματα που δημοσιεύθηκαν σήμερα η δύναμη που συγκέντρωσαν μόλις φθάνει το 26,5%, σχεδόν 10 μονάδες πίσω από το Σοσιαλιστικό Κόμμα της αντιπολίτευσης, που συγκεντρώνει το 36,3%.

Σημαντική άνοδο πέτυχαν οι ανεξάρτητοι υποψήφιοι, οι οποίοι ήδη έχουν εξασφαλίσει τη δημαρχία της δεύτερης μεγαλύτερης πόλης στη χώρα, το Πόρτου, όπως και του βιομηχανικού δορυφόρου του Ματουζίνιους—παραδοσιακό προπύργιο των Σοσιαλιστών.

Ενώ εκκρεμούν ακόμη τα τελικά αποτελέσματα για τις 25 από τις 308 δημαρχίες, οι Σοσιαλιστές ήδη έχουν εκλέξει 137 δημάρχους (πέντε περισσότερους από πριν), ενώ οι Σοσιαλδημοκράτες (PSD) επικρατούν σε 100 δήμους (από 137 προηγουμένως). Το χειρότερο ποσοστό σε δημοτικές εκλογές που είχαν καταγράψει οι Σοσιαλδημοκράτες ανάγεται στο 1989, οπόταν είχαν εκλέξει μόλις 114 δημάρχους.

Το συνεργαζόμενο με το PSD κόμμα CDS επικράτησε σε πέντε δημαρχίες, η συμμαχία Κομμουνιστών-Πρασίνων σε 30, ενώ εξελέγησαν και 11 ανεξάρτητοι υποψήφιοι (από επτά στην προηγούμενη αναμέτρηση).

Τα τελικά αποτελέσματα θα είναι έτοιμα αργότερα εντός της ημέρας, ενημέρωσε το υπουργείο Εσωτερικών. Η καθυστέρηση οφείλεται στο νέο σύστημα καταμέτρησης των ψήφων, έπειτα από τη συγχώνευση πολλών τοπικών δημοτικών συμβουλίων.

Ο πρωθυπουργός Πέντρου Πάσους Κουέλιου παραδέχθηκε την εκλογική κατάρρευση του κόμματός του, αποδίδοντάς την στα μέτρα λιτότητας: "γνωρίζουμε πως πάντοτε υπάρχει ένα τίμημα που πρέπει να καταβάλουμε. Όμως επίσης γνωρίζουμε πως η ατραπός αυτή θα μας δώσει τη δυνατότητα να θέσουμε τέλος στο δανειακό πρόγραμμα και να ανακτήσουμε την ευκαιρία μας για ανάπτυξη και να προσφέρουμε περισσότερη κοινωνική δικαιοσύνη κι ευημερία προς όλους".

Από την πλευρά του, ο ηγέτης των Σοσιαλιστών Αντόνιου Ζουζέ Σεγκούρου δήλωσε πως τα αποτελέσματα καταδεικνύουν "μία τεράστια βούληση για αλλαγή" μεταξύ των Πορτογάλων, ενώ οι πολιτικοί αναλυτές υπογραμμίζουν την κόπωση των ψηφοφόρων με τα αλλεπάλληλα κύματα κοινωνικών περικοπών και τους υψηλότερους φόρους που έχουν επιβληθεί στην ιστορία της χώρας.

(Πηγή:ΑΠΕ)

ADVERTISING

SHARE: