Πώς ακούμε στα κοχύλια τη θάλασσα κι όταν είμαστε στο σπίτι μας

Πώς ακούμε στα κοχύλια τη θάλασσα κι όταν είμαστε στο σπίτι μας
Τα κοχύλια μας φέρνουν πάντα πιο κοντά στη θάλασσα. Όπου κι αν είμαστε. AP Photo/Kathy Willens

Όταν βλέπουμε ένα μεγάλο κοχύλι, το παίρνουμε στα χέρια μας και αυτομάτως το βάζουμε στο αυτί μας για να 'ακούσουμε' τη θάλασσα. Το παίρνουμε σπίτι και επαναλαμβάνουμε -χωρίς να χαθεί ποτέ ο ήχος. Ας δούμε πώς γίνεται αυτό.

Όποιος βρίσκει -στις διακοπές- ένα μεγάλο κοχύλι μπροστά του, είθισται να το σηκώνει και να το βάζει κατευθείαν στο αυτί του, για να διαπιστώσει αν μπορεί να ‘ακούσει’ τη θάλασσα.

Αυτή η κίνηση είναι σαν αυτοματοποιημένη στους ανθρώπους -που μετά παίρνουν το κοχύλι σπίτι και ‘ακούν’ όποτε θέλουν τον ωκεανό.

Πώς όμως, συμβαίνει αυτό.

Για την εξήγηση, πήραμε τη βοήθεια του Chris Brennan-Jones, επικεφαλής του Ear Health στο παιδικό ινστιτούτο του Curtin University.

“Κάθε κοχύλι έχει μοναδικό σχήμα. Τα κούφια που είναι και κυρτά μπορούν να ‘πιάσουν’ μερικούς από τους ήχους που υπάρχουν γύρω μας. Αυτοί εισέρχεται στο άνοιγμα του κελύφους και μόλις μπουν σε αυτό, αναπηδούν και γίνονται λίγο πιο ενισχυμένοι, όπως εξέρχονται.

Οι ήχοι που ‘πιάνουν’ τα κοχύλια τείνουν να είναι αυτό που οι επιστήμονες αποκαλούμε ‘ήχοι χαμηλότερης συχνότητας’. Δηλαδή, βαθύτεροι. Κάτι που ισχύει και για τον ήχο του ωκεανού. Και για αυτό ακούγεται παρόμοιος με αυτόν που μπαίνει στο κέλυφος.

Αυτό που ακούμε, όταν βάζουμε το κέλυφος στο αυτί, είναι μέρος του θορύβου που υπάρχει στο χώρο στον οποίον βρισκόμαστε.

Όταν είμαστε στη θάλασσα, το κοχύλι ‘δίνει’ θάλασσα. Όταν είμαστε στο σπίτι, ‘πιάνει’ άλλους ήχους χαμηλότερης συχνότητας. Όπως είναι ο αέρας ή ο θόρυβος του ψυγείου.

Πάντα υπάρχει κάποιο είδος θορύβου στο περιβάλλον μας -ακόμα και αν είναι ανεπαίσθητος-, οπότε πάντα κάτι θα ‘πιάνει’ το κέλυφος και τον επιστρέφει με λίγο αυξημένο τον ήχο”.

Εφέ κοχυλιού δίνει και ένα φλιτζάνι

Όπως αναφέρει ο ειδικός “τα αυτιά του ανθρώπου είναι διαμορφωμένα, ώστε να δυναμώνουν την ένταση σημαντικών ήχων που υπάρχουν γύρω μας και έτσι να γίνονται αντιληπτοί.

Αν βάλουμε ένα άδειο φλιτζάνι καφέ στο αυτί μας, ενδέχεται να ακούσουμε ό,τι ακούμε στο κοχύλι. Μόνο που το κοχύλι ‘φέρνει’ στο μυαλό τη θάλασσα -κάτι που δεν κάνει και το φλιτζάνι”.

Ως εκ τούτου, αυτό που ακούμε όταν βάζουμε το κοχύλι στο αυτί μας, δεν είναι ο ήχος της θάλασσας. Εν αντιθέσει ωστόσο, με το φλιτζάνι “όταν έχουμε το κοχύλι στο αυτί και κλείσουμε τα μάτια μας, μπορεί να νιώσουμε πως καθόμαστε στην παραλία”.

Ακολουθήστε το News247.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα