Πώς γιορτάζεται η Ανάσταση στο νησί του Πάσχα και άλλα 5 περίεργα έθιμα από όλο τον κόσμο

Πώς γιορτάζεται η Ανάσταση στο νησί του Πάσχα και άλλα 5 περίεργα έθιμα από όλο τον κόσμο
Tα μυστηριώδη αγάλματα Moais στο Νησί του Πάσχα ASSOCIATED PRESS

Τα έθιμα που την συνοδεύουν τη σημαντικότερη γιορτή του Χριστιανισμού

Χριστιανοί σε κάθε γωνιά του πλανήτη, τις μέρες αυτές, γιορτάζουν την μεγαλύτερη γιορτή του Χριστιανισμού, το Πάσχα, με ευλάβεια και κατάνυξη και με έθιμα που σε πολλές περιπτώσεις προκαλούν την απορία, το ενδιαφέρον και τον θαυμασμό όσων δεν είναι οικείοι με αυτά.

Από την Ιταλία στις Φιλιππίνες και από την Τσεχία στο νησί του Πάσχα, το News 24/7 παρουσιάζει μερικά από τα πιο περίεργα πασχαλινά έθιμα.

Ιταλία-Η παναγία που τρέχει

 

 

Το έθιμο της Παναγίας που τρέχει (La Madonna Che Scappa) λαμβάνει χώρα στην πόλη Σουλμόνα στην Νότια Ιταλία. Οι πιστοί κουβαλούν αγάλματα του Χριστού, του Ιωάννη και του Πέτρου στην εκκλησία του San Filippo Neri, για να ανακοινώσουν τα χαρμόσυνα νέα στην θρηνούσα Παναγία του Λορέττο. Όταν πείθεται, τελικά, από τους αγίους, η Παναγία κινείται προς τα έξω και ξαφνικά τρέχει στην άλλη άκρη της πλατείας για να συναντήσει τον γιο της!

Τσεχία-Μαστίγωμα με κλαδιά ιτιάς

Παιδιά με παραδοσιακές φορεσιές και το μαστίγιο από κλαδιά Ιτιάς AP

 

Στην Τσεχία το Πάσχα δεν είναι ιδιαίτερα ευχάριστο-ειδικά αν είσαι γυναίκα. Σύμφωνα με το τοπικό έθιμο, το πρωί της Δευτέρας του Πάσχα, οι άντρες χτυπάνε τις γυναίκες στον πισινό με ένα αυτοσχέδιο μαστίγιο, που ονομάζεται pomlazka και το οποίο αποτελείται από 12 κλαδιά ιτιάς, έχει μήκος από μισό μέχρι δύο μέτρα και είναι στολισμένο με κορδέλες. Σύμφωνα με το έθιμο, το χτύπημα αυτό φέρνει υγεία, γονιμότητα και ομορφιά. Πρόκειται, ασφαλώς, για παγανιστικό έθιμο, που σχετίζεται με τον ερχομό της άνοιξης.

Γαλλία-Γιγάντια ομελέτα

 

Aυγά σε αγορά AP

Στην πόλη Haux της νοτιοδυτικής Γαλλίας, κάθε χρονιά την Δευτέρα του Πάσχα φτιάχνουν μία τεράστια ομελέτα στην κεντρική πλατεία. Για την παρασκευή της χρησιμοποιούνται περισσότερα από 4.500 αυγά και από αυτήν τρώνε 1000 περίπου άτομα! Σύμφωνα με τον μύθο, ο Ναπολέων ενώ κινούταν με το στράτευμά του στην Ν. Γαλλία, σταμάτησε σε μία μικρή πόλη όπου έφαγε ομελέτα. Από ό,τι φαίνεται του άρεσε τόσο πολύ που διέταξε τους κατοίκους να μαζέψουν τα αυγά τους και να φτιάξουν μία γιγάντια ομελέτα για τον στρατό του. Άγνωστο παραμένει το αν το περιστατικό αυτό έλαβε χώρα Δευτέρα του Πάσχα, ή με ποιον τρόπο σχετίζεται με την χριστιανική γιορτή.

Πολωνία-Υγρή Δευτέρα

H αναβίωση του παραδοσιακού εθίμου AP

Γνωστή και ως Śmigus-dyngus, η Δευτέρα του Πάσχα ή Υγρή Δευτέρα για τους Πολωνούς, είναι η μέρα που τα αγόρια και οι νεαροί άνδρες μπαίνουν κρυφά στα σπίτια κοριτσιών και όσο εκείνες ακόμα κοιμούνται τις περιλούζουν με νερό, τραγουδώντας ένα παραδοσιακό τραγούδι. Παλαιότερα, μόλις άδειαζαν τους κουβάδες του πάνω στα τρομαγμένα κορίτσια, τις έσερναν μέχρι το κοντινότερο ποτάμι/λίμνη ή στέρνα και τις έριχνανεκεί μέσα, πολλές φορές μαζί με το κρεβάτι τους. Πρόκειται για ακόμη ένα ανατολικοευρωπαϊκό παγανιστικό έθιμο, οι πρώτες αναφορές για το οποίο βρίσκονται κάπου στον 15ο αιώνα. Το νερό υποτίθεται ότι θα προκαλούσε τις πολύ απαραίτητες για τη σοδειά ανοιξιάτικες βροχές. Τα κορίτσια μπορούσαν να γλιτώσουν το βρέξιμο προσφέροντας κάποιου είδους “λύτρα”, όπως βαμμένα αυγά, τα οποία επίσης θεωρούνταν “γούρι” για τη γονιμότητα τόσο της γης όσο και των ανθρώπων. Το έθιμο εξακολουθεί να γιορτάζεται και είναι ιδιαίτερα διαδεδομένο μεταξύ της πολωνικής διασποράς, μόνο που πλέον το βρέξιμο είναι αμοιβαίο, ενώ συνήθως αντί για κουβάδες με νερό χρησιμοποιούν μπουκαλάκια με αρώματα.

Σταύρωση-Φιλιππίνες

Ο πιστός Ruben Enaje έχει σταυρωθεί 32 φορές AP

Στις Φιλιππίνες κάθε Πάσχα αναπαριστούν τα πάθη του Χριστού, τα οποία, όπως όλοι ξέρουμε καταλήγουν στην σταύρωση. Πιστοί αναλαμβάνουν τον ρόλο του Ιησού, κουβαλούν μεγάλους σταυρούς, σέρνονται σε τραχείες επιφάνειες και αυτομαστιγώνονται. Την Μεγάλη Παρασκευή, ηθοποιοί ντυμένοι με στολές Ρωμαίων αναλαμβάνουν να τους καρφώσουν στον σταυρό βουτηγμένα στο οινόπνευμα καρφιά. Ο 58χρονος Ρούμπεν Ενάχε, ο οποίος σταυρώνεται ανελλιπώς τα τελευταία 32 χρόνια, δήλωσε στο Reuters πως πλέον δεν αισθάνεται πόνο και πως ελπίζει να μπορέσει να συνεχίσει να συμμετέχει στο έθιμο μέχρι να κλείσει τα 60. Η καθολική εκκλησία των Φιλιππινών, ανέχεται το έθιμο, χωρίς όμως να υποστηρίζει τόσο ακραίες εκδηλώσεις λέγοντας πως πρόκειται για παρερμηνεία της διδασκαλίας.

Βίντεο-σκληρές εικόνες

Νησί του Πάσχα

Πώς γιορτάζεται το Πάσχα στο νησί του Πάσχα, είναι μία απορία που πολύς κόσμος έχει εκφράσει κατά καιρούς, λίγοι όμως είναι εκείνοι που έχουν λάβει απάντηση. Από το συγκεκριμένο κείμενο δεν θα μπορούσε λοιπόν να λείπει η αναφορά στους εορτασμούς της Λαμπρής στο νησί του Πάσχα ή Rapa Nui όπως είναι το όνομα με το οποίο το αποκαλούν οι ιθαγενείς κάτοικοί του (βλ. Το κανονικό του όνομα).

Στο Rapa Nui, λοιπόν, οι κάτοικοι και οι επισκέπτες μαζεύονται στην Εκκλησία της μοναδικής πόλης του νησιού, πριν αρχίσει η λειτουργία.

H εκκλησία στην μοναδική πόλη του Rapa Nui National Geographic

 

Ο ιερέας εισέρχεται στον ναό με το ένδυμά του να αποτελεί πάντρεμα των καθολικών και των ντόπιων παραδόσεων. Πάνω από το παραδοσιακό λευκό ράσο των καθολικών, στο κεφάλι του, φέρει ένα στέμμα από φτερά πουλιών.

Καθολικοί ιερείς στο Νησί του Πάσχα National Geographic

Αφού οι πιστοί τραγουδήσουν συνοδεία μπάντας, ύμνους στα ισπανικά και στην γλώσσα των αυτοχθόνων, και ο ιερέας τελέσει την λειτουργία τόσο στα ισπανικά όσο και στα λατινικά, η γιορτή συνεχίζεται έξω από την εκκλησία.

Η μπάντα και οι πιστοί την ώρα της λειτουργίας National Geographic

 

Στο νησί του Πάσχα, η μεγάλη αυτή γιορτή τελειώνει, όπως και σχεδόν οπουδήποτε αλλού: με ένα μεγάλο φαγοπότι.

Μετά το τέλος της λειτουργίας, οι πιστοί περιμένουν σε μία μεγάλη ουρά προκειμένου να πάρουν το μερίδιό τους από το φαγητό που ψηνόταν από το πρωί με τον πιο ιδιαίτερο τρόπο!

Ουρές για το πασχαλινό γεύμα National Geographic

 

Μέσα σε έναν μεγάλο λάκκο, τοποθετούν ηφαιστιακές πέτρες που έχουν θερμάνει σε μία μεγάλη φωτιά. Στη συνέχεια, τις καλύπτουν με φύλλα μπανάνας και πάνω από αυτά βάζουν το φαγητό για να ψηθεί: γλυκοπατάτες και χοιρινό, που ο ιερέας έχει ευλογήσει. Στην συνέχεια βάζουν άλλο ένα στρώμα από φύλλα πάνω από το οποίο ρίχνουν χυμό από το φυτό γιούτα και τέλος, το σκεπάζουν με χώμα.

Όταν το φαγητό είναι πλέον έτοιμο, οι ντόπιοι παίρνουν τις μερίδες τους μέσα σε κατσαρόλες και στήνουν ένα μεγάλο πικ νικ, υπό τους ήχους της μπάντας που δεν έχει σταματήσει να παίζει από την ώρα της λειτουργίας…

Το φαγητό βγαίνει από τη Γη National Geographic

Mε πληροφορίες από: National Geographic, Independent

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα