Πώς η δίκαιη φορολόγηση 5 πολυεθνικών θα εξασφάλιζε εμβόλια για όλους

Πώς η δίκαιη φορολόγηση 5 πολυεθνικών θα εξασφάλιζε εμβόλια για όλους
MAKMENDE Media

H ActionAid δημοσιεύει έρευνα για το πώς η φορολόγηση μεγάλων εταιρειών τεχνολογίας θα μπορούσε να συμβάλει στη δίκαιη επανεκκίνηση της παγκόσμιας οικονομίας

Από την αρχή της πανδημίας, τα νούμερα έχουν καταλάβει καθοριστική θέση στη ζωή μας. Καθημερινά, συνηθίσαμε να ανατρέχουμε σε νούμερα κρουσμάτων, ασθενών, θανάτων. Νούμερα που αφορούν την ύφεση της οικονομίας και ποσά που θα δαπανηθούν για την αποκατάστασή της. Ο αριθμός των ανθρώπων που θα έχουν πρόσβαση στο εμβόλιο. Μέσα σε αυτό το παγκόσμιο κλίμα της ύφεσης, της αστάθειας και της ανάγκης λήψης έκτακτων μέτρων, είναι ίσως και η στιγμή να εξετάσουμε με περισσότερη γενναιότητα και αποφασιστικότητα το ζήτημα της μη απόδοσης φόρων από τις μεγάλες εταιρείες που δραστηριοποιούνται σε διεθνές επίπεδο.

Ενόψει και της έκτακτης συνάντησης των G20 στις 21 Μαΐου για την υγεία και την αντιμετώπιση της πανδημίας, η ActionAid δημοσιεύει έρευνα για το πώς η φορολόγηση μεγάλων εταιρειών τεχνολογίας θα μπορούσε να συμβάλει στη δίκαιη επανεκκίνηση της παγκόσμιας οικονομίας. Σύμφωνα με την έρευνα, οι χώρες των G20 μπορεί να χάνουν έως και 32 δις. δολάρια ετησίως από φόρους που δεν αποδίδονται μόνο από τις πέντε μεγάλες εταιρείες τεχνολογίας, Amazon, Apple, Facebook, Alphabet και Microsoft. Τα χρήματα αυτά θα μπορούσαν να καλύψουν τις δύο δόσεις του εμβολίου κατά της Covid-19 για κάθε άνθρωπο στον κόσμο! Ή εναλλακτικά θα μπορούσαν να πληρώσουν τους μισθούς εκατοντάδων χιλιάδων δασκάλων και νοσηλευτών στις χώρες των G20 ή εκατομμυρίων στις αναπτυσσόμενες χώρες.

Fletcher Simwaka

 

Καθώς όλες οι χώρες παγκοσμίως καλούνται να αντιμετωπίσουν τις οικονομικές επιπτώσεις της πανδημίας και να λάβουν αυστηρά μέτρα λιτότητας γι’ αυτόν τον λόγο, είναι ακόμα πιο επιτακτική η δίκαιη φορολόγηση των μεγάλων εταιρειών. Οι κολοσσοί των τεχνολογιών και της επικοινωνίας είδαν τα κέρδη τους να εκτοξεύονται μέσα στην κρίση της πανδημίας, ωστόσο οι φόροι που αποδίδουν στις χώρες όπου δραστηριοποιούνται δεν έχουν ανάλογη πορεία.

Η ψηφιακή οικονομία είναι δύσκολο να φορολογηθεί για πολλούς λόγους. Δεν είναι ξεκάθαρο σε ποιες χώρες αποκτώνται τα κέρδη. Επιπλέον, οι υπάρχοντες νόμοι για τη φορολόγηση είχαν σχεδιαστεί πριν από την ψηφιακή επανάσταση και έτσι έχουν πολλά κενά και παραθυράκια που επιτρέπουν να αποφεύγεται η απόδοση των ανάλογων φόρων. Είναι, λοιπόν, απαραίτητη μία παγκόσμια φορολογική μεταρρύθμιση και μία διακρατική συνεργασία για την εξίσωση των υποχρεώσεων και των προνομίων, για την απόδοση του μεριδίου που αντιστοιχεί στον καθένα μέσα σε μία ισόνομη κοινωνία.

Ένα σημαντικό βήμα έγινε από το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο τον Φεβρουάριο, οπότε η πλειοψηφία των μελών αποφάσισε να ταχθεί υπέρ της μεταρρύθμισης της διεθνούς φορολογίας των εταιρειών και να γίνεται δημοσιοποίηση των οικονομικών τους δεδομένων ανά χώρα όπου δραστηριοποιούνται. Η ActionAid ανήκει στις οργανώσεις της κοινωνίας των πολιτών που ήδη από το 2016 έχουν κινητοποιηθεί για αυτήν τη μεταρρύθμιση.

 Μέσα στο 2021, ως αποτέλεσμα της αυξημένης ανάγκης για χρηματοδότηση για την αντιμετώπιση της κρίσης που έφερε ο κορωνοϊός, πολλές κυβερνήσεις στον κόσμο αναγνώρισαν το πόσο σημαντική είναι η φορολόγηση εισοδήματος των μεγάλων εταιρειών. Η μία μετά την άλλη οι κυβερνήσεις συμφωνούν ότι είναι αναγκαία η θέσπιση ενός διακρατικού ελάχιστου φορολογικού συντελεστή για τις εταιρείες. Πρόκειται για αλλαγή στάσης στη μέχρι τώρα ρητορική, ότι η υψηλή φορολόγηση μπορεί να απομακρύνει τις επενδύσεις και κατ’ επέκταση την ανάπτυξη από τις χώρες. 

Η Julia Sánchez, Γενική Γραμματέας της ActionAid International, δηλώνει: «όλο και περισσότερο ο κόσμος εξοργίζεται με τις απροκάλυπτες υπερβολές της παγκόσμιας ψηφιακής οικονομίας, οι οποίες έγιναν ιδιαίτερα εμφανείς τώρα, καθώς η πανδημία της Covid-19 επιδείνωσε τις ανισότητες στην οικονομία και στα συστήματα υγείας. Καθώς οι δημόσιες υπηρεσίες καταρρέουν και ο κόσμος αντιμετωπίζει ένα απαρτχάιντ με τα εμβόλια, οι τεχνολογικοί κολοσσοί συσσωρεύουν δισεκατομμύρια κέρδη, επειδή το σημερινό παγκόσμιο φορολογικό σύστημα τους επιτρέπει να αποφύγουν την καταβολή του μεριδίου που τους αναλογεί. Οι γυναίκες και οι νέοι πληρώνουν το βαρύτερο τίμημα αυτής της αδικίας».

 

Η συνάντηση των G7 τον Ιούνιο θα είναι μια μοναδική ευκαιρία για δράση από κοινού. Κύριος στόχος, η ανοσία από τον κορωνοϊό του παγκόσμιου πληθυσμού, χωρίς διακρίσεις. Είναι πλέον αποδεδειγμένο με επιχειρήματα και στοιχεία ότι μπορεί εύκολα να εξασφαλιστεί το κόστος του εμβολίου για όλους, απλά και μόνο από τη δίκαιη φορολόγηση πέντε μεγάλων εταιρειών. Το κόστος δεν μπορεί να αποτελεί πλέον δικαιολογία για τον αποκλεισμό κανενός. 

Ο κόσμος χρειάζεται απεγνωσμένα μία παγκόσμια συμφωνία για τη φορολόγηση, η οποία θα διασφαλίζει ότι οι εταιρείες φορολογούνται με βάση την πραγματική οικονομική τους παρουσία. Οι αναπτυσσόμενες χώρες προσφέρουν στις τεχνολογικές εταιρείες νέες αγορές, αυξημένη παγκόσμια αναγνωρισιμότητα και δισεκατομμύρια δεδομένα χρηστών, που μεταφράζονται σε αυξανόμενα κέρδη. Είναι καιρός, λοιπόν, να επιστρέψουν και οι εταιρείες όσα οφείλουν στον κόσμο. Είναι καιρός να «εξισώσουν» αυτήν την εξίσωση της δικαιοσύνης.

Mάθε περισσότερα για τη δράση της ActionAid εδώ.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα