Πώς η έλλειψη συμφωνίας με την Ελλάδα επιβραδύνει την ανάπτυξη της οικονομίας της Ελβετίας

Πώς η έλλειψη συμφωνίας με την Ελλάδα επιβραδύνει την ανάπτυξη της οικονομίας της Ελβετίας

Αναθεώρησε προς τα κάτω τις προβλέψεις της για ανάπτυξη η ελβετική κυβέρνηση, επηρεαζόμενη από την αβεβαιότητα και την αστάθεια της ευρωζώνης και του μέλλοντος της Ελλάδας

Η ελβετική κυβέρνηση αναθεώρησε προς τα κάτω τις οικονομικές της προβλέψεις για φέτος και τον επόμενο χρόνο, λέγοντας ότι το ισχυρό φράγκο ήδη πλήττει τις εξαγωγές και ότι το εθνικό νόμισμα θα μπορούσε να ανατιμηθεί περαιτέρω, εάν η Ελλάδα δεν καταφέρει να καταλήξει σε συμφωνία με τους πιστωτές της.

Οι επενδυτές θεωρούν το φράγκο μια ασφαλή επιλογή μέσα στο κλίμα αβεβαιότητας που επικρατεί, επισημαίνει το Reuters. Είναι εντυπωσιακό πως ακόμη και η οικονομία της "αιώνια" ουδέτερης Ελβετίας επηρεάζεται αρνητικά από τα παιχνίδια κυριαρχίας που παίζονται ανάμεσα στις χώρες της ευρωζώνης με επίκεντρο το ελληνικό ζήτημα και προκαλεί εύλογα ερωτηματικά πόσο πιο άμεσος και βαρύς θα ήταν ο αντίκτυπος σε άλλες οικονομίες πιο άμεσα σχετιζόμενες με τη χώρα μας αν τα πράγματα "στραβώσουν" ακόμη περισσότερο.

Δυσοίωνες προβλέψεις αν επικρατήσουν ακραίες φωνές

«Εάν προβλεπόταν μια ακραία λύση (για την Ελλάδα), το ρίσκο και η αβεβαιότητα που σχετίζονται με τη βραχυπρόθεσμη εξέλιξη της συναλλαγματικής ισοτιμίας του φράγκου με το ευρώ πρέπει να ληφθεί σοβαρά υπόψη» δήλωσαν σε ανακοίνωσή τους οι οικονομολόγοι της κρατικής γραμματείας οικονομικών υποθέσεων SECO.

H SECO αναμένει το ΑΕΠ της χώρας να αυξηθεί με ρυθμό 0,8% φέτος και 1,6% τον επόμενο χρόνο συγκριτικά με τις προηγούμενες εκτιμήσεις για ρυθμό ανάπτυξης 0,9% το 2015 και 1,8% το 2016. Ρυθμοί που ίσως για την Ελλάδα μοιάζουν ονειρικοί μετά από χρόνια ύφεσης, όμως για την οικονομία της Ελβετίας μοιάζουν εφιαλτικοί.

Πολλές ελβετικές εταιρίες έχουν ήδη προχωρήσει σε περικοπές θέσεων εργασίας και έχουν μεταφέρει εκτός χώρας τις δραστηριότητές τους προκειμένου να κρατήσουν σε χαμηλά επίπεδα τις τιμές εξαγωγών.

Με πληροφορίες από ΑΠΕ

SHARE:

24Media Network