Πώς ο Μπιν Λάντεν έστελνε emails

default image

Χωρίς να γίνεται αντιληπτός από τα υπερσύγχρονα μηχανήματα των Η.Π.Α αντάλλαζε ηλεκτρονικά μηνύματα με τους συνεργάτες του ο Μπιν Λάντεν. Ποίος ήταν ο τρόπος που κατάφερνε κάτι τέτοιο. Τι έχει το FBI τώρα στα χέρια του (Vid)

Χρησιμοποιώντας μεσάζοντες και σκληρούς  δίσκους υπολογιστών, ο Οσάμα Μπιν Λάντεν κατάφερνε να στέλνει emails- μηνύματα ηλεκτρονικού ταχυδρομείου, ενώ κρυβόταν, χωρίς να αφήνει  ψηφιακά δακτυλικά αποτύπωμα ώστε να μπορούν να τον εντοπίσουν οι ΗΠΑ.

Το σύστημα ήταν αργό, αλλά λειτουργούσε μολονότι  εκεί που κρυβόταν δεν είχε  Internet ή τηλέφωνο ώστε να τον εντοπίσουν.

Οι μέθοδοί του περιγράφονται από έναν υπάλληλο της αντιτρομοκρατικής υπηρεσίας στο  Associated Press καθώς επίσης και η αρχική απογοήτευση να τον εντοπίσουν μέσω του κυβερνοχώρου. Ο υπάλληλος έδωσε στοιχειά στο πρακτορείο, υπό τον όρο της ανωνυμίας.

Το σύστημα του Μπιν Λάντεν στηρίχτηκε στην πειθαρχία και την εμπιστοσύνη. Κάθε φορά που ήθελε να επικοινωνήσει με τον έξω κόσμο ένας “αγγελιοφόρος” αντέγραφε τα μηνύματα των συνεργατών του σε μονάδα μνήμης flash και το μετέφερε στον Μπιν Λάντεν ο οποίος τα διάβαζε χωρίς να είναι συνδεδεμένος στο διαδίκτυο.

Όπως αναφέρει ο υπάλληλος αυτή η “αργή” διαδικασία βοήθησε τον τρομοκράτη να μην εντοπισθεί τόσο γρήγορα. Ο ίδιος ανέφερε ότι θαυμάζει τις ικανότητες του Μπιν Λάντεν και τονίζει ότι βρέθηκαν στο κρησφύγετό του τουλάχιστον 100 μνήμες flash πράγμα που αποδεικνύει τον τρόπο που επικοινωνούσε με τους συνεργάτες του.

Όπως προέκυψε  από την αρχειοθέτηση των μηνυμάτων η αντιτρομοκρατική υπηρεσία κατάφερε να εντοπίσει ηλεκτρονικές διεύθυνσης, τηλέφωνα και πληροφορίες μελών της Αλ Κάιντα.

Ήδη το Υπουργείο Δικαιοσύνης  με εντολή επισπεύδει τις διαδικασίες ώστε μέλη του FBI να  αποκωδικοποιήσουν  πληροφορίες μέσα από της μνήμες αυτές.

Σύμφωνα με τον υπάλληλο δεν υπάρχει καμιά ένδειξη ότι ο Μπιν Λάντεν επικοινωνούσε με σύνδεσμό του στις Η.Π.Α

Ωστόσο οι μνήμες περιέχουν τόσο πολλά έγραφα και στοιχεία που ζητήθηκε η στρατολόγηση Αραβόφωνων ώστε να μεταφραστούν. Τα αρχεία που κατασχέθηκαν ίσως  βοηθήσουν  τις ΗΠΑ να εντοπίσει και άλλα μέλη της Αλ Κάιντα.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα