Πώς οι συνταξιούχοι θα κρίνουν το εκλογικό αποτέλεσμα στη Γερμανία

Πώς οι συνταξιούχοι θα κρίνουν το εκλογικό αποτέλεσμα στη Γερμανία
The image provided by German TV channel WDR shows German Chancellor Angela Merkel, left, of the Christian Democratic party, shaking hand with her challenger Martin Schulz of the Social Democratic party as they attend the only TV debate three weeks before the German parliament elections in a TV studio in Berlin Sunday, Sept. 3, 2017. (WDR/Herby Sachs via AP) AP

Συνταξιούχος σχεδόν 1 στους 4 ψηφοφόρους στις βουλευτικές γερμανικές εκλογές.

Κομβικό ρόλο όσο ποτέ άλλοτε αναμένεται να παίξουν στις βουλευτικές εκλογές της προσεχούς Κυριακής, 24 Σεπτεμβρίου, οι συνταξιούχοι στη Γερμανία αφού αποτελούν τη μεγαλύτερη ηλικιακή ομάδα του εκλογικού σώματος. Έτσι το ερώτημα κατά πόσο μιλάμε για μια Δημοκρατία των συνταξιούχων πλανάται πιο έντονο από ποτέ.

Οι δύο μονομάχοι, Άνγκελα Μέρκελ και Μάρτιν Σουλτς, δεσμεύτηκαν ότι δεν θα αυξήσουν ποτέ το όριο ηλικίας συνταξιοδότησης στα 70 έτη, προοπτική η οποία ωστόσο εκτιμάται ως αναπόδραστη από τους ειδικούς.

Όμως κανείς από τους δύο δεν βρήκε τον χρόνο να σταθεί στην εκπαίδευση ή στην ψηφιακή πολιτική, αδύνατα σημεία της χώρας, ή ακόμη στην αύξηση του κινδύνου παιδικής φτώχειας στην πρώτη οικονομία στην Ευρώπη, η οποία ωστόσο βρίσκεται σε πλήρη οικονομική ανάπτυξη.

Ήταν κάτι αναμενόμενο σε μια εκστρατεία που κύριο μέλημά της ήταν να καθησυχάσει, ιδιαίτερα τους πιο ηλικιωμένους, εκτιμά ο ιστορικός Βόλφγκανγκ Γκρούντιγκερ, εκπρόσωπος, επίσης, ενός ιδρύματος για την προάσπιση των δικαιωμάτων των νέων γενεών.

Δημοκρατία των συνταξιούχων;

Όσο οι εκλογείς γερνάνε τόσο αυξάνεται ο κίνδυνος για μια πολιτική κομμένη και ραμμένη στα μέτρα των ηλικιωμένων, η φωνή των οποίων γίνεται αποφασιστική. Και ψηφίζουν κατά προτίμηση τα δύο μεγάλα κόμματα, την CDU και το SPD, και τους φιλελεύθερους FDP, σύμφωνα με το οικονομικό ινστιτούτο DIW.

Σε μια έρευνα που δημοσιοποιήθηκε άλλωστε στα τέλη Αυγούστου, η Eurostat αποκάλυψε πως η Γερμανία επένδυσε μόνο το 4,2% του Ακαθάριστου Εγχώριου Προϊόντος (ΑΕΠ) της στην παιδεία το 2015, κάτω από τον ευρωπαϊκό μέσο όρο (4,9%). Η Γαλλία, αν και με δημοσιονομικό έλλειμμα, τα καταφέρνει καλύτερα (5,5%).

Ο πρώην πρόεδρος της Δημοκρατίας Ρόμαν Χέρτσογκ, ο οποίος πέθανε τον Ιανουάριο, είχε προειδοποιήσει ήδη από το 2008 για το φάσμα μιας «δημοκρατίας των συνταξιούχων» που λεηλατεί τη νεολαία της. Με τις εκλογές της 24ης Σεπτεμβρίου, η διαμάχη επανήλθε στο προσκήνιο. Διότι οι άνω των 60 ετών θα είναι, με ποσοστό 36,1%, η μεγαλύτερη εκλογική ομάδα, για πρώτη φορά στην ιστορία της Ομοσπονδιακής Δημοκρατίας, αποκαλύπτει μια έρευνα της GDV, της γερμανικής Ομοσπονδίας Ασφαλιστικών Εταιριών. Οι εκλογείς ηλικίας κάτω των 40 ετών αποτελούν λιγότερο από το ένα τρίτο (29,3%).

Υποχώρηση των γεννήσεων και αύξηση του προσδόκιμου ζωής εξηγούν αυτή την αντιστροφή του ισοζυγίου δυνάμεων μετά την επανένωση της Γερμανίας. Η διαφορά πρόκειται να μεγαλώσει περαιτέρω όταν οι μπέιμπι-μπούμερς –όσοι γεννήθηκαν αμέσως μετά το τέλος του Β’ παγκοσμίου Πολέμου– αρχίσουν να βγαίνουν μαζικά στη σύνταξη από το 2020.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ, Φωτιογραφία: WDR/Herby Sachs via AP

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα