ΠΟΥ για ακραίο lockdown στην Κίνα: Η πολιτική “μηδενικής ανοχής” δεν είναι “βιώσιμη”

ΠΟΥ για ακραίο lockdown στην Κίνα: Η πολιτική “μηδενικής ανοχής” δεν είναι “βιώσιμη”
Κορονοϊός στην Κίνα AP

"Μη βιώσιμη" χαρακτηρίζει ο ΠΟΥ την πολιτική της Κίνας με τα απάνθρωπα lockdown και τις αποκαλυπτικές εικόνες που έρχονται από τη Σαγκάη. Ζητά την υιοθέτηση μιας "διαφορετικής στρατηγικής".

Ο επικεφαλής του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας δήλωσε σήμερα πως η πολιτική «μηδενικής ανοχής» που υιοθετεί η Κίνα κατά της Covid-19 δεν είναι βιώσιμη δεδομένου του τι είναι γνωστό για τη νόσο αυτή, κατά τη διάρκεια σπάνιων δημόσιων δηλώσεων από τον οργανισμό αυτό του ΟΗΕ με επίκεντρο τη διαχείριση του ιού από μια κυβέρνηση.

«Δεν πιστεύουμε ότι είναι βιώσιμη λαμβάνοντας υπόψη τη συμπεριφορά του ιού αυτή τη στιγμή και εκείνη που προβλέπουμε για το μέλλον (…) το να υιοθετηθεί μια διαφορετική στρατηγική είναι πολύ σημαντικό», τόνισε ο Τέντρος Αντανόμ Γκεμπρεγέσους, κατά τη διάρκεια μιας ενημέρωσης σε δημοσιογράφους στη Γενεύη.

Μιλώντας μετά τον Τέντρος, ο διευθυντής θεμάτων έκτακτης ανάγκης του ΠΟΥ Μάικ Ράιαν είπε ότι ο αντίκτυπος της πολιτικής “μηδενικής ανοχής” στα ανθρώπινα δικαιώματα πρέπει επίσης να ληφθεί υπόψη μαζί με τις επιπτώσεις στην οικονομία μιας χώρας από οποιαδήποτε πολιτική Covid.

«Είναι καιρός να πατήσουμε το κουμπί της επανεκκίνησης», υποστήριξε ο Ράιαν, υπενθυμίζοντας, ωστόσο, ότι για κάποιο χρονικό διάστημα αυτή η στρατηγική επέτρεψε στην Κίνα να καταγράψει έναν πολύ μικρό αριθμό νεκρών σε σύγκριση με τον πληθυσμό της.

Σε αυτό το πλαίσιο σημείωσε ότι η Κίνα κατέγραψε 15.000 θανάτους από τότε που ο ιός πρωτοεμφανίστηκε στην πόλη Ουχάν στα τέλη του 2019, ένας σχετικά χαμηλός αριθμός σε σύγκριση με τους 999.475 στις ΗΠΑ και περισσότερους από 500.000 στην Ινδία.

«Είναι κάτι που η Κίνα θέλει να προστατεύσει», παραδέχθηκε ο ίδιος.

Μπροστά στην αύξηση του αριθμού των νεκρών από τον Φεβρουάριο-Μάρτιο, είναι λογικό η κυβέρνηση να αντιδράσει, σημείωσε ο Μάικλ Ράιαν, «όμως όλες αυτές οι ενέργειες, όπως το επαναλαμβάνουμε από την αρχή, πρέπει να λαμβάνονται με σεβασμό στους ανθρώπους και τα ανθρώπινα δικαιώματα».

Στα τέλη της περασμένης εβδομάδας, η Κίνα είχε για μία ακόμη φορά διαβεβαιώσει ότι θα συνέχιζε τη στρατηγική της μηδενικών κρουσμάτων Covid, ένα «τεράστιο πλεονέκτημα» στη μάχη εναντίον του κορονοϊού, παρά την αγανάκτηση στη Σαγκάη, όπου κάτοικοι σε αυστηρό λοκντάουν διαμαρτύρονται χτυπώντας από τα παράθυρά τους κατσαρόλες.

Ακολουθήστε το News247.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα