Πού θα γίνει η πρώτη ανατολή Ηλίου το 2023

Πού θα γίνει η πρώτη ανατολή Ηλίου το 2023
Η περιοχή που θα δει πρώτη τον ήλιο το 2023, δεν είναι ίδια με αυτήν που θα τον βλέπει ως πρώτη, το μεγαλύτερο διάστημα του νέου έτους. iStock

Ποιο είναι το μέρος του πλανήτη που για το μεγαλύτερο διάστημα μιας χρονιάς έχει την πρώτη ανατολή και πού θα βγει πρώτα ο ήλιος την Πρωτοχρονιά.

Για να μπορούμε να παρακολουθούμε το χρόνο, οι επιστήμονες έχουν δημιουργήσει ένα αυθαίρετο σύστημα μέτρησης. Περιλαμβάνει τις ζώνες ώρας (περιοχές της Γης που έχουν θεσμοθετήσει την ίδια ώρα που αναφέρεται ως τοπική ώρα) και τη διεθνή γραμμή ημερομηνίας (βλ. νοητή γραμμή στην επιφάνεια της Γης, που εκτείνεται από το βορρά προς το νότο, στον Ειρηνικό Ωκεανό και σηματοδοτεί τη γραμμή στον πλανήτη, όπου τελειώνει η μια μέρα και αρχίζει η επόμενη).

Κατά συνέπεια “η συμφωνημένη ‘πρώτη’ ανατολή της ημέρας λαμβάνει χώρα στη διεθνή γραμμή ημερομηνία”, όπως επισήμανε στο Live Science ο μεταδιδακτορικός μελετητής θεωρητικής αστροφυσικής στο Caltech, Cameron Hummels.

Η διεθνής γραμμή ημερομηνίας διατρέχει τη μέση του Ειρηνικού Ωκεανού, κυρίως κατά μήκος της γραμμής 180ου γεωγραφικού μήκους.

Αν και είναι κυρίως μια ευθεία γραμμή, υπάρχουν ορισμένα σημεία όπου αποκλίνει, έτσι ώστε να αποφευχθεί η διαίρεση μιας χώρας σε δύο ζώνες ώρας ή για πολιτικούς και οικονομικούς λόγους.

Η διεθνής γραμμή ημερομηνίας εκτείνεται σχεδόν 3.200 χιλιόμετρα ανατολικά, γύρω από το Κιριμπάτι (στην Ωκεανία, στο κέντρο του Ειρηνικού), μια συλλογή από νησιά που διασχίζουν τον ισημερινό.

Το Κιριμπάτι είναι το πιο ανατολικό εκ των νησιών που υπάρχουν στο κέντρο του Ειρηνικού. Google Earth
 

Το Κιριμπάτι έχει την πιο πρώιμη ζώνη ώρας στη Γη (UTC +14), επομένως, “για μεγάλο μέρος του έτους έχει την πρώτη ανατολή της ημέρας”.

Για την ακρίβεια, πρώτο βλέπει τον ήλιο κάθε μέρα -αυτήν την εποχή- το ανατολικότερο ακατοίκητο νησί του συμπλέγματος, που λέγεται Millennium Island (είναι γνωστό ως Caroline).

Η Γη έχει μια μικρή κλίση 23.5 μοιρών, επομένως ο τρόπος με τον οποίο πέφτει το ηλιακό φως στον πλανήτη αλλάζει κατά τη διάρκεια του έτους.

Κατά το νότιο θερινό ηλιοστάσιο και το βόρειο χειμερινό ηλιοστάσιο (στις 21 Δεκεμβρίου ή στις 22 Δεκεμβρίου), ο ήλιος λάμπει πρώτα στον Τροπικό του Αιγόκερου στο Νότιο Ημισφαίριο. Ο Νότιος Πόλος και το μεγαλύτερο μέρος της Ανταρκτικής έχουν ηλιακό φως όλο το 24ωρο.

Το Young Island ανακαλύφθηκε στις 9/2 του 1839, από τον Βρετανό καπετάνιο, John Balleny. Antarctica New Zealand
 

“Αλλά όμως, γλιστρήσουμε πάνω από τις 66.6 μοίρες νότια, ο ήλιος θα ‘βουτήξει’ για λίγο κάτω από τον ορίζοντα, πριν δημιουργήσει μια ανατολή λίγα λεπτά μετά τα μεσάνυχτα. Ως εκ τούτου, το Young Island -ένα ακατοίκητο νησί που διεκδικεί η Νέα Ζηλανδία-, βλέπει κάποιες φορές την πρώτη ανατολή του ήλιου γύρω στις ημέρες του ηλιοστασίου. Συμπεριλαμβανομένης της 1ης Ιανουαρίου”.

Το Young Island είναι βορειοδυτικά στους νήσους Balleny, έχει μήκος 30 χιλιομέτρων και πλάτος 8 χλμ. Το ύψος φτάνει έως τα 1.200 μέτρα και είναι σχεδόν πάντα καλυμμένο με χιόνι.

Ακολουθήστε το News247.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα
Exit mobile version